Particularitatile si imbunatatirile modelului de fata sunt foarte multe, printre ele numarandu-se si PCB-ul redesenat de inginerii ASUS precum si componentele de foarte buna calitate utilizate ca de obicei de acest producator in realizarea propriilor produse insa nu am sa va plictisesc cu foarte multe detalii despre acestea, nu asta este scopul nostru astazi.
Ma voi opri totusi asupra a doua dintre aceste particularitati, prima fiind dupa mine sistemul de racire extrem de performant care pana la o anumita valoare a temperaturilor sau pana la un anumit grad de incarcare a procesorului placii video nu porneste deloc ventilatoarele, permitand sistemului sa stea foarte silentios in task-uri de zi cu zi, ba chiar reuseste sa faca atat de bine acest lucru incat chiar si in jocuri nu foarte taxabile din punct de vedere grafic , sistemul de racire al placii ramane in continuare pasiv.
Bineinteles, acest lucru se intampla doar daca carcasa in care este gazduita impreuna cu celelalte componente ale sistemului este corespunzator racita asa ca, pentru obtinerea unor rezultate optime cu o placa video din gama ASUS Strix fie ea GTX 980 ori 970 sau 960 … va recomand sa acordati o deosebita atentie airflow-ului si wire management-ului sistemului pentru ca toate modelele din aceasta gama impart acelasi tip de sistem de racire dar asta este un subiect pe care il vom ataca cu o alta ocazie.
Al doilea punct forte al ASUS Strix GTX 980 este faptul ca vine inca din fabrica cu frecvente crescute pentru memorii si procesorul video ceea ce permite in medie un castig de performanta de cateva procente fata de design-ul de referinta N-vidia si care impreuna cu software-ul de monitorizare si overclock proprietar asus denumit GPU Tweak permite ori overclock-ul placii peste barierele stabilite din fabrica de catre producator ori setarea parametrilor in asa fel incat target-ul de temperatura al procesorului grafic sa fie impins inspre valori mai mari utilizatorul obtinand prin acest procedeu o functionare mai silentioasa a sistemului de racire al placii video in scenarii de incarcare maxima.
Si cum eu unul nu prea sunt adeptul unui overclock doar de dragul de a obtine cateva procente de performanta in plus mai ales la o placa video atat de puternica, am crescut utilizand GPU Tweak target-ul de temperatura a procesorului grafic de la 79 de grade celsius la 85 pentru a obtine un zgomot ambiental mai scazut in timpul testarii si m-am pus pe treaba. De notat ca temperaturile din testele care urmeaza au fost obtinute intr-o carcasa inchisa cu ceea ce eu numesc o racire fortata si deosebit de eficienta ( modelul fiiind Silverstone Raven 02 ) pe care o puteti vedea in spatele meu asa ca rezultatele cel putin din acest punct de vedere ar putea varia. In orice caz, la finalul acestui episod voi atasa si specificatiile sistemului pe care s-au desfasurat testele ca sa va puteti forma o impresie cat mai clara asupra mediului de testare. Acum haideti sa vedem cum s-a descurcat placa video in benchmark-urile 3D si jocurile de ultima generatie.
Asa cum spuneam si mai devreme combinatia dintre pcb-ul customizat si cooler-ul cu tehnologie DirectCu a ASUS aduce pentru Strix 980 GTX temperaturi de functionare foarte rezonabile chiar si la incarcare maxima ventilatoarele incepand sa se invarta de abea la atingerea pragului de 67 de grade si atingand intr-o carcasa bine aerisita o temperatura medie de 68 de grade in timpul stresstest-ului nostru standard de 30 de minute in furmark cu proceosrul grafic si frame buffer-ul incarcate la maxim, si un varf de temperatura de 70 de grade dupa mai mult de 2 ore de stresstest in aceeasi configuratie, ambele rezultate excelente pentru o placa video de talia sa.
Desi de obicei sunt un mare fan al solutiilor de mijloc atunci cand vine vorba despre placi video impartindu-mi de obicei bugetul intre seriile Nvidia cu 60 sau 70 in coada , adica de exemplu GTX 960 sau 970, nu pot decat sa recomand aceasta placa video cu deosebita caldura celor ce sunt pasionati si au bugetul necesar achizitionarii sale. Pur si simplu ASUS STRIX GTX 980 are o calitate a constructiei de varf, performanta bruta in orice tip de aplicatie de la editare video la gaming este impresionanta ( de fapt clipul pe care il urmariti acum este editat folosind-o, dar din nou.. despre cum sa deblocati cuda pentru editare va fi subiectul unui alt episod asa ca stati pe aproape pentru respectivul material ) iar cooler-ul specific liniei de placi video Strix este fara indoiala unul dintre cele mai bune pe care l-am vazut si testat atat din punct de vedere al silentiozitatii cat si temperaturilor asa ca, achizitionand-o nu prea puteti da gres cam din nici un punct de vedere. Repet, pretul este singurul inconvenient pentru noi romanii dar asta ramane la aprecierea fiecaruia.
nu sunt comentarii