Published on 27 martie 2017 by Soulwise

Salutare si bine ati revenit. Astazi a venit momentul sa va dau o dare de seama despre placa de baza CROSSHAIR VI HERO pe care am inceput aventura cu noile procesoare AMD Ryzen.

Nu stiu cati dintre voi isi amintesc insa, daca ati urmarit seria dedicata acestor procesoare sau mai bine zis primul clip dedicat procesorului Ryzen R7 1800X, varful de gama curent la data publicarii acestui clip, stiti ca am utilizat la momentul respectiv placa de baza ASUS CROSSHAIR VI HERO pentru a obtine respectivele cifre care m-au convins pe loc sa schimb platforma si sa trec cu toate boarfele in gradina AMD, interesat fiind de performanta in task-urile multi-core sau mai bne zis de perforamnta in editare si randare video.

Nu i-am facut la data respectiva un review propriu-zis placii de baza pentru ca asa cum spuneam si atunci, aveam un sentiment ca totul este in beta, ca hardware-ul este gata dar softul si BIOS-urile sunt de abea la inceput.

Au trecut astazi de la data lansarii oficiale a noii platforme AMD 24 de zile iar in aceste 24 de zile pot spune ca s-au intamplat multe in special cu ASUS CROSSHAIR VI HERO despre care de abea astept sa va vorbesc asa ca stati aproape daca sunteti interesati de povestirile mele din ale tehnologiei, revin imediat.

Placa de baza ASUS CROSSHAIR VI HERO a fost oferita pentru realizarea acestui material de catre ASUS Romania si a venit cu o revizie de BIOS destul de veche, anume 0503 sau 0504 parca , placa aflandu-se oficial la data realizarii acestui material la versiunea de BIOS 0902, bios la care am facut update si pe care l-am utilizat pentru realizarea acestui episod.

V-am spus toate astea pentru ca aparent vechea versiune de BIOS la care se afla placa inainte de update nu a recunoscut complet procesorul pe care l-am utilizat pentru realizarea testelor, care este un Ryzen R7 1700, mezinul familiei Ryzen R7 actuale insa a reusit sa booteze fara probleme recunoscand procesorul ca un octa core la 3 GHZ si sa faca update-ul de BIOS din nou, fara evenimente.

La urmatorul reboot, procesorul a fost recunoscut corect si s-a mai intamplat ceva care m-a bucurat.

Aceleasi memorii RAM DDR 4 HyperX Savage pe care am incercat sa le utilizez in primul test, cel al Ryzen-ului 1800X si care rulau initial doar la frecventa de 2133 MHZ la data respectiva, au plecat din start la 2400 MHZ dupa update motiv pentru care am mai relaxat un pic latentele din BIOS, am setat voltajul corect, cel de 1,35 V, am urcat din multiplicator frecventa la 2666 Mhz si din nou, sistemul a bootat fara probleme, alte incercari de a seta memoriile la o frecventa mai ridicata neavand succes asa ca am ramas la 2666 Mhz pentru moment.

Inainte de a monta placa de baza CROSSHAIR VI HERO pe platforma de testare am mai descoperit cateva puncte interesante despre care cred ca trebuie sa discutam intai apoi utem trece mai departe peste rezultatele pe care le consider spectaculoase si pe care le-am obtinut personal utilizand aceasta placa de baza in ciuda faptului ca nu sunt un overclocker si nici nu imi doresc un astfel de titlu.

In primul rand ca orice placa de baza din seria CROSSHAIR a carei istorii se intinde pe multi ani si care a stabilit multiple recorduri pe procesoarele AMD ale vremii si ASUS si CROSSHAIR VI HERO este construita ca un tanc, componentele pe partea de alimentare a procesorului sunt dintre cele mai bune si strans impachetate fiind racite de radiatoare masive din aluminiu, necesare atunci cand este nevoie de un overclock batos al procesorului, altfel respectivele componente nu se incalzesc aproape deloc.

