Asus Maximus VIII Ranger & Z170 Pro Gaming Preview !

Odata cu lansarea noului chipset Intel Z170 destinat platformelor echipate cu skt. 1151 producatorii de placi de baza au profitat de ocazie si au lansat o multitudine de placi de baza destinate pasionatilor de tehnologie noua . In felurite culori si modele si-au facut aparitia astfel noile platforme echipate nativ cu USB 3.1 si SATA-Express precum si tot felul de inovatii specifice fiecarui producator. Astazi discutam despre doua modele marca Asus, Maximus VIII Ranger respectiv Z170 Pro Gaming . Am ales aceste doua solutii ptr skt.1151 datorita similitudinilor si bineinteles pretului.

 

 

IMG_5845

 

I. ASUS Maximus VIII Ranger

Apartinand gamei ROG ,Ranger-ul este de fapt mezinul care prezinta mai multe caracteristici ale aceste familii dar care lasa loc si de idei gen ” oare cum se comporta variantele superioare  ale ASUS Z170 ROG ? „

Cutia  marcheaza clar apartenenta ROG prin coloristica si design iar bundle-ul este format din cabluri SATA , manuale , panglica SLI , placuta I/O precum si noul accesoriu Asus ce promite sa faciliteze instalarea fara probleme a procesoarelor in socket . Ca si bundle digital merita mentionate licentele Kaspersky Antivirus si Daemon Tools Pro valabile 1 an de zile.

 

IMG_5837IMG_5838IMG_5841

 

 

 

 

 

Trecand la analiza exterioara a placii avem in fata o solutie  ATX  pentru socket-ul 1151 echipata cu 3 sloturi PCI-EX 3.0 (x16+x8+x8) si 4 sloturi DDR4 ce pot gazdui maxim 64GB certificate pana la o viteza de DDR4-3400. Coloritul este unul nou in gama ROG avand ca si noutate culoarea gri.

 

 

IMG_5831

 

 

IMG_5833

 

 

 

Pe partea de alimentare avem un VRM format din 8 faze plus inca 2 faze dedicate iGPU .

IMG_5826IMG_5836

 

 

Observam optiunile de conectica I/O prezente pe backpanel ce includ interfete HDMI si DISPLAYPORT pentru GPU-ul integrat,4 porturi USB 2.0 , 2 USB 3.0 precum si USB 3.1 tip A si C. Evident nu lipseste conectica audio 7.1 , portul RJ-45 precum si clasicul PS/2. Pentru stocare avem 6 porturi SATA3 , 2 porturi SATA-Express si M.2 compatibil cu standardul  NVME.

 

IMG_5821

IMG_5825

 

Familia ROG isi face simtita prezenta prin butoanele onboard ON/OFF,RESET,CLEAR CMOS  precum si display-ul Q-CODE si jumperul LN2 Mode. Trebuie mentionata de asemenea prezenta a nu mai putin de 6 alimentari pentru ventilatoare PWM precum si un PUMP header potrivit pentru alimentarea sistemelor de watercooling.

IMG_5830 IMG_5829 IMG_5827

 

Partea de sunet reprezinta o implementare in forta a Supreme FX 2015 avand ca noutate prezenta unui releu De-Pop ce elimina zgomotele neplacuta de la pornirea/oprirea calculatorului . Supreme FX 2015 este o implentare audio de calitate formata din condensatori  ENichicon ,  DAC  ESS Premier Stereo ES9023 si driver RC4580 2Vrms .

audio_2

Skylake a eliminat cele 3 strapuri ( 100,125,166) prezente pe generatia anterioara  astfel ca plaja de valori este mult mai larga , putandu-se ajunge la 400+ destul de usor . Asus a denumit aceasta facilitate de overclock a bus-ului simplu : PRO CLOCK 🙂

rog_performance_5

Placa de retea este reprezentata de Intel I219-V ,succesorul I218-V prezent pe placile de baza Z97.

Facilitatile oferite de Asus nu se opresc insa aici deoarece producatorul pune la dispozitia utilizatorilor mai multe optiune menite sa imbunatateasca experienta in utilizarea zilnica/gaming.

Astfel nume gen Sonic SenseAMP, Sonic Radar , KeyBOT sau Gamefirst va sunt cu siguranta cunoscute,toate fiind prezente in versiuni mai noi si imbunatatite.

Pe finalul prezentarii am atasat capturile din meniul UEFI , acesta fiind la fel de functional si util precum versiunile anterioare reprezentand un capitol unde placile ROG exceleaza.

 

II.  ASUS  Z170 PRO GAMING

Pentru utilizatorii cu un buget mai limitat dar in cautare de facilitati dedicate gaming-ului ASUS a dezvoltat modelul PRO GAMER .  Z170 PRO GAMER  reprezinta a doua placa de acest gen , dupa Z97 . Placa prezentata astazi reprezinta o surpriza placuta iar evolutia fata de primul model este simtitoare.

IMG_5866 IMG_5868

 

IMG_5869

Desi nu face parte din gama ROG cutia are un colorit rosu/negru . Observam  de asemenea un mini-bundle format din 15 zile de joc pentru World of Warships . Pachetul nu este foarte bogat dar in comparatie cu Maximus VIII Ranger nu lipsesc decat stick-erele specifice ROG .

 

IMG_5848

 

IMG_5864

IMG_5857

 

Layout-ul este foarte asemanator cu al suratei mai mari  avand totusi lipsa unele facilitati . Astfel avem doar 5 fan-headere,lipseste PUMP HEADER , lipsesc butoanele onboard si Q-CODE. In plus putem observa un etaj de alimentare mai economicos  si un socket mai slab calitativ .

IMG_5849 IMG_5858

 

Si partea de backpanel I/O este asemanatoare dar lipseste butonul pentru reset de bios aparand in schimb interfetele DVI si D-SUB pentru grafica onboard .

IMG_5856

IMG_5862

 

La capitolul stocare PRO GAMER a pierdut un port SATA EXPRESS in comparatie cu RANGER .  Avem parte de o surpriza placuta si la partea de sunet unde in afara absentei releului De-Pop lucrurile se prezinta la fel de bine ca si in cazul RANGER-ului prin folosirea SUPREME FX 2015 .

IMG_5851

 

 

IMG_5853

 

 

IMG_5855

 

In mod evident pretul mai redus se simte in lipsa butoanelor onboard sau Q-LED.Avem totusi un jumper pentru valori mai mari ale tensiunii de alimentare iar in interfata UEFI nu sunt foarte multe optiuni lipsa in materie de overclock .

 

Putem observa un meniu bogat, dar nu foarte incarcat, completat  de o experienta placuta in utilizare . Completand pachetul merita mentionata prezenta aceleiasi solutii LAN Intel I 219-V precum si a multor facilitati intalnite si in cazul surorii mai scumpe , gen SONIC RADAR II , GAME FIRST III, PRO CLOCK sau RAMCache .

 

III. CONCLUZII 

Ajuns la capatul prezentarii un lucru il stiu sigur . Indiferent de solutia optata veti avea parte de o placa de baza solida , stabila si echilibrata . Cat valoareaza dotarile in plus sau pretul mai mic numai fiecare dintre voi poate sti , cert este ca ASUS si-a facut temele si in cazul aceste generatii . Si dupa cum spuneam la inceputul acestui articol …  ” oare cum se comporta variantele superioare  ale Asus Z170 ROG ? ” Ramane sa aflam impreuna , asa ca stati pe aproape !