1.Introducere
Salutare ! Am primit recent in teste o noua placa de baza si am decis ca e suficient de interesanta pentru a publica un review . Vorbim tot despre socket 1151 dar de data aceasta avem un nou chipset , Intel Z270 si bazandu-se pe acesta Asus a conceput seria Maximus IX prezenta astazi printr-un exemplar de marca , APEX . Daca ar fi sa fac o descriere in trei cuvine despre noua creatie a celor de la Asus , aceasta ar fi : Maximus Extreme + Maximus Impact= Love . Tinem minte din generatia anterioara ca Maximus Extreme se adreseaza mai ales maniacilor si overclockerilor si ca Maximus Impact este cea mai potrivita placa de baza din gama Maximus pentru a afla limitele memoriei. Ei bine Apex reprezinta evolutia acestor doua categorii, respectiv o placa de baza dedicata in principal overclockerilor dornici sa impinga atat procesorul cat si memoria pe noi culmi ale frecventei.
2. Ambalaj si accesorii
O cutie generoasa ascunde o suita de accesorii interesanta dar nu abundenta.
Avem manual,stickere,DVD cu drivere,bridge SLI , placute pentru personalizare precum si cea mai interesanta aditie, DIMM.2. Aceasta este o placuta de expansiune dedicata SSD-urilor de mare viteza M.2 ce se instaleaza langa sloturile DDR4 prin intermediul unui slot asemanator mai vechilor memorii DDR3. Prin aceasta miscare Asus a aerisit pcb-ul placii de baza oferind totodata posibilitatea de a raci SSD-urile montate pe aceasta placuta cu un eventual fan dedicat memoriilor ram.
Desigur , suita de accesorii este completata de software , respectiv : Clonedrive , RAMCache II,RAMdisk, Kaspersky Anti-virus(licenta valabila 1 an de zile) precum si Daemon Tools Pro.
3. SPECIFICATII SI CARACTERISTICI
Daca la prima vedere Apex aduce mai mult cu Maximus VIII Extreme , in afara de cele 4 sloturi PCI-EX x16 (3 CPU,1 PCH) Maximus Apex aduce mai mult cu Impact cand vorbim de sloturi DRAM(2 la numar,4266+) , S-ATA(4 la numar) sau USB 3 (6x USB 3.0, 2 x USB 3.1) . Cu ajutorul mai sus amintitului DIMM.2 avem 2 porturi M.2 2230-22110 iar vechiul port PS/2 isi face aparitia atat pentru tastatura cat si pentru mouse.
Din fericire , lista este mult mai lunga cand aducem vorba de facilitati si traznai destinate overclock-ului. Astfel beneficiem de :
-DEBUG CODE ;
-puncte de masura voltage ;
-switchuri ON/OFF pentru canalele RAM respectiv sloturile PCI-EX;
-butoane on-board : ON/OFF,RESET,RETRY,SAFE MODE,MEMOK!;
-switchuri SLOW MODE , PAUSE, RSVD ;
Daca toate cele de mai sus nu va sunt de folos , atunci cu siguranta cele 10! fan-head destinate ventilatoarelor din sistemul dumnevoastra va vor fi de folos. De mentionat ca 3 din acestea sunt garantate pentru a alimenta cele mai suparate ventilatoare , putand suplini pana la 3A.
Utilizatorii de water-cooling vor fi si ei fericiti deoarece Apex vine cu 2 headere pentru a alimenta pompele de apa precum si 2 monitorizari pentru fluxul de apa.
Bonus, in cazul in care veti folosi o racire extreme capabila de a raci procesorul la multe grade sub 0 , lucru ce duce automat la formarea condensului, Maximus IX Apex este echipata si pentru acest scenariu avand o serie de senzori de umiditate capabili a va spune daca zona aferenta procesorului,memoriilor DDR4 sau slotului PCI-EX este afectata de condens.
Pe partea de circuit de alimentare Asus a implementat o varianta de PWM cu 4 faze dublate pentru alimentarea procesorului, controlate de un controller rebranduit ASP1405 ce pare a fi cel mai probabil produs de Internation Rectifier 35203. Componentele sunt de calitate ,cele 4 faze fiind dublate prin folosirea International Rectifier IR3599 si folosind drivere IR3535. Avand in vedere ca vorbim de procesoare cu 4 nuclee , solutia propusa de Asus este mai mult decat suficienta pentru orice fel de overclocking dorit.
