ASUS ROG Claymore este o tastatura mecanica care s-a lasat destul de mult asteptata, la fel ca multe alte varfuri de gama ale ASUS. Nu ca asta ar fi ceva rau, dimpotriva, prefer sa scoata mai tarziu un produs bun decat mai devreme un produs nefinisat.
Haideti sa trecem intai peste cateva specificatii:
- ASUS ROG Claymore are in componenta, asa cum spuneam switch-uri Cherry RGB cu diferite mecanisme, de tip Cherry MX Brown cum este sample-ul nostru de astazi, Cherry MX RED, BLUE si Black disponibile probabil in curand.
- Aceste switch-uri capabile de afisarea tuturor culorilor din lume sunt legate la un controller montat la interior ce contine fara indoiala si o anumita cantitate de memorie destinata inmagazinarii setarilor a pana la 5 profile daca ar fi sa ne luam dupa softul AURA ce, pe langa posibilitatile de control si setare ofera si legatura directa cu placa de baza, placa video sau alte periferice ASUS compatibile cu tehnologia AURA ceea ce ofera posibilitatea sincronizarii tuturor acestor componente intr-un tot unitar dpdv estetic, dupa cunostintele mele ASUS fiind primul mare producator capabil de o astfel de performanta si nivel de integrare.
- Conexiunea cu PC-ul este pe fir de tip Usb 2.0 iar tastatura este compatibila cu Windows 7, 8.1 si Windows 10 atat cu, cat si fara drivere sau alt tip de software instalat.
Asta inseamna mai precis ca tastatura are toate functiile preinstalate in controller-ul continut despre care va spuneam mai devreme.
Astfel chiar si fara instalarea softului, atat timp cat tastatura este legata la o placa de baza ASUS ROG compatibila veti putea apasa o serie intreaga de combinatii de taste fie pentru a creste nivelele de iluminare a fiecarei culori de baza , adica albastru, verde si rosu cat si pentru a trece prin diferitele tipuri de scheme de iluminare sau pentru a realiza un overclock al procesorului, al ram-ului , functiile fiind atat de multe incat mi-ar lua parca prea mult timp pentru a le detalia aici astfel incat in articolul atasat acestul video clip pe site-ul nostru voi integra intreaga lista de functii posibile dar si combinatiile de taste ce permit activarea lor.
Un singur lucru ar mai fi de mentionat, daca schimbarea culorii si a profilelor de iluminare pot fi accesate indiferent de tipul placii de baza sau laptop-ului la care este atasata tastatura ASUS ROG Claymore, pentru accesarea functiilor speciale, cum ar fi overclock-ul procesorului sau al ram-ului, tastatura trebuie sa fie conectata la portul dedicat ce poate fi gasit pe orice placa de baza compatibila din gama ASUS Republic of Gamers iar softul KeyBot 2 trebuie sa fie instalat si pornit.
Acum, despre ASUS ROG Claymore in sine:
Este grea cu o baza deosebit de solida, partea superioara fiind finisata cu o placa metalica din aluminiu decorata cu motive geometrice ceea ce ii ofera o estetica aparte deja familiara disponibila atat pe alte periferice ASUS din gama curenta cum ar fi mouse-ul ASUS ROG Gladius sau Spatha cat si pe desktop-ul ASUS G20.
Optiunea de a detasa numberpad-ul mi se pare deosebit de potrivita mai ales pentru un gamer, ASUS ROG Claymore devenind in felul asta mai scurta si mai usor de utilizat in special pe birourile ce nu beneficiaza de prea mult spatiu liber iar aspectul asta ma face sa recomand cu precadere varianta Claymore Core disponibila deja in magazine.
Este mai ieftina pentru ca nu vine in pachet impreuna cu numberpad-ul pe care marea majoritate a gemrilor nu il utilizeaza si are in rest fix aceleasi functii ca si varianta Full Size, nici una dintre functiile vitale ( in afara de rotita de volum ) nefiind pozitionate pe Numberpad.
