- Introducere
De mult nu am mai avut ocazia de a ma intoarce la radacini, la scris si se pare ca din ce in ce mai des o fac doar la ocazii speciale. Nu ca produsele pe care le acopar in scris nu ar merita un video-clip propriu, ba chiar o fac cu varf si indesat insa cred ca uneori formatul acesta ramane mai bine intimaprit in mintea cititorului avizat, mult mai bine decat cel video pentru ca de formate video suntem asaltati zi de zi.
Ma intorc la acest format si din pricina faptului ca am ocazia sa scriu despre un „gadget” ce fara voia mea mi-a devenit drag odata cu trecerea saptamanilor nu datorita a ceea ce este ( adica un mini-proiector LED ) ci a formatului si a simplitatii in utilizare in ciuda faptului ca pentru a fi utilizat la potentialul maxim in camera de proiectie cam trebuie sa fie intuneric destul de bine, nu poate concura deloc cu lumina zilei si asta pentru ca led-ul de la interior are doar 150 de lumeni… putin daca ne referim la proiectoarele traditionale insa considerabil mai mult decat cele 3-4 modele asemanatoare de mini- proiectoare pe care le-am vazut si testat in trecut.
Am uitat,… gadget-ul din articolul de astazi se cheama ASUS ZenBeam E1 …
- Ambalaj, accesorii si specificatii
Ca orice produs dedicat utilizatorului ultramobil si nu numai ASUS face in continuare eforturi sa produca unele dintre cele mai bune dispozitive, si poate unele dintre cele mai bune impachetate. Cutia este ingrijita, perfect imbinata, poate proteja produsul de multiple ori in timpul transportului si mai ales contine toate accesoriiile de care ai putea avea nevoie inca de la inceput: Husa de protectie, Alimentator de la retea in stilul celor dedicate ultrabook-urilor ASUS insa intr-un format mult mai mic ( e atat de mic ca mi se pare de-a dreptul „dragalas” 🙂 ), Cablu HDMI si cateva (parca doua) carticele, maculatura obisnuita.
Specificatiile gadget-ului, a mini-proiectorului ASUS ZenBeam E1 sunt:
Luminozitate maxima: 150 lumeni
Rezolutie: Wvga ( 854 x 480 pixeli )
Contrast: 3500:1
Distanda de proiectie: De la 0,5 la 3,7 metri in specificatiile oficiale insa merge si mai aproape si mai departe de atat desi nu am masurat cu exactitate… spre rusinea mea
Dimensiunea proiectiei: 16-120 Inchi in specificatiile oficiale iar eu pot sa va spun la fel de oficial ca din spatele sufrageriei mele de bloc poate proiecta pe intreg peretele opus fara probleme … din nou nu am masurat peretele… 🙂
Nivel de zgomot: 30 decibeli in modul standard si 28 de decibeli in modul Theater. Eu l-am utilizat in modul Standard cu luminozitate la maxim si pot spune ca trebuie sa incordezi nitel urechea ca sa il auzi, el fiind montat pe un stand in spatele camerei ( tot intr-o sufragerie standard de bloc ).
Difuzor de 2 wati incorporat , (noaptea pe liniste, merge, ziua trebuie adaugate un set de boxe ) si ultimul si poate cel mai important, jucaria asta are socket de trepied ( important pentru reglaj pentru ca trebuie ridicat destul de sus si asezat destul de mult in spate pentru a proiecta corect la inaltimea unui ecran standard de proiectie ).
Ce mai pune la dispozitie ASUS ASUS ZenBeam E1? Un port USB! … USB? (o sa ma intrebati)… Da! USB am sa raspund. Cum pentru ce? Pentru Telefon, miniproiectorul asta este si power-bank in caz de urgenta.
Useful daca esti vreun directoras uituc care a plecat la client sa faca o prezentare si pe drum te trezesti ca minunatia de smartphone pe care tocmai ai primit-o de la firma a terminat bateria in timp ce tu te uitai peste notite pe cloud-ul de la serviciu. Poate asa te inveti si tu sa pui in rucsac un powerbank cum facem toti…. !
Cu powerbank-ul asta inclus, adica acumulatorul intern de 6000 miliamperi jucaria ruleaza zice-se 5 ore insa in scenariile mele de utilizare a dat dovada de mai degraba 4 pentru ca, luminozitatea a fost intotdeauna la maxim insa chiar si asa cu greu veti tine prezentari mai lungi de 4 ore fara sa simtiti nevoia de a o lua la goana din sala de meeting iar acasa nu cred ca aveti seara mai mult de 4 ore sa va uitati „pe seriale” sau Youtube inainte a cadea in bratele lui Mos Ene asa ca durata pentru ceea ce este ASUS ZenBeam E1 este mai mult decat potrivita. Sau … puteti sa il tineti in priza si aveti timp de vizionare nelimitat la dispozitie… si 4 ore dupa aceea.
