Published on 7 octombrie 2019 by Soulwise

In episodul de astazi facem un upgrade serverului nostru de stocare bazat pe o distributie speciala de linux denumita FreeNAS si o carcasa speciala, solida, dedicata unui server de fisiere, anume InWin MS08.

Ce vrem sa realizam azi.

Practic mutam principalele componente din mini-carcasa de server InWin MS04 gandita pentru un server de stocare de tip home cu 4 sloturi pentru unitati de stocare catre o carcasa mai serioasa cu un volum mai mare, extins si suport pentru mai multe componente denumita InWin MS08 cu 8 sloturi dedicate pentru unitati de stocare.

InWin MS04, versiunea mai mica de carcasa face parte din arsenalul Techview ca gazda a serverului de fisiere de mai mult de 2 ani.

Ne-a servit exemplar pana in acest moment atat din punct de vedere al capacitatii de gazduire cat si din punct de vedere a facilitatilor oferite, fiind o carcasa solida cu un backplane ce ofera atat conectare rapida a unitatilor de stocare cat si o sumedenie de informatii necesare unui astfel de server insa a venit momentul sa ne despartim de ea si sa facem pasul catre urmatoare gazda a serverului nostru, InWin MS08.

Efectiv vom distruge matricea RAID Z-2 formata din cele 4 HDD-uri preexistente in InWin MS04 si o vom reface in varianta de 6 HDD-uri in InWin MS08 ceea ce va creste capacitatea totala accesibila de la 2 TB la 3 TB si redundanta de la 2 HDD-uri la 3 Hdd-uri pe langa faptul ca vom putea accesa in viitor inca doua sloturi de 3,5 inchi + 2 de 2,5 inchi pentru expansiuni viitoare a spatiului de stocare.

Nevoie de upgrade se intampla din diferite motive dar in principal pentru ca spatiul disponibil pana acum s-a cam umplut iar in timp, de obicei mai ai nevoie sa reutilizezi vreo secventa din alt clip anterior sau un proiect pe care il regasesti pe server sau te suna un client care vrea nu stiu de la tine si gasesti ceea ce are nevoie in arhiva ta de pe server cu 3-4 luni, poate un an in urma , motiv pentru care am nevoie de un spatiu de stocare suplimnetar suficient de generos deci si de redundanta suplimentara, fiecare HDD din server trebuie sa aiba cel putin o copie in caz de dezastru.

Aceasta asigurare in fata dezastrului nu vine intamplator ci dupa cateva lectii usturatoare care m-au costat cateva bobarnace bune si chiar si ceva banuti seriosi pentru mine, si despre care poate vom discuta intr-unul dintre clipurile viitoare ca sa vedeti de ce este important ca spatiul de stocare pe termen lung sa fie scos din pc si pus intr-un alt sistem dedicat pentru asa ceva.

Un astfel de sistem are potentialul sa coste foarte putin mai ales acum cand PC-uri SH bune, proiectate pentru medii enterprise sunt disponibile online la preturi modice de doar cateva sute de lei cu tot cu garantie din partea unor magazine online ca ABD Computer de exemplu.

Nu le fac reclama ca nu-s dintre cei mai ieftini, doar ca ei sunt cei de la care comand PC-uri Sh cand un prieten are nevoie de un pc office sau cand vreau sa fac un server de fisiere sau pentru o alta destinatie si nu am un buget foarte mare la dispozitie. Dar, sa ne intoarcem la treburile noastre, asta este un alt subiect pentru alta data.

Ziceam ca pana acum in penultima sa versiune serverul Freenas pe care il detin a functionat cu 4 HDD-uri in carcasa de server InWin MS04 avand un spatiu de stocare total de 4 TB si 2 TB spatiu total accesibil pentru ca din 4 HDD-uri, 2 servesc ca backup la celelalte doua HDD-uri.

Acum, cu mutarea serverului in carcasa InWin MS08, sloturile dedicate pentru unitati de stocare, cresc de la 4 la un maxim de 8 sau chiar 10 daca punem la socoteala cele doua bay-uri de 2,5 inchi din lateralul carcasei.

