Published on 22 iulie 2019 by Soulwise

La doua zile dupa publicarea unboxing-ului si prezentarii pentru X570 Aorus PRO a sosit si procesorul, un Ryzen R9 3900X, obtinut cu greu trebuie sa spun pentru ca inca in ROmania sunt foarte rare inclusiv la data filmarii acestui clip, insa cu ajutorul unor oameni deosebiti carora vreau sa le multumesc pe aceasta cale am reusit sa pun mana mai repede pe un exemplar retail.

Bineinteles, ca orice entuziast, cum am ajuns acasa am si aruncat repede sistemul laolalta (fara sa stau cum faceam de obicei sa aranjez cablurile, fara sa pun LED-uri RGB prin carcasa} si m-am apucat de instalat Windows, programele uzuale si cateva jocuri precum si testele pe care urmeaza sa le vedeti. 

Inainte insa de a da drumul suitei de teste pe care le-am pregatit, trebuie sa va spun ca materialul de astazi nu se adreseaza in special pasionatilor, sau overclockerilor care scot si untul din platforma doar pentru ca pot. 

Mai degraba, testele au fost realizate intr-un mediu in care cred majoritatea dintre noi vor utiliza noua platforma, intr-o carcasa bine aerisita insa inchisa, fara solutii speciale de racire, fara overclock si cu un sistem de operare care, la data rularii testelor avea cateva zile bune de utilizare incarcat fiind cu suita adobe, cu mai multe jocuri de mari dimensiuni, cu suita Gigabyte App Center ruland in background dar si cu alte procese din partea Uplay, Steam, Origin, Google backup and sync si inca cateva.

Asta se intampla pentru ca, in opinia mea asta este un scenariu real in care noile placi de baza, procesoare si sisteme in general vor fi utilizate in majoritatea timpului de 99% dintre cei care vor utiliza noile platforme, prin urmare, cred ca testele ce urmeaza va vor oferi cifre mult mai reale decat cele oferite de review-urile standard. 

Acestea fiind zise, va invit sa urmariti cifrele obtinute in benchmark-uri si ne intoarcem sa povestim un pic despre peripetiile pe care le-am avut la primele secvente de boot cu placa de baza X570 Aorus PRO, cum le-am rezolvat si cam care ar fi in opinia mea nivelul de calitate si recomandarile pentru aceasta placa de baza. 

 

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/4bpxuX82bEc?start=168″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Bun, spuneam ca am sa va povestesc cum a stat treaba la primul boot cu aceasta placa de baza. 

Trebuie sa spun ca, fara a fi un fan al AMD, am detinut in ultimii ani, inca de la prima editie de procesoare Ryzen, in ordine, un 1800X pentru f scurt timp, apoi un 1700, urmat de un salt destul de semnificativ la Threadripper 1950X care din pricina caldurii degajate si a  cantitatii mari de curent consumate m-a facut sa trec la cateva luni pe un 2700X de care am scapat cu 2-3 saptamani in urma pentru a trece la noua generatie Ryzen si la R9 3900X

Prin urmare, pot spune ca am trecut prin toate durerile facerii cu platformele AMD, atras fiind de numarul de nuclee mult mai mari versus procesoarele Intel pe care le detinusem inainte, ceea ce mi-a permis sa lucrez mult mai repede, cu mai multe programe simultan. 

Insa, nu totul a fost usor, la 1800X imi amintesc ca, compatibilitatea cu RAM-ul era si a ramas una sau doua luni dupa lansare oribila, iti trebuiau Samsung B-Die, eu inca nu aveam asa ceva si chiar si dupa ce am facut rost a trebuit sa trec prin multe setari manuale pentru a face kit-ul de ram sa functioneze curent , la fel si cu 1700-le care l-a urmat insa am reusit la data respectiva sa fac platforma sa functioneze corect dupa cateva update-uri de bios. 

La Threadripper 1950X si 2700X la fel, am avut probleme cu memoriile, cu bios-ul si cu setarile, trebuind din cate imi amintesc la Threadripper sa bootez cu cate doua stick-uri, sa notez carui stick ii convenea in ce slot si apoi sa le asez in secventa pentru ca boot-ul sa imi reuseasca iar setarile pentru RAM sa se mentina. 

La 2700X, din nou probleme cu memoriile, pe chipset-ul B450 le-am facut sa functioneze la frecventa lor nativa de 3200 Mhz, insa pe X470 nici cu setari manuale pentru fiecare parametru in parte nu au trecut de 2800 Mhz, asa ca a trebuit sa ma multumesc cu frecventa respectiva. 

Pe X570 Aorus PRO insa, a fost altfel. Ma asteptam sa ma lupt cu noul chipset cateva zile si inceputul nu a fost deloc unul bun. Vedeti voi, am un kit de memorii ciudat, Zadak 511, foarte rare de 32 GB la 3200 Mhz si sunt destul de greu de inghitit pentru anumite sisteme asa cum va spuneam mai devreme. 

La primul boot, X570 Aorus PRO mi-a aratat utilizand LED-urile de semnalizare ca la secventa de boot nu putea trece de RAM, avand montate toate cele 4 stick-uri de memorie. 

Am scos doua dintre ele, am lasat doua pe canalele de memorie A1 si B1 si am apasat butonul de boot din nou, pentru ca dupa cateva zeci de secunde PC-ul sa porneasca, avand insa la turatie maxima ventilatorul de pe chipset despre care va spuneam in episodul trecut ca o sa va spun daca este sau nu galagios. 

