Astazi este o zi importanta pentru noi in care vom putea vedea o avalansa de review-uri si teste cu privire la performantele noilor procesoare Intel si ale noilor placi de baza pregatite de integratori cu noul chipset Z170 sau mai bine zis Intel Skylake. Multumita prietenilor nostri de la ASUS Romania va oferim astazi si noi cei de la TechView.ro un scurt review si cateva benchmark-uri pentru prima placa de baza cu chipset Z170 pe care am reusit sa punem mana pana la aceasta data , adica ASUS Z170-A si primul procesor Intel Skylake care cred eu ca va face deliciul segmentului mainstream , adica Intel Core I5 6600K Quad Core cu o frecventa standard de 3500 Mhz.
Atat placa de baza , ASUS Z170-A cat si procesorul se afla la inceput de drum, placa avand bios-ul 0404, (daca nu ma insel chiar primul) iar procesorul fiind un Engineering Sample insa ambele s-au comportat exemplar inca de la primul boot impreuna cu cei 16 GB DDR 4 la 2400 de megahertzi instalati. Asta ne spune destul de multe despre noua platforma Intel, despre procesor si despre calitatea si grija cu care placa de baza a fost gandita inca de la inceput, insa inainte de toate as vrea sa trecem putin peste cateva caracterisitici de baza ale placii.
In primul rand overclock-ul procesorului de la 3500 la 4300 si chiar 4500 mhz a fost deosebit de facil inca de la prima incercare, utilizatorii mai putin obisnuiti cu aceste proceduri putand sa mearga fara foarte multe riscuri pe calea cea mai usoara, ce a cresterii multiplicatorului procesoarelor cu particula K la finalul numelui. Asa am procedat si eu intr-o prima faza pe ASUS Z170-A , foarte putine dintre placi reusind sa raspunda bine la o astfel de metoda sa zicem lipsita de finete.
Nu mica mi-a fost surpriza sa aflu ca, urcarea multiplicatorului procesorului de la 35 la 45 a rezultat in atingerea unui overclock maxim pe aer de 4500 mhz, foarte stabil si utilizabil in scenarii de utilizare normala insa datorita temperaturilor ambientale ridicate din ultimile zile nu am putut atinge in testul de stress un prag stabil la aceasta frecventa procesorul intrand in protectie dupa atingerea a 100 de grade Celsius pe cel mai fierbinte nucleu al sau.
M-am reintors in UEFI sau in BIOS daca doriti si am scazut usor multiplicatorul la 43 penttru o frecventa maxima a procesorului de 4300 Mhz si am coborat un pic voltajul de alimentare al procesorului la minimul necesar functionarii sale corecte pentru a atinge o temperatura cat mai joasa in testul nostru de stress. Am atins in acest fel 4300 de megahertzi la o temperatura maxima stabila de 95 de grade celsius, rezultatele in overclocking a testelor ce urmeaza fiind obtinute la aceasta frecventa.
Daca nu doriti sa procedati ca mine, sunt disponibile softuri si tehnologii dedicate overclocking-ului oferite de producatorul placii de baza cum ar fi ASUS PRO Clock Technology, One Click Overclocking si 5 Way Optimization care va vor ajuta sa ajungeti la un overclock maxim stabil fie pe calea manuala fie pe cea automata, mai ales in cazul 5 Way Optimization.
Overclock-ul de doar 800 de megahertzi al procesorului este unul dintre rezultatele neasteptate, eu unul crezand ca voi reusi sa trec usor peste bariera de 1 GHZ pe aer insa temperaturile si temperamentul sample-ului de procesor pe care l-am avut la dispozitie nu mi-au permis acest lucru ceea ce ma duce cu gandul la necesitatea montarii unui sistem de racire pe apa daca doriti sa mergeti dincolo de bariera respectiva intr-o zi la fel de calduroasa cum este cea de astazi. Din fericire, si aici inginerii ASUS s-au gandit la utilizatori integrand pentru prima oara in softul Fan Expert 3 optiunea Water Pump pentru furnizarea voltajului corect si controlarea eficienta si usoara a unei astfel de componente.
Ultima optiune pe care vreau sa o subliniez astazi pentru ca ma grabesc sa predau componentele astfel incat si alti colegi sa poata testa platforma si sa vina cu propriile rezultate, sper eu in completarea celor scoase de mine astazi este cea Crystal Sound 3 pentru imbunatatirea experientei audio si nu in ultimul rand functia Turbo LAN care impreuna cu cipul de retea Intel se asigura ca in functie de nevoile fiecaruia va prioritiza prin intermediul network shaping-ului aplicatiile preferate.
Nu in ultimul rand vreau sa atrag atentia incepatorilor asupra unui tool interesant prezent dupa cate am inteles eu chiar in pachetul de accesorii al fiecarei placi de baza ASUS din noua generatie care se numeste CPU Installation Tool. Aceasta ofera posibilitatea reducerii accidentelor ce intervin de obicei in timpul instalarii procesoarelor cum ar fi de exemplu indoirea pinilor de pe socket, accident de care multi pasionati, (inclusiv eu} nu am scapat la vreme noastra.
Astfel, procesorul se monteaza in aceasta mica unealta de plastic, apoi se monteaza cu ajutorul acesteia in socket, unealta ramanand pe pozitie chiar si dupa inchiderea mecanismului de retentie a procesorului pentru ca la inlaturarea acestuia sa il puteti extreage mai usor, din nou minimizand posibilitatea accidentelor.
Acum, intre noi fie vorba nu stiu care este impactul asupra temperaturilor procesorului pe termen scurt si mediu dar sper sa am ocazia sa lamuresc acest aspect in viitor dupa o testare mai amanuntita. Testele care urmeaza au fost realizate cu acest Cpu Instalation tool prezent in socket-ul procesorului.
Mai sunt multe de spus insa ma opresc aici rezervandu-le pentru alta data si va invit sa vizionati seria de teste pe care am pregatit-o pentru procesorul Intel Core I5 6600K.
Ma feresc sa treg concluzii in acest moment deoarece consider ca multe dintre ele ar fi premature insa am vazut in cifrele benchmark-urilor realizate pentru I5-ul 6600K testat astazi ca acesta reuseste in unele conditii si teste specifice sa depaseasca procesoare de top, chiar I7 ale generatiilor trecute ceea ce inseamna ca potentialul platformei este mare inca de la inceput. Pentru cei interesati de tabelele si cifrele generate direct de softurile de testare, rezultate pe care s-au bazat tabelele prezentate de mai sus, voi atasa la finalul articolului de pe www.techview.ro arhivele cu printscreen-urile respective pentru ca voi sa le puteti cerceta in voie si sa vedeti daca este nevoie sa faceti upgrade sau nu.
nu sunt comentarii