XPG este divizia de gaming a binecunoscutului brand ADATA care, pe meleagurile noastre se ocupa cu vanzarea de memorii RAM, SSD-uri portabile sau nu, Stick-uri de memorie si cate si mai cate periferice sau componente care tin de stocare, stocare de date, de energie prin excelenta linie de baterii externe, etc.
S-au extins foarte mult ca si oferta de pe vremea cand ii stiam doar ca si producatori de memorii RAM si iata ca acum prin XPG au ajuns si in sectorul de gaming, un sector aglomerat dar profitabil in care fiecare design de mouse isi gaseste proprii adepti.
Un prim mouse ce a ajuns in mana mea din partea celor de la ADATA-XPG este PRIMER care, din cate se pare este denumit dupa capsa detoanatoare a unui cartus cu glont. PRIMER, get it ?
Trebuie spus inca de la inceput ca in ciuda formei ce promoveaza mai degraba finger-tip grip-ul sau o forma modificata de palm-grip, adica este lung si destul de plat, este un mose confortabil dupa cateva ore de utilizare si mai ales este deosebit de solid, realizat dintr-un plastic micro-texturat, cu o textura mai pronuntata pe laterale folositoare pentru a putea fi bine prins in mana pe, perioade lungi.
Specificatiile principale pentru acest mouse sunt:
Dimensiuni:
Interfata: USB
Switch-uri: Omron cu rating de 20.000.000 click-uri
Rezolutie: De la 400 la 12.000 DPI
Dimensiuni: 126 x 65.6 x 37.9 mm
Greutate: ~ 100 grame
Acceleratie Maxima: 50G
Rata de raportare: 250/500/1000 Hz
XPG Primer are parte de toate bazele unui mouse bun, carcasa nu are nici un cusur, nu scartaie ( nu bate, nu troncane) ca sa ma exprim asa, butoanele principale au dedesubt switch-uri Omron ce garanteaza intr-un fel ca il vei putea folosi pentru un timp deosebit de indelungat ( daca nu il abuzezi desigur ) si mai ales utilizeaza un alt “must have” al mai tuturor mousilor din zua de azi, adica un senzor PixArt, model PMW3360.
Imediat scos din cutie, XPG Primer are predefinite sase sensibilitati, adica 400, 800, 1600, 3200, 6400 si 12.000 DPI, suficiente pentru o gama larga de utilizatori si de situatii de utilizare.
Problema este ca aceste presetari nu pot fi rafinate cu ajutorul unui software pentru ca acest software de control nu exista la acest model in ciuda faptului ca posibilitatea “rafinarii” sensibilitatii senzorului este prezenta la aproape toate modelele de mousi de gaming de pe piata de la mousi foarte ieftini la modelele de top.
Asta nu se intampla pentru ca senzorul nu ar fi capabil de aceste ajustari ci pentru ca, probabil din pricina costurilor de productie s-a decis fixarea acestor valori, repet foarte utilizabile fara probleme in cazul majoritatii utilizatorilor, si renuntarea la un software de control.
Prin urmare mi se pare ca XPG Primer este voit limitat in rolul de mouse entry-level, insa un entry level solid cu un set bun de componente si o carcasa “plina”, spre deosebire de multimea de mousi “cu gaurele” din ultima perioada.
Ce pot spune despre perioada de utilizare de dinaintea redactarii acestui material… este ceea ce as descrie un mouse “cinstit”, stabil, fara probleme de tracking si fara inconsistente in miscare atat timp cat ii este oferita o suprafata buna, un mouse-pad de calitate.
Desi zilele astea utilizez in gaming 2000 – 2100 de DPI, am reusit sa ma joc zile bune scazand spre presetarea de 1600 DPI cu perioade scurte de trecere spre presetarea superioara de 3200 DPI observand in tot acest timp marile calitati ale acestui model:
– grip bun, desi as fi preferat un pic de cauciuc pe laterale
– glisare foarte buna pe mouse-pad
– calitate buna a click-urilor
– performanta excelenta a senzorului
– ergonomie buna
iar ca negativ :
– Cablul destul de “tapan”
Cred ca XPG Primer este un model aflat pe drumul cel bun, o prima incercare demna de luat in seama. De adaugat o posibilitate de control a sensibilitatii senzorului pentru un reglaj mai fin a sensibilitatii si un cablu cu o protectie mai moale si vom avea cred eu in cazul lui XPG Primer un mouse de gaming greu de batut in gama sa de pret. Astept cu nerabdare versiunea a doua a acestui mouse sau modelul XPG care il va inlocui si va rezolva micile probleme ce impiedica modelul de fata sa fie ceea ce ar fi meritat sa fie gratie pieselor de la interior si a ergonomiei bune de care a dat dovada.
Social media