Capacitatea totala a serverului creste pentru moment la 6 TB prin adaugarea a inca doua hdd-uri de 1 TB si capacitatea totala a spatiului de stocare accesibil creste de la 2 la 3 Tb, trei din 6 hdd-uri avand informatiile de paritate care pot ajuta la recuperarea datelor daca unul sau doua dintre Hdd-uri se intampla sa dea coltul ca sa zic asa.

Asta ne lasa si cu spatiu fizic pentru montarea a inca doua Hdd-uri de 1 Tb de 3,5 inch pentru extinderea capacitatii si inca doua din cele montate de obicei in laptop-uri, de 2,5 inchi ca spatiu fizic aditional pentru extinderea capacitatii de stocare.

Dar, suficient pentru acum, sunt sigur ca ati dat play la acest clip nu numai ca sa ascultati cum si de ce fac un upgrade al serverului de fisiere ci ca sa vedeti si cum punem laolalta poate cel mai important PC-Server din dotarea techview.ro.

Un alt motiv pentru care acest upgrade se intampla pe langa umplerea spatiului se datoreaza faptului ca fiecare dintre componente in afara desigur de carcase care au fost noi, de la placa de baza la ram la procesor la sursa si chiar HDD-uri in sine sunt achiztionate in timp de pe OLX cand am avut ceva banuti de investit in acest proiect, deci sunt second hand.

Asta este ok pentru placa de baza, memorie, sursa sau procesor atat timp cat ai ocazia sa le testezi in prealabil si sa le faci o inspectie vizuala temeinica iar cel care le pune in vanzare da dovada de inteligenta, o dictie adecvata si o cunoastere a marfii pe care o pune in vanzare.

Cu hdd-urile lucrurile nu stau chiar asa pentru ca sunt mai sensibile, nu ai idee initial cate ore au functionat si la ce temperaturi motiv pentru care in special in cazul spatiului de stocare ai nevoie de backup si backup la backup in special daca castigi ceva banuti de pe urma informatiilor stocate acolo.

Sunt constient ca oricand unul dintre cele 6 hdd-uri are potentialul sa pice desi la fiecare boot al sistemului de operare se pare ca totul este in regula acum ca le-am testat temeinic insa o paritate de 1 la 1 adica un RAID Z-2 in cazul meu utilizand sistemul de fisiere zfs este ideala oferindu-mi linistea de care am nevoie.

Pot sa rulez in scenariul asta fara teama un server de felul asta intr-un mediu profi sa zicem cu un regim de utilizare 24/7/365 fara prea multe temeri.

Pica un HDD, foarte bine, ma loghez pe OLX si cumpar unul de 1 Tb utilizat dar in stare decenta la 80-100 de lei provenit dintr-un cold sau hotspare enterprise fara probleme, apoi il montez, dau un resilver la matricea raid si totul este ok in cateva ore sau poate o zi de la caderea hdd-ului.

Acum, cateva detalii despre build in sine.

Carcasa si ma refer aici la InWin MS08 este de nivel enterprise, cu o constructie foarte rezistenta reusind sa fie in acelasi timp si modulara intr-o mare masura.

Otelul din care este fabricata are 1 mm, grosime pe care nu o veti intalni la carcasele uzuale, ceea ce se reflecta si in greutatea produsului care depaseste 10 kg in ciuda formei sale mai degraba minione.

Este o carcasa solida, rezistenta, bine dotata cu un airflow corect si complet pentru un server de fisiere, din fata spre spate primele racite fiind hdd-urile cu ajutorul a doua ventilatoare speciale de server fabricate de sunon dublate de inca doua astfel de ventilatoare montate in spatele carcasei.

