Published on 3 ianuarie 2017 by Soulwise

Dupa cum probabil stiti odata cu inceperea noului an incepe si calendarul pentru tehnologie pe 2017 odata cu targul international CES 2017. Vom vedea fara indoiala in zilele urmatoare noi placi video, noi placi de baza, noile procesoare ale Intel si AMD dar si multe altele.

Pana atunci insa, multumita prietenilor nostri de la ASUS Romania, Techview.ro ia parte cu mandrie la, lansarea noului val de placi de baza cu chipset Intel Z270.

Vom avea in acest sens doua prime episoade, unul prezentat astazi ce include noul varf de gama ASUS MAXIMUS XI Formula dedicat sistemelor high-end si overclockerilor si un al doilea ce va urma in curand cu un model de placa de baza ce face parte din gama de produse Strix, dedicate in general Gamerilor si Gamei Mainstream – High End.

Inainte de toate insa, haideti sa vedem in cateva cuvinte care este sporul de performanta al noului chipset Intel Z270 fata de Z170, varful de gama de anul trecut.

Intel Z270, Chipset-ul  ASUS MAXIIMUS XI Formula, primeste upgrade la Intel Rapid Storage versiunea 15, suport pentru noua tehnologie Intel Optane si patru extra lane-uri cumparativ cu predecesorul sau Intel Z170, ceea ce inseamna ca vom avea parte cel putin teoretic de extra porturi Thunderbolt, Usb 3.1 si PCI-Express pentru placi de captura, Placi RAID si chiar pentru placi video aditionale.

Pentru prima data dupa foarte mult timp, Intel sta inca un sezon pe un socket deja lansat ceea ce nu s-a mai intamplat de pe vremea LGA 775-ului. Noile chipset-uri vor fi compatibile si cu procesoarele generatiei trecute iar majoritatea placillor de baza ce apartin aceleiasi generatii vor putea sa se descurce in urma unui update de BIOS cu noile procesoare asa ca…

Motive de upgrade nu vor fi la fel de multe ca in alti ani in ceea ce priveste INTEL mai ales luand in considerare si relansarea iminenta a AMD pe piata procesoarelor de top asa ca producatorii sunt fortati acum mai mult decat niciodata sa inoveze si sa puna la bataie cele mai noi tehnologii pentru a se mentine in ceea ce priveste partea Intel pe locurile castigate.

Tinand in minte acestea, haideti sa vedem cu ce ne intampina ASUS MAXIMUS IX Formula si care sunt principalele noutati ce ni le aduce gama Maximus in acest an prin reprezentantul sau de frunte.

In primul rand nu exista nici o indoiala asupra faptului ca ASUS MAXIMUS XI Formula apartine de gama ASUS Republic of Gamers. O spune atat forma radiatoarelor capabile printre altele si de racire pe apa cat si design-ul general mai cuminte parca in acest an ce lasa la o prima vedere o neobisnuita impresie de sobrietate in ciuda formelor futuriste ale scutului frontal al placii.

Accentele de culoare specifice produselor ASUS ROG sunt aduse pe ASUS MAXIMUS XI Formula de o varianta imbunatatita a AURA RGB, tehnologie proprietara Asus ce permite iluminarea in aproape orice culoare a principalelor zone de interes ale placii de baza la asta adaugandu-se conexiuni separate pentru siruri de LED-uri RGB capabile sa se sincronizeze prin intermediul software-ului AURA cu restul placii de baza si cu restul componentelor pentru un adevarat concert de culoare.

Din fericire pentru cei ce nu sunt pasionati ai luminitelor, LED-urile RGB ale ASUS MAXIMUS XI Formula pot fi inchise complet, lasand atentiei adevaratele puncte forte ale placii printre care anumar: suportul pentru RAM DDR 4 pana la viteza de 4133 Mhz, Waterblock inclus realizat in colaborare cu EK Waterblocks pentru racirea cat mai eficienta a etajului de alimentare al placii de baza ceea ce nu poate insemna decat o capacitate de overclock cu atat mai buna, scut metalic pentru spatele placii de baza ceea ce inseamna ca rezista la greutatea oricarui sistem de racire fara probleme dar si upgradeuri destul de semnificative pe partea audio, video, etc.

