Tenda AC7 este un router wireless foaarte puternic cu 5 antene de 6 decibeli, acoperind cu succes un intreg etaj de bloc. Reuseste sa penetreze fara probleme peretii tuturor camerelor intr-un apartament cu 2 sau 3 camere. Reuseste sa ofere si o penetrare buna a semnalului chiar si in aparamentele de 4 camere daca este plasat pe cat posibil spre mijlocul acestuia, testat personal in apartamentul unui amic ce are router-ul principal montat in bucatarie si un repeater wireless in camera din mijloc ca sa aiba internet chiar si in camera tronului :).
Daca Tenda AC7 ar fi avut si conexiune gicabit, macar pe LAN cred ca ar fi fost router-ul ieftin perfect pentru aproape toate situatiile, avand in vedere multitudinea de functii si usurinta cu care sistemul sau de operare sau aplicatia pentru Android publicata de Tenda pentru intreaga sa linie de routere, extendere si alte astfel de aparate. Insa, nu poti avea tot ce iti doresti altfel modelele superioare nu s-ar mai vinde, nu?
Insa, nu are..( gigabit zic) , portul WAN ( cel in care intra cablul de Internet de la provider ) cat si cele LAN ( adica cele la care te conectezi prin fir la PC sau laptop ) au o latime de banda maxima de 100 Mbps.
Prin urmare, viteza maxima testata de mine catre si dinspre Internet este identica cu cea declarata, cu o medie de 96 Mbps inspre si dinspre Internet, la fel stand treaba si in reteaua LAN interna. Cum in 2020 mi se pare ca putini dintre utilizatori ar putea alege acest model pentru viteza sa pe fir, am continuat testarea pe Wireless, tot catre site-ul SpeedTest.net pe care il utilizez de obicei pentru astfel de dispozitive. Viteza a fost in medie aceeasi, de pe laptop prin conexiunea wireless ce continua in acest prim test din router pe fir catre exterior.
Rezultatul? Identic, asa cum ma asteptam, o medie de 96-97 Mbps, un pic cam mica daca ai de tras un joc de 50 GB sau faci seeding ca sa umbli dupa ratie 🙂 …
Ramane de testat in acest caz functia de repeater de semnal wireless al router-ului iar in aceast rol pot spune ca s-a descurcat mai bine pe banda de 5 Ghz cu 176.9 Mbps down si 178.8 Mbps up cu un ping de 4 milisecunde catre serverul RCS, pe o conexiune Gigabit ( in realitate 800 cu 500 Mbps ), banda de 2.4 GHZ dand rezultate mai slabe cu un ping de 5 milisecunde si o medie de 80Mbps download si 57 Mbps upload.
Ok, viteza catre Internet este limitata ata pe sireless cat si pe fir de conexiunea WAN cu viteza maxima de 100 Mbps, pe wireless in diorectia catre Internet ca repeater merge mai bine pe banda de 5 Ghz si mai slabut pe cea de 2,4 datorita sufocarii spectrului de atatea alte routere din imprejurimi, care ar fi viteza maxima de care este capabil la transferul de fisiere in reteaua interna, pe wireless ?
Ca sa ii ofer toate sansele de reusita m-am conectat pe banda de 5 Ghz, cea mai performanta la Tenda AC7 dupa cum am testat mai devreme si am transferat un fisier de test de cativa giga catre serverul meu utilizand Total Commander pentru a avea parte de o viteza cat mai exacta. Rezultatul? ..cam 120 Mbps in testele mele repetate de mai multe ori.
In cazul asta, ca si recomandare daca nu aveti nevoie de o latime de banda extrem de mare, un abonament la Internet mai slabut dar nevoie de acoperire wireless cat mai buna intr-un spatiu office sau chiar acasa, Tenda AC7 va ofera ceea ce aveti nevoie, altfel, porturile LAN si WAN precum si unele limitari interne ale router-ului pe care in acest punct nu pot decat sa le banuiesc limiteaza destul de sever experienta de care veti avea parte.
Din fericire pentru cei ce au nevoie de viteze mai mari atat in reteaua interna cat si pe Internet, la doar 20-30 de lei mai mult la data publicarii acestui material, un alt model al Tenda, respectiv Tenda AC10 va ofera atat acoperirea excelenta wireless a modelului Tenda AC7 cat si viteza gigabit necesara as spune unui roman ce cocheteaza cu tehnologia in douazeci-douazeci.
Social media