Vorbim astazi despre un model de Monitor cu diagonala de 32 de inchi denumit Philips BDM3270, rezolutia de 2560x 1440 pixeli si panou LED VA , mai bun din multe puncte de vedere decat cele TN ultrarapide utilizate de obicei in gaming si cu un nivel excelent de negru dar si o coloristica bogata, foarte asemanatoare dupa ochiul meu unui monitor IPS de pret mediu.
BDM3270 este propus ca un monitor de uz profesional careia desi ii lipseste un profil Adobe RGB inutil daca lucrezi cu precadere in scopul de a-ti afisa lucrarile pe Internet, vine insotit in cazul fiecarui exemplar de un document ce atesta calibrarea din fabrica iar panoul VA utilizat in cazul sau beneficiaza de un contrast situat semnificativ peste valorile obisnuite situandu-se conform producatorului la valoarea foarte buna as zice de 6000:1.
Chiar si lipsa unui profil Adobe Rgb poate fi iertata aici pentru ca este un minus real asa cum spuneam, doar pentru productia cinematografica sau print, marea majoritate a continutului pe care il vizionam pe net daca nu tot utilizand spatiul de culoare sRGB.
De evidentiat in cazul sau si luminozitatea foarte buna care personal mi se pare mai ridicata decat valoarea declarata de 250 candele pe metru patrat dar si adancimea de culoare de 10 biti cu un Look-up table de 12 biti. Cred ca celor care sunt obisnuiti cu cerintele unui monitor de uz profesional au deja cel putin o specificatie cheie care le-a trezit interesul si i-a facut sa caste putin gura, in special la nivelul asta de pret.
Toate aceste valori luate laolalta insemna in practica valori excelente pentru consum multimedia, gaming dar si editare video in special , pe care la finalul zilei cu cateva mici sacrificii ni-l putem permite destul de usor daca tinta noastra este un astfel de monitor.
De coloristica bogata, luminozitatea foarte buna si nivelul de contrast ridicat beneficiaza de asemenea si gaming-ul desi cei 60 de hertzi sau cele 60 de cadre per secunda pe care modelul de astazi le poate afisa la rezolutia maxima pot parea prea putin pentru puritanii gaming-ului insa pentru un PC cu o placa video medie spre high end sa zicem un 1050 Ti, 1060, 1070 de la Nvidia aceste valori ale FPS-ului la setari maxime de calitate la rezolutia nativa a acestui monitor este destul de greu de atins in special in cele mai noi jocuri.
Bineineteles, cutia unui astfel de monitor este mai mult decat mare, este uriasa si destul de greu de carat insa la interior cele cateva straturi de polistiren expandat protejeaza foarte bine toate componentele monitorului.
Sursa de energie este interna la acest monitor, un lucru bun daca a fi sa ma intrebati pe mine iar in cutia de accesorii sunt prezente cam toate cablurile de care aveti nevoie, o facilitate arareori inclusa de producatori, de parca cablurile de semnal necesare costa cel putin cat produsul in sine. Astfel , sunt prezente un cablu DVI, Display Port si VGA plus secundarele cabluri USB 3.0 si un cablu audio cu mufa normala de 3,5 mm.
Datorita dimensiunilor cred, monitorul se ataseaza de sistemul de sustinere utilizand patru suruburi in timp ce talpa sistemului de sustinere se fixeaza la locul ei cu un alt surub captv extrem de solid iar astfel pus laolalta intregul ansamblu este surprinzator de stabil pentru dimensiunea sa si in acelasi timp reglabil la aproape toate unghiurile necesare unui lucru confortabil la PC.
Am utilizat acest monitor putin mai mult de o luna in tot ce a insemnat lucrul la PC, de la gaming la office si mai ales editare video si pot spune ca in fiecare dintre aceste scenarii Philips BDM3270 a stralucit in absolut fiecare categorie atat de mult incat imi pare sincer rau ca imi lipsesc insa uneltele necesare masurarii exacte ai parametrilor care tin de luminozitate, contrast sau coloristica.
Acestea fiind zise insa nimic nu ma impiedica sa va spun mai exact care sunt parerile mele dupa aceasta perioada de testare. Acuratetea culorilor este inca din fabrica foarte buna, dovada stand raportul de calibrare pe care il primim in cutia fiecarui exemplar iar contrastul si luminozitatea il propun ca un model excelent in categoria sa in special avand in vedere pretul per inch al modelului de astazi.