Pe langa mufa de alimentare obisnuita cu 8 pini a procesorului mai este prezenta inca una suplimentara cu 4 pini si un switch in partea de jos a placii ce schimba placa in modul LN2 dedicata overclockerilor ce vor sa scoata si untul din aceasta platforma dar nici alimentarea suplimentara de 4 pini pentru procesor si nici activarea modului LN2 nu este necesara daca vreti sa utilizati ASUS CROSSHAIR VI HERO la realizarea unui PC normal dedicat productivitatii.

Chiar si in cazul overlocking-ului normal al procesorului, pe aer despre care vom discuta ceva mai tarziu nu este necesara decat alimentarea conectorului standard de 8 pini.

Pe partea audio avem un codec Supreme FX S1220 ce are capacitatea de a simti impedanta castilor sau a boxelor atat pe conexiunile audio de pe fata carcasei cat si pe cele de pe spatale placii de baza, motiv pentru care indiferent de tipul si impedanta castilor sau a boxelor, acestea vor fi detectate corect si impinse de la spate asa cum se cuvine la un SNR maxim de-a dreptul inspaimantator pentru mine, de 120 decibeli adica pragul de disconfort, deci sunt mari sanse ca in afara cazului in care sunteti muzician sau audiofil, puterea si fidelitatea buna a acestei solutii audio sa fie mai mult decat va este necesar, condensatorii japonezi fiind aliniati cuminti si fiind pregatiti sa va „gadile” urechile.

Pentru cei ce sunt entuziasti ai watercooling-ului, chiar sub porturile S-ata sunt prezente puncte de conectare dedicate unui sistem de racire pe apa ce va poate oferi posibilitatea de a monitoriza debitul si un foarte puternic conector dedicat pompelor mai puternice necesare unui astfel de sistem de water cooling custom pe care l-am si utilizat cu succes dar o sa vedeti cum si de ce, ceva mai tarziu.

Pentru entuziastii modding-ului, in aceeasi regiune se afla si primul dintre cei doi conectori RGB la care puteti conecta benzile de LED RGB pe care le puteti sincroniza dupa aceea cu schema de culori a placii de baza.

Tot pentru acest tip de utilizator ASUS CROSSHAIR VI HERO este pregatita, in puncte cheie cu LED-uri RGB iar daca nu va plac astfel de efecte si luminite, intregul sistem de iluminare se poate inchide din BIOS, placa ramanand agresiva ca design dar totusi serioasa, culoarea fiind predominant neagra cu un pic de gri pe ici pe colo.

In orice caz, design-ul imi place, este foarte potrivit pentru pasionatii de performanta carora placa le este adresata.

In partea de sus, deasupra, la vedere avem afisajul care va da de stire daca secventa de boot a reusit sau daca nu, cam pe unde s-a blocat si trei conectori, doi pentru ventilatoarele unui cooler pe aer si al treilea pentru conectorul unui sistem de racire pe apa pentru procesor de tip All in One.

Nu conectati acolo pompa unui sistem de water cooling custom, (sau facut din bucati separate) pentru ca de obicei respectivele pompe au nevoie de mai mult amperaj pentru a functiona corect, amperaj pe care il puteti gasi la conectorul dedicat aflat sub porturile S-ata despre care va spuneam mai devreme.

Penultimul aspect despre care voiam sa va vorbesc si despre care cred ca stiti cate ceva daca sunteti la fel de pasionati ca si mine este ca ASUS CROSSHAIR VI HERO este o placa de baza pe socket AM4 insa odata ce inlaturam sistemul de prindere pentru cooler-ul standard de procesor putem observa un al doilea set de gauri, in imediata apropiere iar respectivele gauri dragii mei sunt cele ce corespund cu vechiul socket AM3.

Asa ca, daca aveti solutii de racire ce necesita un backplate pe AM3 si il aveti si pe acela atunci nu trebuie sa va mai chinuiti sa adaptati vechile coolere sau sa asteptati dupa kit-uri ce permit utilizarea vechilor solutii de racir epe care deja le detineti pe socket-ul AM4. Cei de la ASUS s-au gandit si la acest lucru si din cate stiu, cel putin pentru moment, CROSSHAIR VI HERO este singura placa de baza ce ofera aceasta facilitate.

