Published on 19 noiembrie 2015 by Soulwise

Nu ma asteptam ca pana la finalul anului sa mai avem vreo lansare semnificativa de produs in gama placilor video insa, iata ca AMD reuseste sa ne prinda pe nepregatite si ne serveste chiar inainte de black friday si de sezonul sarbatorilor o propunere interesanta, o placa video menita sa inchida intreaga gama de placi video AMD pe care de abea acum o putem considera a fi completa.

Asta, desigur pana la urmatoarea revizie majora a arhitecturii sau a procesului de fabricatie care speram din tot sufletul sa fie imbunatatit si sa scada semnificativ in ceea ce priveste numarul de nanometri.In acest clip vom discuta despre varianta ASUS Strix Gaming cu racire Direct CU 2 a AMD 380X-ului care este, desigur si o varianta cu frecvente usor crescute inca din fabrica, dar nu vom incepe povestirea inainte de a dedica acest episod unui cititor al site-ului nostru care ne-a cerut cu ceva timp in urma un review al AMD R9 380, placa pe care nu am mai putut-o gasi ca sample de review pe nicaieri pentru ca iata, masinaria AMD se pregatea ca scoata aceasta noua varianta.

A doua placa ce ia parte la lansarea AMD-ului de astazi este AMD R9 380X din partea ASUS in varianta de racire Direct CU 2 si al carui design apartine gamei de produse STRIX. Placa este admirabil construita asa dupa cum era de asteptat pentru un model gandit sa atinga fara probleme rezolutii dincolo de cele ale unui monitor normal Full HD. Avem un heatpipe de 10 milimetri capabil de a transporta cel puutin teoretic spre lamelele radiatorului mai multa caldura decat specificatiile design-ului de referinta AMD. Heatpipe-ul este nichelat iar radiatorul sistemului de racire se extninde cu mult peste placa video propriu-zisa ceea ce ar fi pus probleme din punct de vedere structural daca nu era acolo si backplate-ul sistemului de racire care stabilizeaza placa video si ia parte din punct de vedere pasiv la racirea placii video.

Intreaga schema de culori este cea cu care ne-am obisnuit la placile video ASUS Strix, culoarea majoritara fiind negrul mat , ventilatoarele speciale optimizate pentru o presiune cat mai mare impodobite cu accente rosii sub ele fiind prezente radiatoarele argintii. Cu aceasta cauza, salut si decizia ASUS de a dota placa video cu o placa de ranforsare a sistemului de racire, denumita si backplate asa cum va spuneam mai devreme ceea ce imi da speranta bazandu-ma si pe ce am vazut pana acum ca multi dintre producatorii de solutii grafice vor avea de asemenea sub o forma sau alta un backplate la modelele proprii.

Principalele specificatii AMD-ului R9 380X in varianta ASUS sunt:

  • Proces de fabricatie pe 28 nanometri
  • 2048 stream processors
  • Frecventa a procesorului grafic de 1030 mhz sau in modul OC al GPU Tweak 2 de 1050 Mhz
  • 4 GB GDDR5 la 5700 Mhz
  • 256 Biti latime de banda
  • Consum tipic , un pic peste 200 w
  • Doua porturi de alimentare cu 6 pini
  • Interfata PCI-Express 3.0
  • Iesiri de semnal: DVI-I, Dvi-D, HDMI si Display Port 1.2
  • Suport complet pentru Direct X12, Vulkan si Mantle
  • Suport pentru tehnologiile AMD FreeSync. Virtual Super Resolution si Frame Rate Targeting Control

In timp ce nu este folosita, ventilatoarele sistemului de racire al ASUS R9 380X Strix stau nemiscate pana la temperatura maxima de 57 grade celsius, moment in care, daca temperatura creste mai departe pornesc si se incarca dinamic pana ajung la temperatura maxima de 72 de grade , turatia sistemului de racire a pricerei placi video din gama ASUS Strix fiind optimizata in primul rand pentru obtinerea unui mediu cat mai silentios si un gaming cat mai confortabil.

La o prima vedere, veti vedea deosebiri de temperatura daca veti compara placa asta cu sistemele de racire al altor branduri unde turatia ventilatoarelor este optimizata spre obtinerea unor valori cat mai mici ale temperaturii, in timp ce silentiozitatea este pusa pe locul al doilea.