Este adevarat, Philips-ului BDM3270 ii lipseste timpul de raspuns ultra-rapid pe care ni-l propun monitoarele de gaming care de curand au depasit pragul de 144 de hertzi sau cadre per secunda insa chiar daca placa video la care acest model este atasat este capabila de mai multe cadre per secunda decat poate reproduce Philips BDM 3270, nu cred ca in special Gaming-ul este tinta finala a monitorului de fata ci mai degraba garamada de oameni care au nevoie de celelalte caracteristici forte ale modelului care sunt asa cum spuneam dimensiunile, Culorile reproduse, cotnrastul si luminozitatea, adica cei ce isi doresc un monitor mare pentru multimedia,
Vizionarea de filme este o adevarata placere pe acest monitor si editarea foto-video de foarte buna calitate la un pret sa zicem de buget pentru un astfel de scenariu gratie caracteristicilor evidentiate mai devreme dar si a panoului pe10 biti cred eu imposibil de regasit la acest nivel de pret la oricare alt producator.
Pentru cunoscatori este cat se poate de evident ca unghiurile relativ scazute de vizualizare pentru un panou VA asa cum este cel al Philips BDM3270 sunt o slabiciune evidenta care merita sa fie evidentiata iar eu nu ma dau la randul meu la o parte in a arata cu degetul in aceasta directie iar daca aceasta specificatie este importanta pentru tine, atunci cred ca un monitor cu panou IPS este o idee mai buna insa in rest hai sa fim seriosi, de cate ori lucrezi sau te uiti la un monitor din lateral ? Din nou, o non problema, in special la pretul asta.
Personal gasesc ca acest lucru mi se intampla foarte rar si nu afecteaza cu nimic productivitatea si sunt totusi o persoana care isi pierde cu usurinta in diferite scopuri timpul in fata monitorului de multe ori peste 10 ore pe zi asa ca, va trebui sa ma credeti cand va spun ca performanta din laterala a unui panou VA este o asa zisa lipsa pentru care, sincer sa fiu nu as depuncta deloc Philips-ul BDM 3270 in special datorita faptului ca mi se pare a fi singura sa slabiciune care merita a fi mentionata.
Philips BDM 3270 nu este un monitor de gaming, ca vorba aceea respectiva definitie include un monitor cu o rata de refresh de minim peste 100 Hz, asta este evident iar unghiurile de vizualizare din laterala nu sunt la fel de bune ca ale unui IPS ( nu ca asta ar conta cu adevarat in opinia mea) insa aceste doua puncte slabe usor de lasat la o parte atunci cand judecam valoarea reala a modelului de astazi palesc dramatic atunci cand realizam cu adevarat asa cum am facut-o si eu care este reala propunere a Philips odata cu acest model.
Philips BDM 3270 este un monitor care are ca set real de puncte forte o coloristica bogata si vie cu o luminozitate si un contrast excelente si calibrate inca din fabrica pe un model a carei matrice capabile de 10 biti de culoare nu lasa nimic de dorit unui utilizator interesat in primul rand de procesare foto-video sau de consum multimedia a unor filme redate la calitate Blu-Ray avand ca ultim scop gaming-ul desi personal nici acolo nu vad o problema, Philips BDM 3270 este capabil fara probleme si de gaming.
Asa ca, in afara cazului in care din cine stie ce motiv aveti nevoie de o rezolutie mai mare sau de o rata de refresh de peste 60 FPS atunci pentru majoritatea dintre voi tineri editori fara bugete pentru monitoare de grafica cu preturi ce pot atinge foarte usor preturi de 4-5 ori mai mari, Philips BDM 3270 este cu adevarat un best buy, aceasta recomandare extinzandu-se si in categoria Multimedia.
Intr-o lume in care monitoarele de gaming de 24 de inchi, 144 Hz si aceeasi rezolutie ca Philips BDM3270 , cu de multe ori matrici TN sau asemanatoare au un pret de peste 2500 de lei oferind doar rapiditate in fata calitatii si acuratetii imaginii cred ca Philips BDM 3270 este o propunere net superioara din punct de vedere a raportului pret-performanta la cei 1800-1900 de lei la care se regaseste la magazinele IT online la data publicarii acestui review, motiv pentru care nu poate primi decat nota maxima adica premiul Platinum si recomandarea noastra. Good Game Philips!
nu sunt comentarii