Si in fine, ultimul aspect si unul dintre cele mai importante poate dupa mine, placa asta de baza are pe spate un numar foarte mare de conexiuni Usb de toate formele standardele si marimile asa ca, daca aveti multe periferice pe USB nu va mai trebui sa gasiti hub-uri USB sau alte solutii sa le conectati la PC, fara indoiala ca cele 14 porturi USB aflate pe panoul de conexiuni de pe spatele placii de baza vor fi mai mult decat suficiente pentru oricine.

Astea sunt punctele care mi-au atras personal atentia la o prima dar atenta vedere. Fara indoiala ca sunt mai multe insa nu avem timp pentru toate astazi asa ca am sa va invit sa le urmariti in detaliu daca vreti chiar in prezentarea celor de la ASUS, urmand ca in descrierea acestui apisod sa pun un link catre pagina produsului de pe site-ul producatorului pentru ca vreau acum sa va povestesc despre restul testului la care am supus aceasta placa de baza si odata cu ea si mezinul AMD Ryzen R7 1700.

Ziceam mai devreme ca am pus procesorul, placa a bootat, am facut update-ul de BIOS sau UEFI cum se mai numeste acum iar memoriile au dat si ele semne de imbuantatire.

Acum, nu stiu daca mai tineti minte insa va spuneam cred in episodul trecut despre cele trei procesoare Ryzen R7 ca sunt fabricate cam toate pe aceeasi pastila de siliciu si ca doar unele posibile mici defecte in procesul de fabricatie sau diferente de microcode le diferentiaza, siliciul din care sunt compuse, nivelul de cache si alte caracteristici sunt indentice la toate cele trei modele.

Am bootat inainte de toate la setariile automate ale placii de baza ASUS CROSSHAIR VI HERO pentru a vedea care ar fi cifrele standard la care m-as putea astepta de la Ryzen R7 1700 si am aplicat un simplu test CPU-Z. Totul a iesit ok, temperaturile au fost bune asa ca am trecut repede mai departe.

Vazand semnele certe de imbunatatire ale compatibilitatii, mi-am zis ca este imposibil ca inginerii ASUS sa nu fi lucrat si pe partea de procesor, de overclocking avand in vedere etajul de alimentare foarte solid si adresabilitatea placii catre chiar si cei mai inraiti overclockeri asa ca mi-am spus ca nu ar fi rau sar cativa pasi si sa incerc sa ating din prima macar frecventa standard a unui Ryzen R7 1800X care este de 3,6 GHZ, deci sa cresc din multiplicator si apoi sa sutin din voltaj daca este nevoie frecventa procesorului R7 1700 cu 600 de megahertzi.

Zis si facut, am intrat in BIOS, am setat multiplicatorul la 36 si am dat un save settings si un exit fara sa ma ating de voltaj. Rezultatul, aveam aproape instantaneu in loc de un R7 1700 un R7 1800X la frecventa standard de 3,6 GHZ, deci am facut dintr-un procesor de 1500 de lei la data realizarii testului unul de 2500 fara sa fac altceva decat sa imping niste butoane.

Bun, dar era stabil ? Absolut, 30 de minute de OCCT au pus procesorul intr-un stress test de incarcare 100% pe toate core-urile, moment in care am decis sa opresc testul si sa trec mai departe din suta in suta de megahertzi pana la pragul maxim la care am putut ajunge limitat fiind de timpul oarecum restrans pe care il aveam la dispozitie pentru a testa CROSSHAIR VI HERO.

Am ajuns in felul asta din suta in suta de megahertzi la 4 GHZ frecventa maxima de la 3 GHZ, frecventa de baza pe care o are de obicei R7-le 1700, acelasi prag maxim pe care l-am atins tot pe placa asta de baza, (de fapt pe alta dar acelasi model) , cu o versiune de BIOS mai veche cu R7-le 1800X, varful de gama curent al procesoarelor Ryzen ale AMD. Cu siguranta asta a fost pentru mine punctul culminant al serii.

