Despre sistemele gata facute – ACER

Cu mai bine de o luna in urma, unul dintre reprezentantii ACER in Romania imi oferea spre review o unitate completa din gama de sisteme de Gaming denumite Predator cu denumirea mai degraba criptica P05-610.

Este vorba despre un sistem cu un I5 de generatie a 8-a, o placa video GTX 1070, 16 Gb de memorie RAM DDR 4, un SSD NVME de 120 GB si un HDD de 1 TB, motiv pentru care initial nu prea am crezut ca as avea multe lucruri de spus despre acest sistem ACER pentru ca tehnologia cuprinsa in el desi inca foarte recenta si la zi s-a testat si paratestat pe diverse site-uri si in diverse review-uri insa…

Cred ca ar fi ok daca v-as povesti cate ceva despre felul in care acest sistem a fost pus laolalta pentru ca, spre deosebire de alte sisteme apartinand multor producatori, modelul din materialul de astazi chiar a fost gandit de cineva cu experienta si simt de raspundere.

In fata, intregul panou frontal este realizat din plasa metalica durabila cu dublu rol, aceea de a asigura rezistenta panoului frontal dar si de a lasa cele trei ventilatoare cu iluminare albastru-bleu sa traga tot aerul necesar racirii sistemului in timp ce in spate de evacuare se ocupa un singur ventilator din aceeasi serie.

Componentele sunt oneste, mai degraba din serii standard mai ieftine dar si mai robuste, placa de baza, ram-ul sau placa video fiind lipsite de orice briz-briz asociat zilele astea cu gaming-ul adica cu alte cuvinte sunt lipsite de LED-uri ceea ce nu este deloc rau pentru ca scad in cele din urma pretul de achizitie a sistemului.

Fluxul de aer in sistem este mai mult decat suficient chiar si pentru un PC cu un procesor mai performant si chiar si o placa video de generatie curenta, gen RTX 2070 sau RTX 2080 iar racirea RAM-ului, a SSD-ului sau a hard disk-ului nu pune nici o problema, sistemul de racire fiind supradimensionat pentru nevoile unui astfel de PC, ceea ce este bine, foarte, foarte bine in special pentru durabilitatea in timp a unui astfel de sistem.

Carcasa acestui sistem ACER in sine este deosebit de rezistenta, dintr-un metal gros pe care cu greu il mai intalnesti la marea majoritate a producatorilor si incapatoare, mult peste din punct de vedere al spatiului necesar pentru sistemul montat in ea desi lipseste un singur lucru, vopsirea la interior a carcasei desi asta personal as privi-o personal mai degraba ca pe o provocare pentru ca ai ocazia sa dai interiorului ce culoare vrei, asta daca ai asa un pic de stofa de modder sa zicem.

Desi componentele acestui sistem ACER la interior sunt lipsite de luminite, Led-uri sau cum mai vreti sa le ziceti, ventilatoarele ce asigura racirea sistemului dar si cateva led-uri bleu-albastre presarate in locatii cheie dau un glow, o stralucire placuta imprejurul sistemului lasand sa se zareasca formele destul de agresive ale carcasei dar si componentele din interior.

Wire management-ul la interior nu este unul perfect insa este unul bine realizat pentru un sistem de serie, atat cablurile de date cat si cele de alimentare fiind partial mascate pe cat posibil insa nu la milimetru, nu cum as face eu un wire management de exemplu unui sistem ultra high end. Totul este insa cat se poate de bine pus la punct, nici un cablu nu se balangane la intamplare iar cablurile neutilizate raman ascunse sub un capac special prezent in regiunea sursei.

Din punct de vedere a porturilor, totul este cat se poate de complet atat in spate pe panoul I/0 cat si pe panoul frontal, in partea de sus a carcasei insa despre asta va las sa va convingeti privind fotografiile respectivelor regiuni.

Acum, hai sa vedem de ce un utilizator casnic si-ar putea dori un astfel de sistem:

– pentru ca se joaca sau vrea sa se joace si nu are nici un prieten priceput care poate configura un sistem de gaming

– nu trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste compatibilitatea, astfel de sisteme sunt gandite si testate sa mearga din prima

– reparatiile unui astfel de sistem se fac intr-un singur loc spre deosebire de componentele unui PC “facut din bucati” la care este foarte posibil ca fiecare dintre componentele din interior sa aiba fiecare propriul furnizor, fiecare cu procedurile si ciudateniile lor.

– adevaratul pret a unor astfel de sisteme este de multe ori comparabil cu cel al PC-urilor “facute pe bucati” desi pentru a achizitiona un astfel de sistem la un pret cat mai decent cam trebuie sa alergi prin spatiul virtual si sa sapui vreo doua saptamani ca sa il poti gasi la un pret cat mai scazut.

– multe dintre sistemele gata facute vin impreuna cu un mouse, o tastatura si un sistem de operare preinstalat, perfect pentru orice incapator (daca esti avansat ai putea sari peste asta, mai scazi niste banuti).

– de cele mai multe ori, poti gasi in functie de brand numere de telefon la care poti gasi oameni care te pot indruma daca s-a intamplat ceva rau cu PC-ul.

Construirea unul pc personal poate fi super ok dintr-o gramada de puncte de vedere insa pentru un utilizator neexperimentat poate fi o sarcina prea dificila, un sistem gata construit cum a fost de exemplu cel de la ACER de astazi lasand la o parte orice indoiala, calculele, nesiguranta in ceea ce priveste compatibilitatea si multe altele printre care si puzderia de vecini, cunostinte, rude care “se pricep” si de fapt fac mai mult rau …dar despre asta intr-un material viitor.

Pentru curiosi, sistemele ACER (pe care recomand sa le puneti macar pe lista de posibilitati acum ca am vazut cat de bine sunt realizate) gata facute pot fi gasite aici: Click.