Published on 31 iulie 2018 by Soulwise

Alegerea RAM-ului potrivit poate fi foarte dificila in special cand planificam construirea unui sistem de gaming sau de editare video foarte performant si, de ce nu placut dpdv estetic.

Cerintele sunt ridicate si pretentiile din ce in ce mai mari. De la aspect la performante memoriile RAM din ziua de azi trebuie sa indeplineasca foarte multe conditii pentru a fi luate in seama si puse pe lista de posibilitati.

Ei bine, cred ca printre astfel de memorii RAM sunt si cele produse de Adata in ultima perioada, in special din liniile de produse Adata XPG Spectrix D40 dar mai ales cele din linia Adata XPG Spectrix D41 sau D80 despre care sper sa putem discuta intr-unul din episoadele viitoare.

Despre unele dintre acestea din urma sau mai precis despre un kit de Adata XPG Spectrix D41 de 16 GB la 3200 Mhz si 1,35 V am sa va spun cate ceva pentru ca am petrecut ultima luna utilizandu-le atat pe langa kit-ul de ram deja existent in sistemul meu cat si separat pe o alta platforma speciala, dedicata testarii lor despre care va voi spune ceva mai tarziu.

Inainte de perioada de testare am utilizat kit-ul de 16 GB Adata XPG Spectrix D41 de 16 GB la 3200 Mhz primit spre testare pentru a suplimenta cantitatea de memorie de pe sistemul meu principal de editare si uz general.

Am obtinut astfel o cantitate de ram de 48 GB care mi-au permis un lucru mai usor la PC in special atunci cand era vorba despre proiecte mari ce utilizau o foarte mare cantitate de RAM, data de nevoia de a tine deschise doua doua sau trei programe cum ar fi Premiere Pro, After effects si Audition-ul in acelasi timp. Cred ca cei ce editeaza video la nivel peste medie stiu cam la ce ma refer.

Altceva vreau sa spun de fapt, si anume ca cele doua stick-uri suplimentare ADATA XPG Spectrix D41 pe care le-am adaugat pe laga kit-ul deja existent pe sistem de 32 de gb la 3200 Mhz de la Zadak 511, un brand de care nu ati auzit probabil au fost perfect compatibile cu placa mea de baza, un ASUS X399-E Gaming necesitand doar setarea manuala a frecventei la 3200 Mhz, a Voltajului la 1,35v si introducerea unor timing-uri mai relaxate necesare pentru ca toate cele 6 stick-uri de RAM sa functioneze impreuna. A fost o solutie tip Frankenstein dar a functionat si inca functioneaza.

Ma asteptam in prima saptamana ca procesorul sistemului meu sau placa de baza sa faca mofturi si sa genereze erori sau la randare sa primesc te miri ce plangeri din partea programelor insa timp de o luna de zile kit-ul asta suplimentar a fost cat se poate de stabil si de folos in configuratia asta ciudata, motiv pentru care am continuat dupa ceva timp cu testarea pe platforma dedicata compusa din:

Procesor Intel Core I7 8700K

Placa de baza ROG Maximus X Hero

Placa video ASUS Strix Vega 64

Sursa FSP Aurum de 650W

si, bineinteles pe langa alte maruntisuri Kit-ul nostru de memorii ADATA XPG Spectrix D41 la 3200 Mhz cu toate setarile incluse initial de profilul XMP 2.0 pus la punct de producator din fabrica.

Asa cum era si normal, la setarile din fabrica cu totul pus la punct de profilul XMP continut totul a fost cat se poate de stabil in testul de stress Prime 95 de 2 ore pe care kit-ul de fata l-a trecut fara nici cea mai mica problema asa cum eram sigur ca se va intampla avand in vedere perioada de testare practica prealabila despre care va spuneam ceva mai devreme.

Dupa acest test, utilizand preseturile din bios-ul placii de baza pentru care am trecut incetul cu incetul mai departe pana am atins frecventa de 3766 MHZ la acelasi voltaj cu latente ceva mai relaxate insa pesemne ca mai trebuia sa urc putin voltajul pentru a mentine respectiva frecventa stabila ceea ce nu am dorit sa fac pentru ca in cele din urma trebuie spus ca nu consider overclock-ul a fi nemaipomenit de folositor in ziua de azi, prin urmare nu il practic decat experimental si cu ocazia a astfel de teste.

