Raijintek Orcus 360…
Cu un an in urma aflam despre existenta unui brand de componente dedicat mai degraba entuziastilor si pasionatilor de calculatoare al carui nume era si este Raijintek. Trebuie sa recunosc ca auzisem doar in trecere in trecut despre ei si numai cand venea vorba despre componente pentru racirea pe lichid a PC-ului.
Tot atunci am aflat ca Raijintek sunt prezenti si pe piata noastra si ca importatorul oficial al produselor Raijintek face tot posibilul sa faca disponibila in Romania o gama cat mai larga a produselor Raijintek, multe componente de la ventilatoare la coolere normale, sisteme de racire pe apa de tip AIO , la carcase, ba chiar si kit-uri de racire pe apa DYI fiind deja disponibile la marii retaileri online ca PC Garage sau EMAG.
Nu cu mult timp in urma cu ocazia unui eveniment am reusit sa iau legatura cu reprezentantul acestui brand in Europa si sa ii propun o colaborare cu site-ul nostru, Techview.ro, ceea ce a si acceptat bucuros iar dupa mai mult de o luna gratie unei povesti prelungite ce implica si autoritatile vamale ajungea la noi in teste si unul dintre cele mai de seama sisteme de racire All in One pentru procesor denumit Orcus 360.
Kit-ul Orcus 360 contine tot ce ai putea avea nevoie pentru racirea procesorului, de la pasta termoconductoare la ventilatoare, radiator cu furtune de dirijare a lichidului si waterblock preasamblate, la suruburi de prindere si controller de iluminare ba chiar si o rezerva de 100 de mililitri de lichid pentru completare in cazul in care sistemul are o scapare sau nu a fost perfect umplut din fabrica.
Raijintek Orcus 360 este compatibil RGB pe 4 pini insa daca placa de baza pe care il veti monta nu are o asfel de mufa, nu trebuie sa intrati in panica pentru ca, cutia de control prezenta in pachetul de accesorii poate trimite semnal RGB ventilatoarelor cooler-ului fara a fi legata la placa de baza, acesta fiind si scopul principal al prezentei sale in pachetul de accesorii.
Mai mult decat atat, prin telecomanda prezenta si ea in pachetul de accesorii avem acces la cateva efecte interesante de iluminare precum si la posibilitatea de schimbare a culorilor.
O a doua versiune a acestui cooler, denumita Raijintek Orcus RBW ofera aceeasi performanta de racire insa aduce in plus fata de varianta prezenta astazi compatibilitatea cu placile de baza ce suporta LED-uri adresabile, respectiv mufa pe 3 pini.
Trebuie sa recunosc ca pentru mine, ca pasionat m-a bucurat cel mai mult vederea rezervei de lichid pentru ca aceasta ofera optiunea de a completa sau reumple sistemul de racire daca se intampla vreun accident cum ar fi formarea unei bule de aer in circuit, eliminand astfel posibilitatea arderii pompei sistemului de racire sau scaderea performantelor cooler-ului.
Nu zic ca asta se intampla des, insa se poate intampla mai ales la coolere AIO care functioneaza de ceva vreme iar la cele mai multe modele nu ai optiunea de a reumple circuitul cu lichid si nici posibilitatea de a vedea daca pompa functiopneaza ori nivelul lichidului in capul de racire.
Dar, la Orcus 360 cat si la toate celelalte modele derivate din el , respectiv cele de 120, 240 sau 280 de milimetri toate astea sunt posibile si asta poate fi un plus mai mult decat benefic mai ales dupa unul sau doi ani de functionare.
Iata unul dintre motivele principale pentru care cred ca solutiile de racire cu lichid de la Raijintek ar trebui sa fie mai des aduse in discutie de catre pasionati.
Dar, acesta nu este singurul punct de vedere pentru care Raijintek Orcus 360 ar trebui sa fie adus in discutie ci si performanta sa, pe care am testat-o ca de obicei utilizand un scenariu pe care il cred a fi cat mai real utilizand o metoda pe care cred eu ca oricine ar putea sa o foloseasca sau sa o reproduca pentru a vedea, daca achizitonarea unui Cooler AIO este optima pentru propriul sistem.
Am facut o comparatie directa intre Raijintek Orcus 360 si cooler-ul stock cu care Ryzen-ul 9 3900X vine din fabrica pentru a vedea cat de mare este diferenta de temperatura dintre cele doua scenarii si daca as gasi justificarea pentru montarea unui astfel de sistem de racire.
Zis si facut, ambele coolere au stat in test cate 30 de minute utilizand testul de stress al procesorului Prime 95 pe un 3900X montat la randul lui pe placa de baza Gigabyte Aorus 570 Pro cu bios F4i in timp ce, pentru a da sanse cat mai mari ambelor coolere am cautat sa egalez sansele oarecum regland softul Smart Fan 5 al Gigabyte pe presetarea Standard, conditii in care ambele teste, pentru ambele coolere au fost rulate.
Rezultatul a fost pot spune descurajator…de favorabil pentru Raijintek Orcus 360 asa cum ma si asteptam dealtfel, acesta asigurand dupa 30 de minute de Prime 95, temperatura de 75,5 grade Celsius in timp ce cooler-ul impreuna cu care procesorul vine din fabrica a atins pragul as zice destul de ingrijorator de 91 de grade Celsius.
Temperaturile au fost inregistrate utiliuzand o carcasa Full Tower inchisa , intocmai pentru a vedea care sunt rezultatele la care ne putem astepta intr-un scenariu cat mai real cu putinta.
Diferenta rezultata, mai precis cele 15,5 grade Celsius, nu este deloc de neglijat in special cand sistemul este utilizat pentru gaming sau randari ore intregi la rand momente in care temperatura ridicata a componentelor poate insemna o imbatranire prematura a acestora, inreruperea functionarii sau pierderea de timp pretios sau chiar bani in cazul in care sistemul se opreste in mijlocul unei randari sa zicem datorita temperaturii ridicate a componetelor, temperatura mare a procesorului afectand si componentele invecinate.
Vom mai avea ocazia sper sa discutam curand despre alte produse Raijintek si trebuie sa va spun ca ma bucur ca am avut ocazia sa aduc in discutie acest cooler Orcus 360 pentru ca sunt de parere ca merita sa intre in mainstream alaturi de alte mari nume in domeniu in special pentru ca, in opinia mea, dincolo de luminite si alte briz briz-uri, este mai bine gandit din anume puncte de vedere decat produsele altor nume mai mari cu vechime in domeniu.
Raijintek Orcus 360 primeste din partea Techview.ro premiul Platinum si Recomandarea Editorului pentru ca este fara indoiala un produs deosebit de performant si nu in ultimul rand aratos, in rand cu tendintele RGB din ultimii ani.
nu sunt comentarii