Casti Bluetooth Creative Aurvana Gold Cu NFC – Prezentare si Argumente PRO

La finalul iernii primeam din partea reprezentantului Creative in Romania un set de casti la care aspiram de ceva vreme. Trebuie sa recunosc ca m-a atras la Creative Aurvana Gold estetica care in ochii mei se potrivea cu ceea ce as numi un aspect Hi-Fi. Nu am citit initial la data primirii lor nici un review in ceea ce le priveste pentru ca sincer sa fiu nu credeam ca voi avea ocazia sa pun mana vreodata pe ele insa uite ca nu a fost sa fie asa.

Prin urmare, de prin ianuarie (daca nu ma insel) tot utilizez in special seara acest set de casti pentru ca atunci cand toti ceilalti se culca, e musai sa fie liniste iar setul asta de casti imi ofera o experienta placuta in ceea ce priveste auditia cat si o libertate mare de miscare datorita lipsei firului care m-ar lega altfel de PC sau mai bine zis de DAC-ul meu dedicat auditiei utilizand un set de casti.

A durat atat pana m-am hotarat sa scot un material despre aceste casti in parte datorita serviciului si in parte datorita faptului ca in opinia mea, sunt mai mult decat cateva review-uri pe Internet pe care le-am citit in ultima perioada care sunt ostile acestui set de casti, cei care le-au testat pretinzand ( nu stiu daca justificat sau nu) ca nu au un sound stage excelent sau ca nivelul de confort este unul nu foarte bun.

Cu gandul la aceste critici imi permit sa va supun atentiei doua puncte de vedere ( nu pentru ca tin mortis sa apar Creative-ul sau sa ridic in slavi acest set de casti ci pentru ca aceste puncte de vedere nu au fost evidentiate in nici un alt material dedicat lor ) care imi apartin si care contrazic oarecum publicatii cu mult mai mari sau sa zicem dau o alta perspectiva asupra setului de casti Creative Aurvana Gold dar si a castilor Bluetooth in general.

Primul ar fi : Discutam despre un set de casti al carui principal scenariu de utilizare este cel wireless, Bluetooth, adica casti fara fir…adica limitari destul de serioase.

Daca ar fi sa ne luam dupa Wikipedia la pagina: https://en.wikipedia.org/wiki/Bluetooth aflam ca Bluetooth este un standard Radio gandit sa functioneze in banda de 2.4 pana la 2.485 Ghz, adica o gama foarte ingusta de frecvente care concureaza vrem nu vrem cu deja aglomeratul spectru ocupat in acelasi timp de routerele wireless care ne inconjoara. Mai mult decat atat, a fost conceput initial sa transmita date, inlocuind initial cablul RS 232 conceput initial in 1960, o interfata la randul sau foarte limitata dupa standardele din ziua de azi.

Intorcandu-ne la standardul Buetooth si la una dintre cele mai recente versiuni ale sale , adica versiunea 5 aflam ca volumul maxim de date ce il poate transmite este de 2 Mbit/s ( 0.25 MB/s) in burst cu costul limitarii razei de actiune si o rata de transfer cu mult mai slaba daca se doreste extinderea razei de actiune , deci din nou aflam ca posibilitatile interfetei sunt foarte restranse, mult sub pragul care le-ar permite unui set de casti bluetooth sa se bata de la egal al egal cu un set de casti pe fir care au intotdeauna la indemana maximul de semnal emis de placa de sunet.

Nu putem trage de aici decat o singura concluzie. Creative Aurvana Gold dar si toate celelalte casti care utilizeaza standardul bluetooth pentru a primi date printr-un semnal radio foarte ingust ca gama de frecvente cu o rata de transfer maxima de 2 Mbit/s pe o raza limitata in cel mai bun caz nu pot pleca la drum decat cu un handicap serios in fata unui procent covarsitor de casti sa zicem „normale” pe fir.

Acestea din urma nu fac decat sa redea fiecare cat poate de fidel semnalul analog de multe ori cu mult mai bogat in frecvente de care este capabila o placa de sunet, un DAC sau te miri ce aparatura dedicata interpretarii si redarii semnalului audio. Prin comparatie, o interfata Bluetooth preia semnalul, il comprima extraordinar de mult, apoi il trimite prin unde radio printre interferente si alte semnale urmand ca la celalalt capat semnalul sa fie preluat si decodat in forma sa comprimata si redat prin urmare la aceleasi standarde joase de calitate audio catre urechea purtatorului acestui set de casti.