Am reusit chiar si un test complet CPU-Z depasind cu cateva puncte , mai precis cu 4 in performanta single core, in acest test chiar si puternicul in gaming Intel Core I7 7700K si dand de pereti figurativ desigur cu 6950X-ul, varful de gama multicore al celor de la Intel.

Inainte ca fanboii sa imi sara in cap sunt primul care recunosc ca acest test este doar unul dintre multe si nu ne ofera o perspectiva corecta din toate punctele de vedere insa chiar si asa ma face sa banuiesc un lucru, si anume ca frecventa RAM-ului este si va fi in continuare foarte importanta pentru RYZEN.

Testele anterioare, cu R7 1800X, varful de gama care avea la dispozitie memorii la doar 2133 MHZ, oferea daca va amintiti rezultate mai slabe in chiar acelasi test, daca nu va amintiti va invit sa il urmariti, e in urma cu doua episoade parca. Trebuie sa mai testam si sa vedem exact daca aceasta suspiciune se justifica in viitorul apropiat cand bios-urile placilor de baza vor fi cele finale sau cele foarte aproape de final.

Din pacate sau din fericire pentru mine, nu am putut mentine foarte mult aceasta frecventa pentru ca procesorul avea nevoie cam de mult voltaj la acest prag de frecventa si nu am vrut sa il cresc peste pragul de 1,3 v pentru ca m-am temut sincer ca raman fara procesor, asta fiind si singurul pe care il detin momentan iar testele de stress necesare validarii acestui prag de 4 GHZ pe un R7 1700 reuseau sa faca instabila platforma de teste partial si datorita faptului ca la un momentdat raportarea temperaturilor procesorului, necesare stabilitatii si incarcarii dinamice a cooler-ului (care a fost pe intreaga durata a testelor un Noctua NH D15) a luat-o razna complet, raportand ba temperaturi incorecte ba, o temperatura de fix 0 grade.

Acesta a fost la baza motivul pentru care cooler-ul functiona incorect , procesorul se incingea in testul de stress iar sistemul intr-un final a intrat in protectie si s-a inchis asa cum este dealtfel si normal. Sunt sigur insa ca, ajutat de o viitoare versiune de BIOS si un pic mai mult voltaj , poate pe la 1,325v, frecventa de 4 GHZ pe un R7 1700 bine ales, pe aer va fi fara indoiala o frecventa usor de atins pentru overclockeri. Sa trecem mai departe.

Am vrut totusi sa aflu care este frecventa maxima stabila pentru procesorul meu fara sa cresc voltajul peste 1,3 volti asa ca m-am intors in BIOS-ul ASUS CROSSHAIR VI HERO si am scazut multiplicatorul la 39 si voltajul procesorului sub pragul de 1,3 V, valori in care ma simteam increzator.

Dupa inca un reboot mi-a fost cat se poate de clar ca problema raportarii temperaturilor a ramas asa ca am luat al doilea ventilator al cooler-ului care pana acum nu participase deloc la teste, l-am infipt cu incredere in portul dedicat pompei de apa ceea ce l-a fostat sa mearga la turatia maxima, l-am pozitionat aproape de cooler-ul propriuzis si am trecut cu inima cat un purice (pentru tocmai va spuneam ca nu-s overclocker … dar trebuie sa recunosc ca o astfel de placa de baza te ispiteste rau cateodata ) la ultimul pas pe care mi-l propusesem pentru seara respectriva, testul de stress de 30 de minute cu OCCT.

Stiam ca placa poate! De fapt , asta era singura variabila de care eram absolut sigur.

Procesorul imi aratase ca stie sa se intoarca la origini daca il struneam bine asa ca la final rezultatul a fost in acelasi timp si unul asteptat, dar si o surpriza placuta.