O alta inovatie a ASUS MAXIMUS XI Formula este imbunatatirea waterblock-ului onboard ce se asigura de racirea corespunzatoare a etajului de alimentare al placii de baza si includerea ROG Water Cooling Zone, o serie de conectori ce permit adaugarea de senzori de temperatura si de debit a apei pentru monitorizarea mai atenta a sistemelor de water cooling, semne ca undeva, poate prin chipset suportul pentru Overclock pare a fi imbunatatit iar ASUS a pregatit placa sa faca fata chiar si celor mai grele solicitari, un alt semn al pedigree-ului de overclocking al placii de baza fiind si includerea pe placa de baza a tuturor butoanelor necesare pornirii si testatarii platformei.

Spun ca placa de baza este pregatita de OC serios si pentru ca, desi nu am avut la indemana decat varianta I5 a noilor procesoare, adica un I5 7600K limitat teoretic la 3800 Mhz si un cooler clasic dual tower pe aer deservit de un singur ventilator am avut ocazia sa observ frecvent in testele desfasurate atat depasiri ale TDP-ului cu aproximativ 9-10 wati cat si ale frecventei maxime cu cel putin 400 MHZ fara a interveni in vreun fel asupra Bios-ului sau a altor setari ale placii de baza.

Acestea fiind zise, Haideti sa vedem si ce spun cele cateva teste pe care le-am pregatit. (Vezi Video)

Sunt prezente printre altele si imbunatatiri in ceea ce priveste solutia de retea prin includerea unui cip Intel I219V, a unei solutii wireless AC si a standardului Bluetooth 4.1, a unei noi solutii audio denumita ROG Supreme FX cu un SNR de 120 de decibeli si capacitatea de a duce fara probleme chiar si casti de 600 de ohmi precum si introducerea unei modalitati imbunatatite de control automat a ventilatoarelor atasate sistemului fie ca va bazati doar pe racirea pe aer fie ca alegeti sa atasati acestui model un sistem de racire pe apa.

Din pacate in spatiul alocat acestui review nu putem sa atingem decat la suprafata sumedenia de tehnologii inclusa in aceasta placa de baza insa…

Bazandu-ma pe ce am avut ocazia sa vad in cele cateva zile de testare si luand in consideratie estetica deosebita de la design la solutia de iluminare RGB, suportul evident pentru OC si water cooling cat se poate de complet, precum si imbunatatirile in fiecare departament de la suportul pentru reglarea ventilatoarelor la noua solutie audio si noile softuri imbunatatite cum ar fi Ram Cache II, Ram Disk, Keybot II, Auto Tuning, Languard, Sonic Radar III gandite sa ofere un plus de valoare pe langa plusurile de valoare hardware….

Nu imi ramane decat sa ofer premiul Platinum al TechView.ro pentru ASUS MAXIMUS IX Formula. Cu siguranta este una dintre cele mai complete placi de baza cu Chipset Intel Z270 dedicata entuziastilor, la orice capitol si oricine va reusi sa o achizitioneze va avea alaturi una dintre cele mai complete si competente platforme fie ca vorbim doar de scenarii de uz general, Gaming, Watercooling sau Overclock.

In ceea ce ma priveste, este prima placa de baza din ultimii ani la care vazand usurinta cu care se realizeaza automat overclock-ul in special cand vine vorba de testele sintetice m-a facut sa ma gandesc serios sa incerc un overclock sa vad pana unde duce procesorul pe aer insa cum acesta nu imi apartine, am hotarat sa nu fac un astfel de pas.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.