Din acest motiv, testarea seturilor de casti Bluetooth utilizand metodologiile rezervate seturilor de casti normale , pe fir este una gresita in opinia mea si de aceea am hotarat sa tratez in cele ce urmeaza setul de casti Creative Aurvana Gold din acest material cu gandul la limitatile impuse de versiunea Bluetooth 3.0 implementata in ele, prin urmare:

Calitatea audio este decenta fara indoiala atat timp cat se redau surse audio disponibile pe scara larga pe internet, sa zicem pe Youtube pentru ca semnalul acolo este la randul sau comprimat iar diferentele dintre Creative Aurvana Gold si un set de casti pe fir nu sunt detectabile cu usurinta in special de un utilizator fara prea multa experienta in domeniul audio.

Situatia se schimba dramatic atunci cand se incearca auditia unui material cu un bitrate foarte mare sa zicem un MP3 la 320 Kbps sau un format Losless audio cum este cel FLAC. Aici este foarte usor de diferentiat intre Creative Aurvana Gold pe Bluetooth si un set de casti pe fir, sound stage-ul este evident mai larg iar separatia instrumentelor, fidelitatea vocii este mai mare utilizand un set de casti pe fir.

Totul incepe sa se egalizeze insa ( comparativ cu un set de casti pe fie al carui pret curent este de 350 lei pe care nu am sa il numesc din varii motive ) daca Creative Aurvana Gold este conectata la aceeasi sursa de semnal audio utilizand cablul dedicat care vine impreuna cu castile in setul de accesorii si al carui scop este oferirea unei solutii de backup in cazul in care acumulatorul setului Creative Aurvana Gold este complet secat de energie.

O sa spuneti, bine, dar daca setul asta de casti este comparabil „pe fir” cu unul de 350 de lei ( la data realizarii acestui material cam jumatate din costul unui set de Creative Aurvana Gold) de ce l-as alege pe acesta din urma?

Pai nu l-ati alege, pentru ca setul Creative Aurvana Gold se adreseaza unui segment diferit de utilizatori iar asta se vede pentru ca dispune de NFC pentru imperecherea rapida cu un telefon mobil de exemplu dar si de tehnologie ANC ( Active Noise Cancelling ) care permite enularea zgomotelor constante de fond de exemplu in timpul unei clatorii cu avionul in care zgomotul constant al motoarelor te poate face sa nu inchizi un ochi pe toata durata calatoriei mai ales daca esti incepator in ale zburatului.

Se mai spune ca, confortul oferit de acest set de casti este unul slab pentru ca banda de sustinere a cupelor este prea rigida si asta pot spune ca este adevarat la inceput mai ales pentru cei care au „bostanul” mare asa ca mine insa dupa ceva timp ( o luna aproximativ) presiunea se diminueaza iar combinatia dintre tensiunea astfel diminuata asupra capului purtatorului impreuna cu conformarea pe urechi a pernutelor cicrumaurale a setului de casti devenite in acest timp din ce in ce mai confortabile, diminueaza pana la disparitie aceste probleme semnalizate initial. Totul tine de timp si de obisnuinta, la fel ca in cazul multor altor periferice.

In cazul asta si privind problema din unghiul care mie mi se pare a fi potrivit ne dam seama ca setul de casti Creative Aurvana Gold sunt de fapt un set de casti cu multiplu rol, care poate satisface multiple cerinte dar care nu poate si nu exceleaza in nici unul dintre ele tocmai datorita rolurilor multiple pe care trebuie sa le indeplineasca.

Le pot recomanda celor care au nevoie de TOATE tehnologiile pe care le pune la dispozitie, bluetooth, ANC si NFC.

Sunt casti bune pentru travel daca asta va doriti, pot fi utilizate foarte bine ca handsfree pentru telefon cu o imperechere cu acesta foarte rapida multumita NFC-ului, ca set de casti bluetooth cu performantele care sunt de asteptat de la un set de casti pe bluetooth, ca set bun pentru auditia muzicala pentru majoritatea utilizatorilor daca le conectati pe fir pentru a obtine maximul de performanta posibila in segmentul asta si ca set de casti cu noise cancelling daca lucrati intr-un mediu zgomotos…

Ce putem cere mai mult din partea lor ? O reproducere muzicala pe masura urechilor unui audiofil ? Nu… cu siguranta nu au fost concepute pentru asa ceva iar testarea lor intr-un astfel de scenariu este una gresita.

Exista si alte optiuni mai bune ( a se citi mai ieftine ) daca nu va doriti decat posibilitatea de anulare a zgomotului ambiental continut de acest set de casti si sunteti dispusi ca pentru asta sa fiti legat la telefon , player, PC sau Laptop ceea ce face ca si auditia muzicala sa fie mai „plina:” ?

Da, exista si aceasta optiune in persoana setului Creative Aurvana ANC gandite de asemenea pentru cei care calatoresc datorita design-ului ce permite impachetarea lor intr-un „hard shell” plat insa despre acest ultim set de casti sper ca vom putea discuta intr-unul dintre materialele viitoare.

Cam atat pentru astazi.