ASUS Maximus VIII Extreme – Review !

1.  INTRODUCERE

Pentru un entuziast si impatimit al hardware-ului fiecare noua generatie de placi de baza constituie un motiv de bucurie . Cu toate acestea cele mai interesante produse raman intotdeauna modele high-end . In cazul de fata , Maximus VIII Extreme bazata pe nou lansatul Z170 reprezinta solutia ASUS in cazul pasionatilor ce nu accepta nici un compromis si au bineinteles bugetul pregatit pentru o asemenea situatie. Procesoarele cu arhitectura   Skylake, socket 1151 , Republic of Gamers sunt termeni cunoscuti asadar  haideti sa facem cunostiinta cu Maximus VIII Extreme .

 

2.  AMBALAJ SI ACCESORII

Conform asteptarilor unei flagship, Maximus VIII Extreme vine intr-o cutie de dimensiuni generoase . Bundle-ul este unul pe masura compus din nu mai putin de 8 cabluri SATA , manuale,DVD cu driverele aferente,placuta Wi-fi ,senzor de temperatura,conectori Crossfire si SLI,backplate I/O, stickere si doua accesorii dedicate impatimitilor . Cu OC-Panel ati mai facut cunostiinta , ei bine acum a ajuns la a doua versiune avand un design rafinat si cele doua noi facilitati ASUS,Retry si Safe Mode . A doua noutati o constituie placa EXT FAN ce reprezinta practic un controller de ventilatoare cu 4 iesiri , alimentare Molex si control PWM din cadrul UEFI . Cu ajutorul acesteia putem conecta nu mai putin de 9 ventilatoare + un header Water Pump,mai mult decat suficient pentru orice sistem de racire monstruos .   Tot la capitolul bundle avem licenta Kaspersky Anti-virus si Daemon Tools Pro Standard valabile 1 an de zile plus softurile proprietare Asus gen Ai Suite 3 , RAMDisk si Sonic Radar II .

cutie fata                                                                                                cutie spate

 

 

accesorii 1                                                                                                                       accesorii 2

 3.   SPECIFICATII SI CARACTERISTICI

Un flagship exceleaza la capitolul dotari iar Maximus VIII Extreme isi insuseste de asemenea aceste rol cu brio .

Pentru stocare avem :
– 1 x M.2 x4 Socket 3 ;
– 8 x SATA 6Gb/s ;
– 2 x SATA Express port
– 1 x U.2 port

Partea de retelistica este asigurata de o solutie Gigabit Intel I219-V, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac si Bluetooth V4.0 .

Solutie grafica integrata benficiaza de iesiri HDMI si DisplayPort 1.2 .

Conectivitatea USB este excelenta beneficiind de 8 porturi USB 3.0 si 4 porturi USB 3.1,tip A+ si C.

Maximus VIII Extreme este echipata cu 4 porturi PCI-Express x16/x8 capabile de configuratii 4-way  AMD CrossfireX si Nvidia SLI  precum si 2 porturi PCI-EX X1 .

Evident overclock-ul este ridicat la rang de cinste , pentru a facilita acest lucru Maximus VIII Extreme vine echipa cu :

  • puncte de masura a voltajului ;
  • jumper LN2 Mode ;
  • profile UEFI dedicate overclockerilor incepatori ce printr-un singur click tacteaza procesorul la 4.2,4.4 sau 4.6 ;
  • profile UEFI dedicate fiecarui tip de model DDR4 prezent pe piata,in variante pentru 2 sau 4 module ;
  •  butoane onboard ON/OFF , RESET , CLR-CMOS , KEYBOT .

La acestea se adauga si cele 2 noutati prezente in premiera pe Rampage V Extreme , RETRY si SAFE MODE . Mai exact butonul RETRY ajuta in cazul in care avem de a face cu frecvente mari si/sau timinguri stranse  iar placa de baza nu reuseste din prima incercare sa calibreze memoria conform specificatiilor dorite . Astfel acesta reprezinta o alternativa eleganta la clasica apasare de 4 secunde a butonului ON/OFF si o noua incercare de aplicare a setarilor . Butonul SAFE MODE permite initializarea sistemului in setari de maxima siguranta/compatibilitate,practic procesorul va rula la 1800 MHZ , memoria la 2133 iar latentele si voltajele sunt cele default .

Adaugand la acestea si OC Panel II  Maximus VIII Extreme este o solutie excelenta pentru un overclocker incepator sau profesionist.

