Am primit acum cateva saptamani spre test ultima creatie ADATA in materie de hard disk-uri externe ultra durabile si rezistente la apa si praf ceea ce m-a bucurat foarte mult pentru ca acest tip de HDD-uri nu imi sunt deloc straine. De fapt, am testat acum cativa ani unul dintre modelele mai vechi (HD 710, varianta galbena de 500 GB daca nu ma insel) de HDD-uri ADATA din aceeasi serie intr-o maniera extrema, scufundandu-l in apa timp de o jumatate de ora, calcandu-l cu masina si aruncandu-l direct pe beton de la etajul trei al unei cladiri de birouri iar el saracul a continuat sa functioneze dandu-si obstescul sfarsit la cateva luni dupa aceea ceea ce mi-a dat ocazia de a afla ce-i inauntru si cum sunt realizate astfel de jucarii….
Destul cu amintirile si povestile, haideti sa vedem intai cum sta treaba cu modelul de astazi, ADATA HD720!
Ambalaj si accesorii
Cutia estre extrem de simpla, contine doar informatiile minime si un pamflet cu cateva informatii de baza. La interior, hdd-ul este sustinut de un element in plastic transparent. Imprejurul HDD-ului, blocat in doua sloturi ale partii exterioare de cauciuc a carcasei este prezent si un cablu USB 3.0. Nimic extraodtinar, nimic iesit din comun … in afara de carcasa cauciucata a HDD-ului.
Specificatii si teste sintetice
Am atasat HDD-ul extern utilizand propriul sau cablu de date cu care vine in pachet la PC-ul meu personal dotat printe altele cu o placa de baza ASUS Sabertooth Z97 Mark 2, un procesor Intel Core I7 4790 , 16 GB RAM DDR 3 @ 1600 HMZ si un SSD ADATA Premier SP610 de 512 GB deci, tind sa cred ca rezultatele care urmeaza vor oferi vitezele maxime pe care ADATA HD720 le poate oferi.
-Capacitati disponibile: 500 GB, 1 si 2 TB
-Culori disponibile: Negru, Albastru, Verde
-Dimensiuni: 129.4 x 97.9 x 20.2 mm
-Interfata: USB 3.0
-Compatibilitate: Windows XP/Vista/7/8/8.1, Mac OS X 10.6 sau ulterior, Linux Kernel 2.6 sau ulterior
-Garantie din partea producatorului: 3 ani
Experienta in utilizare, alte teste
Stiam ca ADATA este unul dintre cei mai buni fabricanti de HDD-uri externe ( in special cele din seriile rezistente la apa, praf si socuri ) asa ca am procedat la testarea ADATA HD720 care este un produs calificat pentru a intruni standardul IP 68 ceea ce inseamna ca este in cea mai mare mare parte invulnerabil la praf si la apa iar in plus se conformeaza zice-se standardului militar MIL-STD-810G 516.6 ( al armatei US) care ii cere sa supravietuiasca fara probleme unei caderi pe orice suprafata de la inaltimea de 1.8 metri.
Acum, ca sa intelegeti cum este realizat un HDD extern din seriile HD 710 sau 720 ale ADATA trebuie sa ne imaginam impreuna un HDD de laptop ( in cazul nostru un Toshiba de 5400 RPM 8MB buffer,seek time 12ms, 24dBA ) infasurat (sau inconjurat) intr-un cauciuc siliconic moale pe toate partile, singurele componente care nu sunt acoperite fiind conexiunea de alimentare si de date. Acest cauciuc siliconic moale de obicei colorat destul de viu in nuante de roz sau albastru deschis este inconjurat intr-o cutie de policarbonat extrem de dur imbinat mecanic de jur imprejurul ansamblului anterior. Acest sandwich deja deosebit de rezistent si nu in ultimul rand impermeabil cu exceptia conectorului USB 3.0 este inconjurat la randul sau de jacheta externa a Hdd-ului realizata de aceasta data dintr-o camasa de cauciuc mai dura si mai rezistenta la uzura care ofera inca un strat de protectie la socuri.
Avem astfel un sandwich deosebit de rezistent la soc , praf si apa si practic cam la orice accident, mult peste limita specificata de producator. Avand experienta modelului si a testului anterior despre care mi-am adus aminte cu placere de indata ce am pus ochii pe ADATA HD720 am incercat sa il repet imediat ce am pus mana pe el, inainte de a-l pune in functiune pentru ca, daca nu ar fi rezistat testelor, atunci in opinia mea nu si-ar fi meritat numele.
L-am aruncat de la etajul 2 direct pe cimentul pasarelei din jurul blocului cautand sa il lansez cat mai paralel cu suprafata pe care avea sa aterizeze. Zis si facut, lansat , aterizat… nici o problema, nici macar programele de testare nu au detectat vreun indiciu ca ar fi suferit vreun „accident” .
Apoi, am testat capacitatea hdd-ului de a rezista la apa. Se spune in specs ca rezista la preziunea unei coloane de apa de 2 metri inaltime pentru 2 ore iar eu nu aveam cum sa ii „asez” doi metri de apa deasupra, asa ca l-am lasat peste noapte ( 9 ore ) intr-un bol cu apa, cel mai adanc pe care l-am gasit. Inainte de asta insa, am incercat sa imping cat mai bine peste conectorul USB 3.0 capacelul prevazut in imbracamintea exterioara a HDD-ului al carui design lasa un pic de dorit din punct de vedere al sigurantei impotriva apei( unghiul la care este asezat mi se pare un pic nepotrivit). Apasat la locul sau capacul, lansat la apa jucaria, trezit de dimineata si sters/uscat hdd-ul , conectat la PC si presto!, merge. Oricum, era si normal la cat este de protejat…
Ultimul, testul cu praful nu l-as fi putut realiza decat poate in litiera vecinei dar in fine, avand in vedere ca singura vulnerabilitate a HDD-ului este portul USB 3.0 iar acela ar fi urmat sa fie acoperit in timpul testului, cred ca va dati seama ca rezultatul ar fi fost acelasi, adica un succes.
Ganduri de final, recomandari
Merita mentionata si posibilitatea descarcarii si utilizarii unui software proprietar ADATA denumit HDDtoGO ce ofera posibilitatea securizarii Hdd-ului, a sincronizarii automate de date, si criptarea datelor insa cum download-ul softului cere realizarea unui cont pe site-ul ADATA.. nu m-am obosit sa il descarc. In orice caz, hdd-ul isi face treaba cat se poate de bine chiar si acum la mai mult de o luna de la testele despre care va vorbeam mai devreme servind ca HDD de depozitare a librariei Steam de jocuri de pe configuratia de teste pentru componente a TechView.ro.
Cred cu cea mai mare sinceritate ca seria de HDD-uri externe ADATA HD710 si ADATA HD720, indiferent de capacitate sunt fara indoiala unele dintre cele mai rezistente si recomandabile HDD-uri externe portabile existente in acest moment pe piata datorita constructiei ultradurabile capabila sa absoarba socuri cu mult mai dure decat cele mentionate in tabelul standard de specificatii. Astfel, ADATA HD720 ( intreaga serie, indiferent de capacitate) primeste recomandarea noastra, a celor de la TechView.ro si premiul Platinum dovedindu-se demn de deplina noastra incredere cand vine vorba de durabilitate,portabilitate si protectia datelor.
Social media