Memoria RAM este alimentata printr-un circuit in 2 faze controlat de ASP 1103.
Nu putem sa trecem cu vederea facilitatile dedicate overclockerilor amintite mai sus , precum multitudinea de butoane,switchuri si punctele de masura a voltajelor .
Maximus Apex este echipata cu 2 cipuri de bios , cu mentiunea ca de data aceasta ele sunt lipite direct pe pcb-ul placii de baza spre deosebire de varianta PLCC folosita in cazul generatiilor anterioare.
4. GALERIE UEFI
O scurta incursiune in meniul UEFI ne arata ca nu s-au schimbat multe fata de generatia anterioara , practic interfata UEFI este in linii mari identica precum cea a Maximus VIII Impact sau Extreme. Singurele noutati o reprezinta posibilitatea de a limita frecventa procesorului in aplicatiile ce folosesc instructiuni AVX in cazul in care se foloseste un procesor cu nucleu KABY LAKE. La nivel functional optiunile sunt identice dar acesta nu este un aspect rau intrucat avem aceeasi multitudine de setari pentru voltaje sau memorie.
5. REZULTATE
Am plecat la drum cu doua procesoare din seria K bazate pe nucleul KABY LAKE respectiv Intel Core I3-7350K si Intel Core I7-7700K precum si doua seturi de memorie G.Skill F4-4266C19D-TDSW respectiv G.Skill F4-4133C19D-TDZ .
Pentru a obtine frecventa de DDR4-4266 daily sunt suficiente doua clickuri in meniul UEFI , load X.M.P profile si… cam atat. Cu siguranta este de apreciat frecventa obtinuta in conditii de stabilitate maxima , lucru probat prin rularea MEMTEST , versiunea Windows.
Am urmarit apoi sa maximizez atat frecventa procesorului cat si a memoriilor folosind racirea pe apa iar rezultatul a fost o frecventa de 5200 mhz obtinuta cu 1.44V tensiune de alimentare in cazul procesorului 7350K , frecventa stabila pentru rularea oricarui benchmark din suita de teste.
In cazul exemplarului 7700K, lucrurile au fost mai interesante acesta atingand 5200 mhz (1.34V) perfect stabili in absolut orice scenariu , practic daily-use , afirmatie dovedita prin rularea aplicatiei Prime95.
Mergand mai departe am urmarit obtinerea unor frecvente cat mai mari a memoriilor testate , atat in cazul folosirii unor latente super-stranse benefice in scenariile de bench , cat si freventa maxim realizabila stabila pentru validare. Dupa mai multe incercari limita a fost de DDR4-4673 la 1.75V si setul de latente 21-31-31-62-2T.
Modelul G.Skill F4-4266 si-a aratat limitele in jurul frecventei de 4000 mhz folosind setul de latente 12-12-12-1T astfel ca am folosit alt set din dotare , F4-4133C19D ce scaleaza mult mai frumos cu voltajul aplicat si timingurile stranse . DDR4-4175 12-12-12-28-1T 2.00V
6. CONCLUZII
Am ajuns la finalul acestui articol iar impresia lasata de Asus Maximus Apex este una pozitiva . Avem componente de calitate , performante excelente , overclocking la inaltime precum si elemente de inovatatie cum ar fi pcb-ul in forma de X sau placuta DIMM.2 . De asemenea este singura placa de baza cu chipset-ul Z270 capabila a rula memoria la frecvente de DDR4-4266+ in conditii de stabilitate deplina . Plus de asta Asus a lucrat la mici detalii precum ranforsarea sloturilor PCI-EX si DDR4 sau posibilitatea adaugarii de placute cu numele utilizatorului spre exemplu . Ledurile RGB vin si ele la pachet , facilitate nelipsita in randul ultimelor generatii de componente PC….
Daca pentru entuziasti si pasionatii de overclocking aceasta placa este practic un vis , cele 4 porturi S-ATA respectiv limitarea capacitatii RAM la 32GB prin cele 2 porturi DDR ar putea fi puncte negative in cazul unor persoane mai pretentioase . Asus Maximus IX Apex poate fi gasita in magazinele autohtone la pretul de 1450 RON . Acestea fiind spuse nu pot decat sa salut initiativa Asus , sa o premiez cu award-ul ” EDITOR’s CHOICE” , si sa sper ca acest nou model al gamei Maximus va avea reprezentanti si in cadrul generatiilor urmatoare .
Social media