Am setat profilul XMP al memoriilor, am dat reboot, pc-ul a pornit cu succes inca o data, tot cu ventilatorul de chipset la maxim asa ca am oprit din nou PC-ul si am pus si restul de memorie in sloturile RAM si din nou boot. 

Nici gand sa porneasca, din nou seventa de boot nu trecea de RAM, din nou cooler-ul de pe chipset era la turatie maxima, insa mai aveam un truc in maneca, nu degeaba lucrez in industria asta din 2008… 

In momentul asta, am redus din nou numarul de stick-uri la 2, am resetat bios-ul, am bootat din nou, din nou setat profilul XMP si, cu ajutorul unui stick USB am facut update-ul bios-ului placii de baza X570 Aorus PRO de la F3, primul bios oficial la F4F, ultimul disponibil pe pagina produsului in site-ul Gibayte. 

Dupa reboot, totul a mers ca uns, am putut sa incarc corect toate cele 4 stick-uri de memorie, am incarcat profilul XMP care pentru cei care nu stiu seteaza automat frecventele, latentele si voltajele memoriilor RAM si m-am pus pe instalat windows si programele uzuale. 

Vreau sa va spun ca nici pana in momentul asta cand filmez acest material nu am mai intampinat nici o problema. Nu am avut parte de vreo eroare, nici gand de Blue Screen, ventialtorul de pe chipset nici nu mai porneste decat la boot, pentru ca chipset-ul indiferent ce incarcare pun pe sistem nu trece niciodata de 53 de grade celsius si pentru ca cei de la Gigabyte au avut grija sa includa in update-ul de bios si profile de temperatura pentru el, deci pot spune ca ventilatorul de chipset nu este galagios pentru ca nu functioneaza in 99% din timpul in care sistemul este pornit. 

De ce acest preambul lung, si de ce atatea explicatii iar daca ati ajuns pana aici, felicitari pentru rabdare. Pentru ca, dupa ce am avut ocazia sa testez extensiv noua platforma AMD si in special noua placa de baza X570 Aorus PRO, pot spune ca AMD a ajuns la o maturitate pe care o asteptam de mult timp de la platformele lor. 

Problemele intampinate la primele secvente de boot despre care va spuneam mai devreme si a caror vine nu o poarta producatorul placii de baza, respectiv Gigabyte ci AMD pentru ca nu a oferit sample-uri partenerilor si nici update-uri AGESA la timp, sunt rezolvate cu ultimele bios-uri. 

Chiar si memorii problematice ca ale mele sunt recunoscute acum, functioneaza perfect iar intregul sistem este cat se poate de stabil, o experienta mult mai placuta pentru mine pentru ca ma temeam trebuie spus ca early adopter al fiecarei generatii de Ryzen ca o sa am probleme cu noua platforma cel putin o luna de acum incolo, insa toate problemele de aceasta data au fost rezolvate in nici o jumatate de ora, de indata ce am facut update-ul de bios pus la dispozitie de Gigabyte. 

Ca layout si racire pentru VRM sau chipset, X570 Aorus PRO se comporta admirabil. Chiar daca in acest moment racirea pe care am montat-o pe procesor nu este una ideala si vom discuta despre asta cred intr-unul dintre episoadele viitoare, radiatorul cu lamele dispus peste etajul de alimentare al procesorului isi face treaba mai mult decat admirabil, VRM-urile netrecand peste 53 de grade celsius indiferent de situatie, intr-o camera fara aer conditionat insa cu un fluz de aer decent in carcasa, temperaturile in zona PCI-Express stau la fel de bine iar cea a chipset-ului nu depaseste 50-53 de grade in conditii normale. 

Prin urmare, ca sa inchei si sa nu va mai tin desi as putea sa mai povestesc destul de multe si poate o voi face in clipurile viitoare. 

X570 Aorus PRO reprezinta o platforma rece si stabila pentru chiar si cel mai puternic procesor multicore din gama Ryzen, respectiv 3900X si ii ofera acestuia toate conditiile necesare pentru obtinerea unor rezultate exceptionale avand montata doar alimentarea de 8 pini pentru procesor, al doilea slot de 4 pini, suplimentar nefiind populat in testele mele pentru ca nu a fost necesar. 

X570 Aorus PRO are un etaj de alimentare foarte bine pus la punct capabil , foarte bine racit atat timp cat fluxul de aer din carcasa este decent, care, fara indoiala va fi mai mult decat capabil sa ofere voltaj suficient, stabil chiar si pentru 3950X-ul care urmeaza sa apara. 

Din punct de vedere estetic,X570 Aorus PRO are mai degraba un ton neutru compatibil si cu PC-uri mai serioase dar si cu estetica de Gaming cum as spune eu avand toate mufele necesare adaugarii a metri intregi de LED-uri, raciri pe apa si cate si mai cate ceea ce planuiesc si eu pentru sistemul asta insa intr-un episod viitor. 

Prin urmare, recomand cu cea mai mare caldura Placa de baza de fara, X570 Aorus PRO in aceasta varianta sau in cea cu Wi-FI Inclus celor care vor sa se asigura de faptul ca vor avea o baza foarte stabila si nu foarte scumpa avand in vedere preturile placilor de baza din gama de top pentru Chipset-ul X570 pentru sistemul lor bazat pe procesoarele din seria Ryzen 3000. Alimentarea este buna, racirea excelenta, suportul pentru water cooling, air cooling si beculete sunt la locul lor, iar aspectul este neutru permitand placi sa se integreze in foarte multe configuratii.

Primeste din partea TechView.ro premiul Platinum si Recomandarea Editorului.

 

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.