Backplane-urile, adica placutele montate in spatele fiecarei custi pentru Hdd-uri au conexiuni Molex pentru alimentarea cu energie si conexiuni de date MINI-Sas sau SFF-8643 si accepta atat hdd-uri SAS cat si S-ata fiecare dintre cele doua backplane-uri avand montate si cate un ventilator de 80 mm fabricat de Sunon, un lider in solutii de racire pe aer in servere care asigura racirea activa a HDD-urilor fara sa sune ca niste mini reactoare dublate fiind de inca doua ventilatoare identice cu PWM de 80 mm, model 8025 tot de la Sunon dupa cum spuneam si mai devreme.

Ziceam ca InWin MS08 este o carcasa modulara.

Pe langa faptul ca poti inlatura fiecare dintre Hdd-uri sau usa carcasei fara prea multe probleme, si aceste backplane-uri pot fi inlaturate, ceea ce s-a si intamplat in cazul meu pentru ca, cablurile necesare conectarii backplane-urilor cu conector SFF8643 la o placa de baza cu conectori S-ata sunt deosebit de rare in special la noi iar singura firma care le comercializeaza la noi cere cam 150-180 de lei per cablu, mult mai mult decat imi pot permite in acest moment.

Motiv pentru care am scos respectivele placute si am facut conexiunile pe direct cum s-ar spune, am conectat fiecare dintre hdd-uri separat la conexiunea de date si la sursa utilizand in cazul alimentarii un adaptor pe care l-am fabricat la serviciu utilizand un cablu de la o sursa veche si un conector molex, asta ca sa nu ziceti ca romanul nu este inventiv la nevoie.

Voi pastra insa cele doua backplane-uri pentru ca ofera o solutie mult mai eleganta la improvizatia pe care am facut-o eu ca sa pot pune serverul pe picioare iar in momentul cand cablurile speciale denumite Internal HD Mini SAS (SFF-8643) to 4 SATA Reverse Breakout Cable vor deveni disponibile la un pret rezonabil sau in momentul in care serverul va primi un upgrade la o placa de baza serioasa mini ATX de server cu conexiunile si cablurile potrivite si compatibile cu respectivele backplane-uri.

Atunci, cu siguranta le voi monta inapoi pentru ca astfel, solutia oferita din fabrica pentru InWin MS08 este mult mai eleganta, mai lipsita de cabluri iar hdd-urile in sine vor fi mult mai bine racite de ventilatoarele incluse in respectivele piese ca sa nu mai zic ca uneltele puse la dispozitie de un astfel de backplane pot fi deosebit de utile in administrarea unui server.

Asa cum sta treaba acum, cele 6 Hdd-uri si componentele montate in InWin MS08 chiar si fara cele doua ventilatoare pe care am fost nevoit sa le inlatur momentan stau la temperaturi deosebit de lejere.

Procesorul care nu este nimic mai mult decat un dual core intel de generatie mai veche sta in idle la 30 de grade si in load la ~ 45 iar hdd-urile nu depasesc pragul de 40 de grade celsius pe cel mai fierbinte Hdd dintre cele 6, o temperatura sigura pentru ele dar care as vrea sa o vad scazuta pentru linistirea piticilor de pe creier catre 35 de grade iar asta se poate intampla la urmatorul upgrade, poate de cabluri, poate de placa de baza, cand probabil voi putea sa montez inapoi backplane-urile.

Sa vedem ce ne va aduce viitorul.

Intre timp trebuie sa le multumesc celor de la InWin Europa, cei care au furnizat atat carcasa pentru versiunea precedenta a serverului de fisiere , adica InWin MS04 pe care o recomand pentru NAS-uri de tip home-use avand un backplane bazat pe conexiuni S-ata mai potrivite pentru un home server avand aceeasi constructie robusta, de obicei sursa inclusa si facilitati evidente pentru un astfel de scenariu de utilizare cat si a doua carcasa pentru noua versiune a serverului nostru, modelul InWin MS08 pe care o puteti gasi pe site-uri externe deocamdata atat in versiunea cu sau fara sursa potrivita as spune deopotriva pentru home cat si pentru scenarii enterprise pentru intreprinderi mici si mijlocii.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.