Published on 1 august 2016 by Soulwise

Review-ul de astazi are o istorie destul de interesanta ce incepe cu Computex-ul de anul asta si cu clipurile pe care le-am vizualizat de acolo. Multe dintre brandurile prezente mi-au prezentat ceea ce deja stiam, led-uri, placi de baza revizuite pentru generatia curenta de procesoare , tastaturi si mousi sau solutii de racire cat cuprinde.

Pot spune ca foarte putine branduri m-au surprins cu adevarat anul acesta iar printre ele, cea care personal mi-a dat cel mai mult de gandit este In Win, o companie producatoare in principal de carcase cu ale carei produse ma mai intalniem doar foarte rar in Romania cu cateva notabile exceptii ale modelelor D-Frame si S-Frame disponibile in serii foarte limitate ici si colo iar de lucrat cu una nu am mai lucrat inca de cand am revizuit, nu foarte favorabil la acea data, un vechi model, denumit In Win Griffin.

Suficient sa spunem ca transformarea suferita de design-ul noilor modele de carcase In Win si mai ales noul sistrem modular de ventilatoare pentru carcasa ce l-au demontrat la renumitul eveniment IT mi-au provocat un interes viu pentru acest brand pentru ca prin produsele prezentate si noua filozofie de design aduc un suflu de inovatie in spatiul hardware si in segmentul carcaselor pentru PC.

La ceva timp de la terminarea targului, am reusit sa iau legatura cu un reprezentant al In Win, sa imi exprim dorinta de a vedea cu ochii mei si de a revizui una dintre carcasele entry level ale acestui producator denumita In Win 303 si, spre surpriza mea pentru ca techview.ro este inca un site de hardware mic cu o comunitate restransa au acceptat sa imi trimita un sample pe care l-am si primit dupa doar cateva zile.

Trebuie sa spun ca, inca de la deschiderea cutiei grija pentru ambalarea produsului, calitatea materialelor, a constructiei si a finisarii carcasei m-au lasat foarte placut surprins si pentru ca suntem la inceputul acestui material cred ca este suficient sa spun deocamdata ca panoul lateral transparent a versiunii pe care am primit-o este fabricat dintr-o singura foaie de sticla securizata si perfect finisata cu un sistem de deschidere foarte eficient si rapid bazat pe un singur punct de inchidere.

Acest sistem este foarte potrivit pentru accesul aproape instantaneu la hardware pentru schimbare sau curatare iar resul carcasei este realizat din panouri de otel foarte groase si perfect indoite si vopsite. Panopul din spate, poate fi si el foarte usor inlaturat fiind fixat doar in doua suruburi captive in partea de sus .

Poate ca multi dintre voi nu stiu ca activez pe scena review-urilor hardware din Romania inca din 2008 si pot spune din experienta acumulata in toti acesti ani ca a trecut foarte mult timp de cand nu am mai vazut pe piata romaneasca o carcasa cu un sasiu si panouri de otel atat de solide si bine realizate si de bine imbinate, grosimea materialului,a otelului utilizat fiind de 1,2 milimetri , cu mult mai mare decat cea a carcaselor obisnuite de pe piata cu o grosime a tablei situata intre 0,7 si 0,8 mm.

Greutatea mare a carcasei, de aproape 11 kg ii ofera o foarte buna durabilitate si rezistenta la vibratiile transmise de componentele PC-ului iar spatiul de lucru vast de la interior, design-ul neobisnuit ce imbina elemente de gaming dar si de tip office m-au convins sa nu fac un review standard pentru carcasa asta ci sa imi reasamblez sistemul personal in ea si de abea dupa cateva saptamani de testare sa realizez materialul final dupa ce voi avea experienta asamblarii si cea a utilizarii carcasei.

Mi-au luat cateva zile dupa primirea produsului pentru a completa elementele de care aveam nevoie, respectiv achizitionarea ventilatoarelor cu LED-uri rosii si sistemul de iluminare RGB separat insa imediat cum le-am avut m-am pus pe treaba. Va invit sa vizionati impreuna cu mine un scurt filmulet al asamblarii acestui sistem dupa care, revenim cu problemele intampinate, parerile dar si sfaturile mele finale pentru aceasta carcasa. Filmuletul dureaza un pic pestre patru minute si este comprimat la maxim asa ca, daca nu aveti rabdare sa il urmariti, sariti peste.

