Published on 15 martie 2015 by Soulwise

Dupa cativa ani de zile de lipsa de pe piata romaneasca, Biostar revine cu o sumedenie de modele dedicate in special utilizatorilor cu nevoi modeste dar si cu modelul din episodul de astazi, adica Biostar Gaming Z97X, o placa de baza pregatita sa se lupte de la egal la egal cu modelele de top ale brandurilor mai cunoscute.

Astfel , este pregatita cu doua Porturi Gigabit LAN , unul din partea Intel, celalalt din partea Killer) , cu doi conectori USB 3.1, cu suport pentru RAM DDR 3 de pana la 3000 Mhz si multe alte specificatii de top pentru a va convinge ca ea este poate una dintre cele mai bune alegeri atunci cand vine vorba de achizitia unei noi placi de baza.

Alte specificatii interesante care vin sa intregeasca pachetul de facilitati incluse sunt:

Includerea unui controller extern denumit Gaming Commander ce are montate onboard LED-uri de diagnoza pentru RAM, Procesor si HDD, butoane de volum, indicator de temperatura a procesorului si porturi audio, permitand astfel nu numai monitorizarea cu o singura privire a starii PC-ului in timpul secventei de boot cat si schimbarea volumului sau atasarea unui set de casti chiar in timpul utilizarii PC-ului fara a fi nevoie sa va intindeti in spatele PC-ului sau sa accesati porturile Frontale ale carcasei care in unele cazuri nu sunt atat de accesibile.

O alta facilitate care mi-a placut foarte mult si care din cate am vazut nu este deloc trecuta in manualul de specificatii al placii de baza este posibilitatea inclusa ca panoul de LED-uri utilizat de obicei la afisarea codurilor de eroare de pe placa de baza sa afiseze imediat dupa incheierea secventei de boot temperatura procesorului , din nou o unealta de monitorizare extrem de potrivita si la indemana oricui poseda o carcasa cu un panou lateral transparent.

Pe partea de sunet , teoretic, Biostar Z97X Gaming este surprinzator de bine dotata cu preamplificatoare, condensatori audio de o buna calitate si un sample rate maxim de 192 khz si 24 de biti pentru a livra un sunet cat se poate de clar si lipsit de distorsiuni capacitate ce a fost confirmata in testele noastre audio  ce au implicat redarea a mai multe genuri de muzica prin intermediul placii de sunet onboard. Testul a fost realizat utilizand setul de casti Hyper X Cloud versiunea 1, foarte popular in zilele noastre.

Pe partea de suport pentru placi grafice, Biostar Gaming Z97X este gata sa ofere suport pentru trei placi video pe PCI Express 3.0 la viteza maxima X16 desi asezarea acestor porturi o recomanda mai degraba pentru un setup dual GPU ceea ce va permite fara indoiala racirea corespunzatoare pentru ambele placi video montate in paralel. De salutat si decizia plasarii primului slot PCI Express 3.0 un pic mai departe fata de socket-ul  procesorului ceea ce permite instalarea oricarui cooler pe aer, indiferent de dimensiunile sale.

Noi am montat in timpul testelor excelentul cooler de procesor ID Cooling FI-VC Twin dotat cu un singur ventilator de 140 mm pentru ca am gasit ca in majoritatea testelor chiar si cele de stress maxim designul extrem de eficient de tip dual towe al acestuia nu necesita montarea a mai mult de un ventilator, ceea ce il mentine cat s epoate de compact si parca mai placut din punct de vedere estetic. In aceste conditii, montarea oricarei placi video in primul slot PCI Express X16 nu interfereaza in nici un fel cu cooler-ul de procesor.

Ca o scurta paranteza si nefiind sponzsorizati de ID Cooling va pot spune totusi ca, sistemele lor de racire din gama de top sunt neobisnuit  de performante avand in vedere gama de pret din care fac parte asa ca, data viitoare cand sunteti in cautare de o astfel de componenta , va recomand sa aruncati o privire si catre acest brand. Foarte probabil veti gasi o solutie de racire a procesorului foarte performanta la un pret cat se poate de curect.

Dornici de a pune la test performantele Biostar Z97X Gaming am montat rapid pe ea un procesor Intel Core I5 4690K, 8 GB RAM Hyper X Fury la 1600 Mhz si coler-ul ID Cooling FI-VC Twin despre care va povesteam ceva mai devreme, toate alimentate de o sursa FSP Aurum CM de 650 W  si am inceput sa ne jucam putin la frecventele procesorului.

Aici , pe site-ul TechView.ro suntem de parere ca overclock-ul trebuie sa serveasca scopul pentru care a fost gandit, adica sa aduca fara mari batai de cap un spor real de performanta utilizatorului final indiferent de nivelul sau de pregatire, si sa o faca in conditii de perfecta stabilitate de aceea nu am umblat deloc la voltajul procesorului ci doar am crescut cate putin frecventa acestuia de la 3.5 GHZ pana la 4.22 Ghz acolo unde am gasit limita superioara de stabilitate pentru aceasta combinatie de placa de baza si procesor, peste acest prag fiind necesar un voltaj ceva mai mare si implicit cunostintele unui utilizator avansat.

Am initializat imediat dupa aceea stress test-ul nostru standard , adica un load maxim pentru procesor timp de 30 de minute utilizand OCCT 4.4.1 si monitorizand temperatura procesorului cu ajutorul panoului de diagnosticare onboard al placii de baza. Procesorul nu s-a incalzit peste 63-64 de grade desi a fost incarcat la maxim pe toata perioada testului si nici placa de baza nu a prezentat puncte ridicate de temperatura sau pe englezeste, hotpot-uri, o realizare foarte buna din partea unui brand care pana de curand disparuse de pe piata romaneasca si nu se mai orienta decat spre placi de baza low cost.

Alte facilitati oferite de aceasta placa de baza care trebuie mentionate si care le includem aici pe scurt sunt:

-Suportul pentru kit-uri RAM cu profile XMP incluse

– T-Overclocker , un program Windows ce permite overclock-ul si monitorizarea sistemului

– Protectia la supravoltaj integrata inclusiv pentru porturile USB

– Utilizarea in totatlitate doar a condensatorilor solizi , etc.

Pe final de episod nu pot decat sa va transmit parerea foarte buna pe care Biostar Gaming Z97X mi-a lasat-o, fiind in opinia mea o placa de baza destinata atat gaming-ului cat si overclocking-ului intr-o egala masura si fiind foarte bine dotata sa suporte orice sarcina v-ati putea gandi sa aruncati spre ea, inclusiv overclock-ul ultimelor procesoare pe soclet 1150 cat si utilizarea unui setup 3 Way SLI sau 3 Way Crossfire pentru obtinerea performantei supreme in timpul gaming-ului.

Factorul decisiv in ceea ce priveste aceasta placa va fi reprezentat de pretul de achizitie la care va sosi speram si pe meleagurile noastre romanesti , urmand ca in functie de asta sa va hotarati daca merita achizitionata sau nu, desi la un pret cu 100-150 de lei sub concurentele sale directe cu dotari asemanatoare din partea brandurilor mai cunoscute mi se pare ca Biostar Z97X Gaming va fi o oferta de nerefuzat pentru orice utilizator dornit de performante maxime la in pret cat mai scazut posibil.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.