 4.   INSPECTIE  VIZUALA

Maximus VIII Extreme se incadreaza in tema generala a gamei ROG Z170 avand un colorit argintiu-negru . La prima vedere remarcam layout-ul E-ATX precum si masca de plastic in tematica rosu-negru ce acopera partea de I/O si sunetul . Daca Gene are un vrm solid , Maximus VIII Extreme exceleaza la acest capitol cu varf si indesat ,solutia folosita fiind similara cu cea de pe Rampage V Extreme ce a fost gandita pentru procesoarele gurmande pe 8 nuclee . Astfel avem 8 faze dedicate CPU , 4 pentru grafica integrata si cate una pentru IO si System Agent . Componentele folosite sunt de cea mai buna calitate , nume precum IR(International Rectifier) facand deliciul oricarui entuziast.

placa full 2

 

 

VRM     vrm spate          vrm3

 

 

vrm4

Merita mentionate de asemenea si radiatoarele ce racesc vrm-ul , acestea sunt realizate cu simt de raspundere , racesc in intregime circuitul de alimentare si sunt prinse ferm cu ajutorul suruburilor.

IO

 

Partea de I/O ofera porturi USB 3.0, USB 3.1,iesiri audio ,conexiuni RJ-45 si Wi-fi , HDMI si DisplayPort pentru grafica integrata precum si butoanele standard de Clear CMOS ,USB Flashback.

sata

In partea lateral-dreapta putem observa cele 8 porturi SATA3 , 2 porturi S-ata Express precum si un port U.2 . Suportul M.2 este si el prezent printr-un socket 3 type M .

poza placa 1

Supreme FX 2015 este prezenta si pe Maximus VIII Extreme , acesta solutie audio onboard oferind condensatori  ENichicon ,  DAC  ESS Premier Stereo ES9023 ,driver RC4580 2Vrms precum si un releu De-Pop .

audio_2placa naked

OC Corner bottom

Putem observa toate facilitatile oferite overclockerilor prin prezenta butoanelor On/Off ,Reset,Ln2 mode,puncte de masura a voltajelor, DUAL-BIOS,switch slow-mode precum si posibilitatea de a dezactiva sloturile PCI-Ex sau sloturile RAM . Avem de asemenea butoanele pentru bios-switch , toggle SLI/CFX , MemOK,retry , safe-mode si KEYBOT .

Producatorul pune la dispozitia utilizatorilor mai multe optiune menite sa imbunatateasca experienta in utilizarea zilnica/gaming precum Sonic SenseAMP, Sonic Radar , KeyBOT sau Gamefirst .

4.  GALERIE UEFI

Meniul UEFI este similar cu cel prezentat anterior pe Maximus VIII Gene si Ranger si include extrem de multe optiuni menite sa imbunatateasca experienta in utilizare . Putem dezactiva aproape orice integrata , controla fiecare header PWM pentru ventilatoare , salva profile pentru overclocking ,modifica voltajele si frecventa .

5. Rezultate

Experienta in utilizare  este excelenta , placa de baza a dovedit stabilitate si rezultate excelente atat in cazul procesorului cat si a memoriilor RAM . Vrm-ul este perfect calibrat si ramane rece chiar si in conditii de stres maxim(Prime 95)  la voltaje de peste 1.4V . Comportamentul memoriilor este si el de top , am reusit sa testez un kit de foarte mare frecventa , DDR4-4000 iar Maximus VIII Extreme s-a inteles de minune chiar daca oficial suporta viteze de pana la DDR4-3866 . Una peste alta placa are un layout reusit , meniul UEFI ofera suficiente setari pentru a petrece cateva zile bune optimizand iar componentele sunt de cea mai buna calitate .

 

snaphsot0002 snaphsot0022

 

IMG_6284 IMG_6285 IMG_6286

 

6.  CONCLUZII 

Ajungand la finalul acestui review trebuie trase si concluziile de rigoare . Maximus VIII Extreme a prezentat asteptari mari din partea mea pe care le-a indeplinit intr-o mare masura . Dotarile sunt de top , calitatea constructiei la fel  iar experienta in utilizare este extrem de placuta . Indiferent ca aveti microbul overclocking-ului sau doriti o platforma solida si stabila , eventual o configuratie multi-card , Maximus VIII Extreme se prezinta excelent . Bundle-ul este si el unul pe masura mai ales prin extensiile OC-PANEL II sau EXT FAN .  Maximus VIII Extreme va avea un aproximativ de 2300-2400  RON lucru ce ne aduce aminte de faptul  ca vorbim despre  un flagship iar in aceasta gama nu se justifica nici un compromis din partea vreunei tabere .

 

 

 

 

2 comentarii

  • Alex acum 9 ani

    Voltajul a fost manual , LLC level 6 , power phase extreme sunt setarile de baza , fiecare exemplar se comporta diferit de aceea va recomand sa incepeti testarea la o frecventa mai mica gen 4400 si sa urcati treptat

  • GS acum 9 ani

    ati atins pentru un 6700 K o frecventa de 4.6 GHz cu 1.376 V
    Am incercat similar (am tot lpaca de baza Extreme, racire AIO Thermaltake Water Extreme 3 S), dar nu cred ca este stabil.
    Daca aveti niste recomandari suplimentare pentru stabilitate sunt bine venite:
    voltaj / manual / adaptive / LLC etc…
    Multumesc foarte fain

Comentariile sunt inchise.