Segmentul este disponibil aici: https://youtu.be/xC4kUe-MoZw?t=3m46s

Bun, acum ca am vazut in mare care a fost procesul de asamblare haideti sa va spun pe scurt cum sta treaba cu aceasta carcasa:

In Win 303 este o carcasa cu foarte putine parti componente, ceea ce este un lucru bun si cu spatiu interior vast pentru o carcasa compatibila cu placi de baza ATX. Pentru a o accesa, nu aveti de demontat decat cele doua panouri laterale , adica de apasat un buton pe panoul de sticla si de desurubat doua suruburi la cel de pe spate dupa care va puteti apuca de treaba.

In pachetul de accesorii va sunt furnizate toate suruburile necesarii montarii placii de baza, pentru fixarea unitatilor de stocare in tavitele lor si a tuturor ventilatoarelor pe care trebuie sa le montati ba chiar se includ si cativa soricei pentru prinderea cablurilor sursei. Pentru a dezasambla panourile carcasei nu aveti nevoie decat de propriile degete insa pentru a asambla componentele in carcasa va trebui sa aveti la dispozitie o surubelnita in cruce.

Pentru a monta ventilatoarele din podea si a construi un sistem de racire cat mai eficient pentru placa video este necesar sa demontati picioarele carcasei ce sunt fixate cu suruburi ascunse in spatele bucatelelor de cauciuc inserate in aceste picioare care au rolul final a a izola carcasa din punct de vedere al vibratiilor transmise suprafetei de care se sprijina.

In Win 303, utilizeaza spatiul delimitat in partea superioara pentru a ascunde sursa sistemului si pentru a permite atasarea unor ventilatoare suplimentare sau a unui sistem de racire pe apa de 240 sau 360 mm dedicat procesorului , ambele avand spatiu amplu pentru a se desfasura, ba chiar ramane spatiu destul de mult in spate pe partea radiatorului , spatiu pe care l-am utilizat pentru a ascunde controller-ul sistemului de iluminare si firele acestuia.

In compartimentul principal al carcasei nu se pot monta decat doua SSD-uri, iar in spate sunt prezente doua lacasuri pentru montarea a inca doua SSD-uri sau HDD-uri. Eu am montat cele doua SSD-uri de capacitate mare in fata pentru ca va trebui ca din cand in cand sa le scot pentru a transfera fisiere pe alte sisteme iar operatiunea asta se face foarte rapid la In Win 303 inlaturand un singur surub , si inca unul de 240 Gb sau cache drive-ul pentru adobe plus un HDD dedicat stocarii si transferului de fisiere intre pc si server-ul meu.

Am preferat sa merg pe solutia asta si sa elimin toate aproape toate unitatile de stocare mecanice de pe sistem mentinand doar un HDD pentru a minimiza riscurile si a elimina vibratiile produse de astfel de componente desi asa cum spuneam si mai devreme datorita imbinarilor foarte rigide, a greutatii mari ale carcasei si a pisioarelor de cauciuc incluse nu am nici o indoiala ca se poate descurca onorabil chiar si in alte conditii.

Din nefericire HDD-urile montate pe spatele carcasei in lacasurile dedicate nu au parte de nici un curent de aer dedicat racirii lor , prin urmare tind sa functioneze la temperaturi cam inalte pentru un HDD mai ales acum vara insa am gasit solutia la aceasta problema dar recunosc inca nu am implementat-o, solutia fiind montarea a unuia sau doua HDD-uri pe partea interioara a panoului frontal utilizand benzi de Velcro sau pe romaneste arici dublu adeziv de calitate industriala.

Cum insa am mai mult spatiu pe ssd-uri decat mi-as putea dori si un singur HDD cu activitate minima, acest inconvenient pe care tocmai vi l-am semnalat nu ma afecteaza cu nimic astfel ca pentru mine impartirea unitatilor de stocare este cat se poate de potrivita atat din punct de vedere estetic cat si functional.

Gaurile de rutare a cablurilor sunt destul de putine insa perfect dispuse pentru a permite alimentarea tuturor componentelor insa lipsesc clasicele agatatori unde pot fi legate cablurile cu ajutorul soriceilor sau bridelor de prindere iar garniturile de de cauciuc ce folosesc de obicei la ascunderea firelor lipsesc insa in practica am descoperit ca atat timp cat firele sursei sunt negre nu ma deranjeaza cu nimic lipsa garniturilor in punctul de trecere al firelor iar cablurile din partea din spate pot fi agatate si fixate foarte bine de diferite gauri si elemente ale carcasei, la fel de bine ca si in cazul in care respectivele puncte de prindere ar fi fost prezente.

