Dupa o lunga perioada in care perifericele au cam lipsit de pe site-ul nostru sunt bucuros sa anunt reluarea colaborarii cu unul dintre cei mai mari producatori de periferice adica Logitech.
Odata cu aceasta ocazie, este natural sa incepem si realizarea primului material cu si despre unul dintre cei mai noi mousi produsi de ei, adica mouse-ul Logitech G603, un model wireless bazat pe tehnologia Logitech Lightspeed si dedicat conform producatorului mai multor categorii de utilizatori, inclusiv gamerilor.
In primul rand, cateva explicatii despre tehnologia Logitech Lightspeed. Discutam de o solutie fara fir cu o latenta maxima de 1 milisecunda ce atinge aceeasi viteza de reactie ca si mousii pe fir de top si chiar ii depaseste in multe cazuri pe cei situati in segmentul de mijloc.
Aceasta tehnologie este inclusa si in G603, modelul nostru de astazi care, pentru a o integra la un pret decent a fost supus cred eu unor reduceri in ceea ce priveste functiile si facilitatile incluse in mousii wireless de nivel mai inalt produsi de Logitech, acestia fiind G703, G900 si G903.
Astfel, acestuia ii lipseste iluminarea, mare parte din butoanele suplimentare disponibile pe modelele mai scumpe si nu in ultimul rand rotita speciala cu functie free scroll atat de utila si binecunoscuta fanilor brandului in special in mediul office.
Sunt toate acestea lipsuri care ne-ar putea face sa ne abtinem de la achizitionarea acestui model in favoarea modelelor superioare? Depinde… de fiecare, insa eu as zice ca nu, pentru ca:
Forma este simpla dar ergonomica favorizand dreptacii in ciuda faptului ca la o prima vedere design-ul pare a fi ambidextru, insa odata luat in mana se observa o usoara inclinare catre dreapta a mouse-ului si doua butoane suplimentare programabile asezate in dreptul degetului mare a mainii drepte.
Datorita formei si a design-ului dar si a ergonomiei foarte bune, Logitech G603 este in opinia mea in egala masura capabil de a servi foarte bine ca mouse office din clasa high End pe setarea LOW ce il obliga sa functioneze la o rata de raportare a pozitiei de doar 400 Hz care extinde la maxim durata de viata a bateriilor.
In acelasi timp, G603 poate fi utilizat foarte bine si ca mouse dedicat gaming-ului non-competitiv situat fiind in opinia mea in acest caz intre mousii wireless de top atat timp cat este utilizata setarea High si rata de raportare de 1000 de hertzi mai mare consumatoare de energie insa mult mai precisa.
La versatilitatea acestui model mai contribuie inca alte doua facilitati inteligent integrate, si anume dubla posibilitate de conectare a mouse-ului atat prin Bluetooth la Laptop-uri si ultrabook-uri acolo unde porturile Usb sunt putine si pretioase cat si la PC-uri de tip desktop prin dongle-ul USB oferit in pachet impreuna cu un cablu dedicat asezarii respectivului receptor cat mai aproape de mouse, eventual sub monitor pentru a elimina cat mai mult posibil interferentele si latenta introduse de o plasare nepotrivita a respectivului receptor pe usb.
Desi prezenta acestui fir in pachetul standard al Logitech G603 ar trebui sa incurajeze orice utilizator sa il utilizeze pentru a beneficia de performanta maxima de care mouse-ul este capabil eu unul am ales sa il utilizez intr-un mediu foarte aglomerat de interferente pe banda de 2,4 GHZ pe care mouse-ul comunica cu receptorul, chiar sub sistemul unde a fost montat receptorul fiind plasate doua routere puternice ce isi aleg automat benzile pe care doresc sa emita.
In acelasi timp i-am mai pus G603-ului inca o posibila piedica in calea functionarii optime, plasand dongle-ul in drepta mouse-ului, in portul frontal al carcasei PC-ului la un unghi de 90 de grade fata de fata mouse-ului si la o diferenta de inaltime de + 30-40 de centimetri deasupra acestuia.
Rezultatul, asa cum nu ma asteptam initial, a fost cat se poate de bun.
Am utilizat in acest fel mouse-ul o perioada de peste doua saptamani schimband intre setarea de 400 si 1000 Hz sau intre Low si High asa cum sunt ele prezentate pe burta mouse-ului si, desi setarea de 400 de Hz sau raportari pe secunda este in ceea ce ma priveste insuficienta pentru gaming in special in shootere nu pot spune ca am intampinat probleme de receptie sau intreruperi, Logitech G603 functionand la fel de bine de la inceputul pana la finalul perioadei de testare.
Despre utilizarea sa in scenarii de gaming, ce pot sa spun… Nu recomand utilizarea conexiunii Bluetooth pentru scenarile de gaming sau a setarii LOW insa odata setat switch-ul de pe burta mouse-ului la setarea High, G603 se comporta la fel de bine ca si un mouse normal pe fir dedicat gaming-ului, la asta ajutand bineineteles, in principal senzorul optic excelent cu o sensibilitate reglabila de pana la 12.000 DPI dar si mousepad-ul textil de mari dimensiuni Logitech G840 impreuna cu care l-am testat.
Pe scurt, G603 este dedicat celor care au un laptop de serviciu dar si un desktop personal pe care din cand in cand se mai si joaca, acelasi model reusind sa faca fata foarte bine ambelor insarcinari. La nevoie G603 salveaza energia si furnizeaza strictul necesar utilizarii sale in mediul office iar la o simpla schimbare a starii unui intrerupator situat pe burta sa se transforma intr-un mouse de gaming mai mult decat suficient pentru gamerul de rand, cel fara pretentii competitive.
Din acest punct de vedere, Logitech G603 este un mouse foarte util celor ce isi doresc de la un mouse wireless maxim de raport intre pret si performanta sau detin atat un laptop cat si un desktop si vor sa utilizeze la ambele, acelasi mouse… fara fir dar cat se poate de performant. O evolutie as spune foarte reusita a G602-ului intr-o forma fizica mai accesibila publicului larg daca vreti.
G603 este fara indoiala o struto-camila insa una reusita in opinia mea. Cei ce il vor judeca sau il judeca strict dpdv al unui mouse de gaming sau al unuia office vor ajunge la concluzii gresite as zice eu, modelul neintegrandu-se pe de-a intregul in nici una dintre aceste categorii insa daca il luam ca un mouse wireless bun la toate si ne dorim asa ceva cu tot dinadinsul, cu greu se poate gasi un model de mouse wireless mai potrivit, motiv pentru care modelul de astazi primeste din partea TechView.ro premiul Gold si Recomandarea Editorului in categoria All-Arounder.
nu sunt comentarii