Mi s-a oferit spre testare versiunea ASUS ROG Claymore cu switch-uri mecanice Cherry MX RGB cu mecanism Cherry BROWN, unul dintre favoritele mele pentru ca ofera o combinatie potrivita intre o forta de apasare medie si un usor feedback tactil ce confirma activarea switch-ului iar distanta scurta de apasare a switch-urilor Cherry MX RGB combinata cu pooling rate-ul maxim al tastaturii de 1000 de raportari per secunda fac din ASUS ROG Claymore o tastatura cat se poate de rapida si de usor de utilizat in special in Gaming.
Dimensiunile reduse ale portiunii principale a tastaturii ASUS ROG Claymore ( pentru ca trebuie sa spun ca am gasit ca detasarea Numberpad-ului face tastatura mult mai usor de utilizat in Gaming) mi-a permis manevrarea fara probleme a tastaturii, accesarea parca mai facila a tastelor importante pentru gaming si reducerea distantei dintre maini ceea ce din nou a dus la o experienta foarte buna si deloc solicitanta in timpul celor cateva sesiuni de gaming in care am avut ocazia sa testez tastatura.
Din punctul asta de vedere, al gaming-ului trebuie sa spun ca cel mai rapid joc pe care l-am jucat utilizand ASUS ROG Claymore Core a fost un shooter despre care cred ca va amintiti, denumit Borderlands 2 iar cel mai incet a fost un RPG disponibil free pe Steam denumit Path of Exile, in ambele petrecand peste 10 ore in game pentru a-mi putea da seama de gradul de confort al tastaturii.
Daca mi-a lipsit ceva, as putea spune ca asta ar fi un wristpad pe care sa imi pot odihni incheietura mainii in timpul sesiunilor lungi de gaming, ce trec de 2 sau trei ore.
Asta se intampla datorita faptului ca in general ma joc cu piciorusele tastaturii asezate la inaltimea maxima pentru ca imi place unghiul mai ridicat al tastelor ce rezulta in felul asta iar acest unghi maxim combinat cu inaltimea destul de mare a tastelor de pe ASUS ROG Claymore a dus in cazul meu la un mic disconfort dupa cateva ore lungi de gaming iin prima sesiune nsa am putut sa remediez acest mic inconvenient in cazul meu, aducand tastatura la unghiul normal si lasand incheietura pe birou , ceea ce a redus la 0 problemele semnalate mai devreme.
Nu este o problema a tastaturii in sine ci mai degraba un element, un scenariu pe care cred ca fiecare viitor posesor al acestei tastaturi ar trebui sa il stie cum sa il poata rezolvca daca se loveste de el.
In rest, in cam orice joc in care am incercat-o, raspunsul ultra rapid si forta mica de apasare necesara au insemnat in practica ca am trecut prin toate scenariile de gaming fara efort si fara probleme de parca as fi avut sub degete o tastatura pe care o cunosteam de cel putin cativa ani buni, la scenariul asta contribuind dimensiunea redusa a versiunii scurte a tastaturii, layout-ul minim cu tastele strict ncesare la indemana dar si inclinatia subtila a fiecarui rand de taste ce permite actionmarea acestora cu minimul de efort.
Ca sa fiu sincer, daca bugetul nu ar fi o problema si as avea de ales dintre toate tastaurile mecanice High End disponibile in acest moment pe piata noastra as alege fara sa stau prea mult pe ganduri ASUS ROG Claymore sau mai bine zis varianta de baza a acestei tastaturi, ASUS Claymore Core ce nu dispune de numberpad, datorita constructiei dar si materialelor folosite dar si datorita multiplelor functii incluse ce se combina excelent in multiple scenarii impreuna cu alte componente hardware din gama ASUS Republic of Gamers.
Din aceste motive dar si din cateva altele, ASUS ROG Claymore dar si varianta de baza ASUS ROG Claymore Core primesc din partea TechView.ro premiul Platinum si recomandarea editorului.
nu sunt comentarii