Pentru a realiza un wire management eficient si prezentabil in aceasta carcasa dar si pentru montarea ventilatoareor din podea iti trebuie un pic de experienta si pricepere, aceeasi experienta si pricepere necesara pentru a aprecia simplitatea si inovatiile aduse de acest model insa sper ca pentru acei consumatori romani care vor dori sa isi achizitioneze aceasta carcasa am expus in acest review si in filmuletul asamblarii toate secretele necesare obtinerii unui sistem de nota 10 in In Win 303 iar daca veti avea si alte nalamuriri va stau la dispozitie in sectiunea de comentarii ale acestui episod.

Bun, acum care sunt concluziile ?

Pai care sa fie, pentru a putea ajunge acolo cred ca trebuie intai sa trecem peste cateva plusuri si minusuri.

Plusuri:

In Win 303 este aproape tot ce mi-as fi putut dori de la o carcasa. Panou lateral este de sticla care nu se zgarie si nu se matuieste asa cum o fac panourile de plexiglass de pe majoritatea modelelor disponibile in Romania deci avem garantia ca estetica unui sistem cu care ne putem mandri se va pastra cat se poate de bine.

Spatiul este amplu pentru montarea de componente multiple si chiar pentru sisteme de racire custom cu doua radiatoare de 360 mm , unul in podea si unul in partea de sus cu spatiu pentru un rezervor mare sau doua mai mici pe partea interioara a panoului frontal si spatiu pentru pompa, langa acesta sau sus in spatele radiatorului.

La fel de bine sunt suportate si sisteme de racire pe aer, cu pana la 7 ventilatoare de 120 mm, coolere inalte si placi video cu lumgime mare , practic carcasa fiind compatibila cu orice placa de extensie disponibila in acest moment pe piata cu suficient spatiu in plus pentru a fi compatibila si cu componentele care vor aparea in urmatorii ani.

Conexiunile panoului lateral sunt foarte vizibile fiind inconjurate de accente iluminate de LED-uri puternice ce asigura o iluminare buna in intreaga camera pe timp de noapte deci foarte usor de vazut iar daca porturile sau liuminarea panoului frontal nu va sunt pe plac atunci puteti sa le dezactivati deconectandu-le de la sursa de curent sau placa de baza sau pur si simplu sa le detasati de tot pentru ca fiecare conexiune a panoului frontal este modulara cu propriul conector la interior.

Sincer sa fiu mi-ar fi placut sa vad un switch ce poate regla intensitatea led-urilor ce ilumineaza conexiunile panoului frontal dar poate vom avea parte de asa ceva intr-o revizia ulterioara.

Minusuri sunt foarte putine,

Cel mai important este cel al lipsei de ventilatie din sectiunea dedicata montarii hdd-urilor mecanice, ce sunt componente inca destul de folosite iar problema aceasta cred ca ar putea fi remediata de catre producator prin stantarea aceluasi model pe intregul panoul lateral din dreapta, dand ocazia caldurii acumulate sa fie eliminate pasiv sau de catre utilizator prin montarea HDD-urilor asa cum supuneam si mai devreme pe interiorul panoului frontal utilizand benzi late de velcro sau arici autoadeziv care poate fi gasit in majoritatea magazinelor de bricolaj.

Tot la minusuri ar putea fi inscrise si lipsa garniturilor la punctele de trecere ale cablurilor si lipsa punctelor de prindere pentru cabluri pe spatele tavii placii de baza insa cum spuneam acestea sunt neajunsuri minore ce pot fi ocolite cu pricepere , experienta si rabdare eu unul preferand mai degraba modul simplu sau industrial in care carcasa se prezinta.

Acum, bazandu-ma pe toate cele enumerate mai sus si pe experienta pe care am avut-o pana acum cu aceasta carcasa ii ofer premiul Gold si recomandarea editorului spunand la final ca nu veti gasi in gama de pret a acestei carcase un design mai simplu si in acelasti timp inovator, sau o calitate mai buna a materialului iar daca partea despre lipsa ventilatiei in sectorul dedicat in mod obisnuit HDD-urilor nu va intereseaza la fel ca si pe mine sau veti utiliza metoda alternativa de montare pe care am gasit-o, atunci In Win 303 este cu siguranta incepand de astazi in varful listei mele de recomandari pentru aproape orice tip de sistem.

In Win 303 este disponibila momentan spre achizitie doar in in oferta anumitor magazinelor IT online la un pret foarte bun avand in vedere ceea ce ofera carcasa si am increderea ca in viitor odata ce In-Win va fi un brand ce se va extinde mai mult si pe piata din Romania pretul acestui produs dar si al altora din oferta lor vor scadea la un nivel si mai convenabil.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.