Dupa ce am ajuns la maximul la care sistemul boota insa nu se mentinea stabil, am scazut un pic frecventa maxima la 3600 Mhz, cu acelasi voltaj la 1,35v si latente mai relaxate si am testat din nou kit-ul de ram pentru inca doua ora in Prime 95. De ce nu mai mult, pentru ca nu am avut timpul necesar insa chiar si asa, daca erau instabile la respectivele setari consider ca imi faceau probleme inca din primele minute de testare asa cum a fost cazul frecventei de 3766 Mhz despre care va spuneam ca o incercasem mai devreme.

Cam asta a fost testul practic, o luna pe sistemul meu personal si cateva ore de tortura pe un sistem dedicat pentru a vedea cam la ce rezerve de viteza, daca este nevoie se poate apela rapid din partea lor.

Un 400 de MHZ in plus pentru un astfel de kit de ram rezultat obtinut din partea unui overclocker mai degraba neexperimentat ca mine cred ca este un rezultat decent si cred ca vor putea sa duce chiar si frecvente mai mari pe mainile unor overclockeri mai experiemntati, iar daca nu stiti, un astfel de kit a fost dus de curand, este adevarat sub conditii speciale pe mainile unor legende ale overclocking-ului la frecventa maxima de 5000 Mhz, deci se poate, numai ca trebuie sa ai conditii speciale si cunostinte de overclocking profunde care mie imi lipsesc.

Pe langa performanta, stabilitate si capacitatea bunicica de overclock de care spun eu dau dovada Adata XPG Spectrix D41, nu trebuie sa uitam ca acest set de memorii sunt dedicate in special gamerilor avand in vedere gama XPG sau Extreme Performance Gear asa cum este terminologia ADATA, ceea ce inseamna in practica LED-uri RGB si posibilitatea de control a acestora.

Setul de RAM dispun in sine de un programel care permite modificarea culorilor emise de LED-urile montate in fiecare stick in parte insa cum placile de baza, atat cea de pe sitemul meu cat si cea de pe platforma specializata de testare sunt ASUS de ultima generatie, asta inseamna ca placile suporta tehnologia ASUS AURA iar cum si kit-ul de RAM suporta aceeasi tehnologie care are de-a face cu Led-urile RGB si controlul lor, pot spune ca fiecare dintre preseturile prezente in softul AURA, asa cum aveti ocazia sa vedeti chiar acum pe ecran sunt suportate in totalitate, indiferent de nivelul de complexitate.

Multi dintre noi, in Romania am fost constransi in trecutul nu foarte indeparatat sa utilizam cam un singur tip de memorii RAM cu LED-uri RGB atunci cand construiam sisteme de top, sau pentru diferite show-uri ( entuziastii vor sti la ce memorii ma refer ) pentru ca erau singurele disponibile de acest gen aproape oricand la cei de la Shop4PC daca nu ma insel, insa odata cu aparitia pe piata noastra a modelelor ADATA XPG Spectrix D40, D41 ca acestea de astazi si D80 care sunt cele racite cu lichid, toate cu LED-uri RGB incluse cred ca optiunile s-au inmultit ceea ce acum ne permite sa ne jucam altfel cu estetica sistemelor.

Sincer, facand comparatie intre cele 4 modele si avand experienta utilizarii a ficare dintre ele as zice ca Adata XPG Spectrix D41 sunt de departe favoritele mele pentru ca au difuzoarele de lumina deasupra led-urilor de dimensiuni mai mari iar aspectul unui astfel de kit de 4 bucati pus unul langa altul da impresia unui bloc de lumina si de efecte de iluminare pe o placa de baza normala ceea ce intregeste de minune aspectul unui sistem high end cu racire pe apa si alte componente ultra-performante.

Lasand discutiile despre sisteme high si ultra high end, Adata XPG Spectrix D41 sunt compatibile cu siguranta si cu sisteme sa zicem normale de gaming sau de editare fioto-video, performanta necesara este prezenta asa ca, daca va pregatiti sa constriti un astfle de sistem si va plac luminitele prin carcasa dar si un aspect as zice eu dealtfel destul de diferit, cu siguranta sunt un model ce merita luat in seama si integrat pe lista de posibilitati mai ales avand in vedere si faptul ca disponibilitatea lor in ultimele saptamani s-a imbunatatit considerabil pe site-urile magazinelor IT online.

Si, ca sa termin ca sigur v-am plictisit destul, pentru performante, compatibilitate, stabilitate dar si aspect Adata XPG Spectrix X41 primesc din partea Techview.ro premiul Platinum si Recomandarea editorului, cu siguranta sunt cel putin pentru moment ramii preferati de mine cand vine vorba de un combo bun intre performante, aspect si compatibilitatea cu sistemele de iluminare RGB pentru PC-uri.

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.