- Inspectia vizuala
- Cum se pune la punct
Pai e simplu… Se ia cablul HDMI prezent in pachetul de accesorii si se conecteaza intre ASUS ZenBeam E1 si PC sau Laptop, apoi se pornesc ambele, de preferinta inainte Laptop-ul si apoi proiectorul iar dupa ce acesta ( proiectorul ) primeste semnal se plimba pana cand reusim sa proiectam imaginea la dimensiunea dorita ( aici este bun si un mini-trepied flexibil de 15 lei din acelea pentru compacte sau smartphone, dar cu filet standard).
Totul este intuitiv si simplu, la mintea cocosului, chiar nu iti trebuie nici un fel de indrumari daca macar ai asistat odata in viata la utilizarea unui proiector.
- Experienta in utilizare
Ziceam la inceput ca trebuie sa fie aproape bezna in camera pentru ca mini-proiectorul ASUS ZenBeam E1 sa funtioneze asa cum trebuie. Asta inseamna ca trebuie inchisa orice sursa de lumina mai puternica, candela lui mamaie… sau lumanarea parfumata a iubitei insa poate ramane iar odata ce ajungi la acest nivel de „intunecime” si pornesti ASUS ZenBeam E1 uiti rapid ca ai de-a face cu un proiector mic doar cat palma pe care tocmai l-ai scos din geanta laptop-ului.
Corectura de focalizare se face direct prin invartirea manuala ( sau cu gdegetul mai bine zis ) a unei rotite ce actioneaza un reglaj mecanic ( cu alte cuvinte, nu are de ce sa se strice ), deci in 5 secunde esti cat de „sharp” vrei iar culorile proiectate sunt aceleasi ca si cele ale unui proiector normal pentru ca si micutul ASUS ZenBeam E1 are onboard tehnologia DLP, deci poate ce pot si modele mai mari din punct de vedere al culorilor numai ca intr-un format de buzunar, mai prietenos, .. cu o singura conditie, sa proiectezi imaginea pe un perete de cat mai alb cu putinta sau sa ai la dispozitie un ecran deproiectie dedicat.
Datorita formatului, cei ce vara prefera senzatiile tari si se cazeaza la cort dar includ in bagaj si ASUS ZenBeam E1 (in cazul in care il au) pot organiza ca pe vremuri o sesiunea de vizionare de filme ( va amintiti de adunarile de la video-urile post-decembriste ) ? pentru familie sau prieteni cu ajutorul unui tricou ( musai alb si fara gauri ) utilizat ca suprafata de proiectie . Jur! Functioneaza, am incercat :)). Mi-e gandul deja la concediu, e clar.
Adevarul ca pentru mine ASUS ZenBeam E1 este ceva fresh, haios, un gadget de care m-am bucurat in perioada in care l-am la dispozitie pentru testare de aici si tonul relaxat al acestui review pe care am crezut de cuviinta sa il redactez intr-o maniera mai putin caracteristica de obicei mie.
Este fara indoiala bun pentru prezentari atat timp cat tineti cont de faptul ca LED-ul sau are doar 150 de lumeni ( ce inseamna asta mai exact veti afla fix la prima pornire a aparatului ) si atat timp cat il pozitionati optim si adaptati conditiile de iluminare ambientale la puterea sa de proiectie deca imi permiteti expresia. Acelasi lucru este valabil si acasa. Faceti intuneric in camera, dati drumul la jucarie, pardon ASUS ZenBeam E1 si aveti un display oriunde, oricand chiar si din palma ( daca nu aveti unde sa il puneti altundeva ).
- Ganduri de final, nota
Azi ma simt deconectat si vesel cand scriu despre ASUS ZenBeam E1 insa realitatea este ca am avut ocazia sa mai testez cateva modele de astfel de mini proiectoare pe parcursul anilor, mai precis vreo trei, acesta fiind al patrulea si dintre toate, ASUS ZenBeam E1 ofera fara indoiala cel mai reusit model probabil si datorita faptului ca este si cel mai nou, integreaza un LED mult mai puternic decat alte modele ce il precedeaza, este cel mai usor de utilizat si de inteles, prin urmare nu poate primi decat premiul Platinum iar daca sunteti cumva vreodata in cautarea unui astfel de gadget, puneti-l pe acesta va rog in varful listei. Veti vedea ca ASUS au facut reale eforturi ca de bicei sa scoata un produs de top chiar daca piata pentru tipul asta de dispozitive este deosebit de restransa, cel putin la noi.
Social media