Am reusit in felul asta, fara prea mari probleme in doar 2-3 ore si fara multe dificultati ca pe ASUS CROSSHAIR VI HERO sa fac update-ul de bios, sa setez memoriile si sa fac overclock-ul care mi-a permis sa demonstrez ceea ce banuiam si anume ca la baza AMD Ryzen R7 1700-le si fara indoiala si R7 1700X sunt acelasi procesor ca si R7 1800X.

Asa ca, am sa va vand un secret pe care il stim cam toti de acum.

Daca vrei un procesor care sa iti ofere cel mai bun raport intre pret si calitate pe o configuratie tocmai buna pentru productivitate, nu prea ai motive sa cumperi in acest moment un procesor mai scump decat R7-le 1700 atat timp cat placa de baza cu care il imperechezi este una buna, de calitate, asa cum este ASUS CROSSHAIR VI HERO.

Un 3,6 GHZ, frecventa standard a AMD Ryzen R7 1800x-ului poate fi atinsa utilizand aceasta placa de baza si un „praslea” R7 1700 fara absolut nici o problema, doar cresteti multiplicatorul, reglati voltajul putin mai sus decat cel standard poate cu cativa zeci de milivolti in functie de cipul pe care il aveti si gata. E atat de simplu…dar sa ne intoarcem la subectul nostru de azi.

Avem in ASUS CROSSHAIR VI HERO o placa de baza completa din toate punctele de vedere, de la overclocking si water cooling sau LN 2 Cooling , la modding.

8 porturi s-ata, 14 porturi USB si un slot M2 pentru ssd-uri ultrarapide vor face deliciul celor care o vor alege pentru productivitate si odata cu rezolvarea ultimelor bug-uri ale BIOS-ului cum ar fi raportarea incorecta a temperaturilor in overclock, asa cum am aratat azi aici si imbunatatirea compatibilitatii cu memoriile RAM chiar si cifrele in Gaming vor fi fara indoiala unele excelente pentru ca ziceam mai devreme, am suspiciunea dezvoltata tot de testele desfasurate pe ASUS CROSSHAIR VI HERO ca viteza ram-ului va juca un rol important in viitorul procesoarelor RYZEN. Dar despre asta sper intr-un episod viitor.

Bazandu-ma pe toate expereintele mele cu aceasta placa de baza, pe rezultatele pe care mi le-a oferit, pe aspect si dotari, ASUS CROSSHAIR VI HERO primeste din partea TechView.ro trei distinctii:

  • Platinum pentru ca este o solutie fara indoiala completa desi BIOS-ul inca nu este perfect dar stiu ca o noue revizie va veni in curand si foarte curand dupa aceea inca una pana la rezolvarea tuturor bug-urilor ramase.
  • Recomandarea Techview pentru ca este in esenta o placa gata sa isi vada de treaba in mainile unui utilizator obisnuit si
  • Alegerea editorului, adica a mea, asta fiind placa care mi-o doresc chiar si eu pentru mine cu gandul la rezervele de performanta care vor fi probabil curand deblocate de urmatoarea versiune de BIOS.

Iar am vorbit mult si am explicat putin insa mie mi-a facut placere sa stau aici cu voi sa va povestesc despre placa asta de baza si despre experientele avute cu ea. Sper ca si voua v-a facut placere sa ascultati ce am avut de zis si daca sunteti la fel de pasionati ca si mine de tehnologie sau tindeti sa fiti, nu va temeti sa va abonati ca sa ramaneti pe aproape pentru ca vor urma in curand alte episoade sper din ce in ce mai interesante. Toate cele bune!

 

Categorie Tag

2 comentarii

  • Leonard acum 2 ani

    Salut! Băiatul meu are un pc cu această placă de bază cu un 5600X și o 3060 pi o sursă de 750w.
    Problema pe care mi a expus o e temperatura plăcii de baza în jocuri pe setări hight ajunge și la 82 grade. Când nu se joacă și doar folosește chatul variază între 45 și 60. Are 10 ventilatoare inclusiv la procesor (parcă).
    Care ar fi cauza?

    Raspunde

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.