Si cum STRIX inseamna de fapt bufnita iar bufnita, stim de la biologie ca zboara total silentios, si bufnita, …pardon… placa de astazi incearca si reuseste sa fie cat mai silentioasa cu putinta fara a se incinge semnificativ. Daca nu va place ca placa sa fie cat mai silentioasa cu putinta, asa cum propune ASUS dar va place cat mai rece, atunci puteti regla din GPU Tweak 2 turatia ventilatorului pana cand bufnita noastra renunta la silentiozitate si se reorienteaza pe grade cat mai putine, la un nivel de zgomot mai mare.

Personal, prefer setarile din fabrica pentru ca functioneaza, si asta v-o spun din perspectiva unui fost posesor de placi video din gama ASUS Strix.AMD spune despre aceasta placa video ca este gandita sa depaseasca in gaming modelul GTX 960 al celor de la Nvidia, sa depaseasca bariera rezolutiei full HD si sa duca multe dintre jocurile curente catre mai benefica rezolutie WQHD sau 2560×1440 pixeli. Pot sa va spun inca de la inceput ca reuseste sa faca tot ce isi propune daca vreti sa treceti peste sectiunea de teste pe care v-am pregatit-o, altfel haideti sa le vizionam impreuna si sa trecem mai departe.

Asa dupa cum ati putut vedea, R9 380X reuseste sa atinga fiecare dintre cele trei scopuri pe care AMD le-a setat odata cu aceasta lansare. Placa se afla ca performanta pura in gaming, deasupra GTX 960 in multe cazuri si reuseste sa ruleze in majoritatea jocurilor fie mai vechi sau mai noi la rezolutia Full HD si WQHD sau 2560 x 1440 pixeli la setari inalte si foarte inalte de calitate in timp ce benchmark-urile sintetice arata si ele o putere de calcul cat se poate de solida avand in vedere categoria din care placa video face parte.Salut aparitia acestui model pe piata chiar inaintea sarbatorilor pentru ca ofera o solutie foarte competitiva din toate punctele de vedere multor gameri pentru ca avem acum parte de o oferta tentanta in sectorul de mijloc al pietei acolo unde pana acum era un gol evident chiar intre intre R7 370 , placa AMD pe care o recomandam celor cu monitoare full HD si R9 390x. Acum fanii AMD si gamerii in general au in R9 380X si ASUS R9380X Strix un partener de incredere pentru urmatoarea rezolutie ce va schimba gaming-ul adica 2560 x 1440 pixeli.

ASUS AMD R9 380X STRIX in varianta Strix prezentata astazi aduce pe masa o constructie foarte solida, silentioasa si un pachet foarte convingator de performante intregind pachetul sau mai bine zis oferta cu componente de cea mai buna calitate din gama Super Alloy, un etaj de alimentare cu 8 faze imprumutat cred eu de la placile de baza si bobine incastrate care nu mai emit nici un fel de coil noise, cel putin la sample-ul meu de teste.Neeaparat cand instalati placa nu uitati sa instalati si GPU Tweak 2 pentru ca este o solutie cat se poate de folositoare si nu in ultimul rand daca vreti sa faceti streaming cu placa asta din orice motiv v-ar trece prin cap aflati ca pachetul contine o licenta pentru un an al Xsplit Premium, un adaos deloc de neglijat daca aveti un cont de twitch sau un canal youtube de gaming ori pur si simplu vreti sa imparatasiti experienta voastra cu prietenii.

 

recommended-png-transparent

 

Categorie Tag

4 comentarii

  • florin acum 9 ani

    salut am un asus r7 370 strix de 2 gb cumpara acum 2 saptamani, si are driverul ala care arata temperatura modurile gaming silent etc, problema mea e ca mam speriat tare cand am pus mana pe placa la 60 grade, bai frate e normal sa arda asa? Si sa porneasca asa tarziu racirea abia la 57sau cat ai zis tu? Adica ma tem sa nu se arda. :)) faza e ca dak emana atata caldura incinge si procesoru. :((

    Raspunde
    • Soulwise acum 9 ani

      Da, este normal, nu ai de ce te teme Florin :). Placile astea rezista mult mai mult decat ai crede.

      Raspunde
  • Cristi acum 9 ani

    Multumesc de review

    Raspunde
    • Soulwise acum 9 ani

      Cu placere si ne bucuram ca am reusit sa iti fim de folos. -soulwise

      Raspunde

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.