- Introducere
De curand, „inventarul” TechView.ro s-a imbogatit cu un ultraportabil 2 in 1 al carui producator este ASUS, modelul in cauza fiind denumit T200. Scopul pentru care am reusit sa punem mana pe un astfel de dispozitiv este acela ca in opinia mea, laptopurile cele mai bune nu ocupa mult loc si sunt cat mai compacte posibil pentru a nu deranja atunci cand esti in miscare. Laptopurile sau dispozitivele 2 in 1 trebuiesc sa isi faca treaba pentru care au fost initial concepute, adica sa iti permita sa raspunsi la email-uri, sa scrii cateva texte ( cu alte cuvinte Office) si sa iti permita consumul decent de multimedia, pentru orice altceva existand „scule” mult mai potrivite asa cum sunt de exemplu desktop-urile. Gaming-ul si editarea arareori pot fi duse la bun sfarsit pe laptopuri, plus ca sunt mult mai usor de upgradat .. .in fine, asta este crezul meu. Am pus deci mana pe un ASUS T200 pentru a-l utiliza in deplasari…
Aici insa intervine o problema cu care ne confruntam de ceva timp. Pe laptopurile/netbook-urile/ultrabook-urile sau dispozitivele 2 in 1 sub 13.3 inchi ( „laptop-uri” ce merita cu adevarat sa fie carate zilnic in rucsac ) porturile sunt greu de gasit, cu atat mai mult cele video sau USB 2.0/3.0 pe care le gasim ori in forma lor mini sau micro ( pentru care niciodata nu avem sau nu gasim adaptoare ) , ori sunt prea putine ( in cazul ASUS T200 – doar un port USB 3.0).
Solutia salvatoare pentru transformarea unui astfel de laptop/netbook/ 2 in 1 ultraportabil intr-un adevarat workstation mobil cu care se poate lucra cu adevarat si care poate fi utilizat atat la birou dar si acasa sunt de obicei replicatoarele de porturi dedicate fiecarui model ( daca acestea au fost concepute pentru respectivul laptop ) sau ca principala solutie mult mai disponibila , replicatoarele de porturi ( sau Docking Station-uri) generale, care se ataseaza laptopului utilizand un singur cablu la unul dintre porturile USB ale laptopului (de preferinta USB 3.0 pentru o latime de banda cat mai mare) prealuand astfel o multitudine de functii , adica: cea a unui adaptor video suplimentar ce permite atasarea unul monitor secundar ( chiar daca laptopul sau netbook-ul nu specifica aceasta posibilitate ), comunicarea pe o retea LAN ( cu fir ), din nou chiar daca dispozitivul nu are un port Rj 45, placa de sunet externa, multiplicator de porturi USB , unele continand chiar si un difuzor suplimentar.
Un astfel de dispoizitiv, actualizat la ultimele standarde si de cea mai buna calitate este Trendnet Universal USB 3.0 Docking Station TU3-DS2 ce ne-a fost furnizat chiar de catre reprezentantii Trendnet in Romania, carora dorim sa le multumim pe aceasta cale.
- Ambalaj
La fel ca si in cazul multor altor dispozitive Trendnet, TU3-DS2 este ambalat in doua cutii de carton asezate una in cealalta. Cea superioara este frums printata si cuprinde principatiile specificatii ale produsului iar a doua, interioara gazduieste si protejeaza produsul si accesoriile sale. La interiorul celei de-a doua cutii, o forma de plastic semidur tine pe loc produsul in timpul transportului.
- Specificatii si accesorii
Standarde
- DVI HDDE
- HDMI 1.3
- IEEE 802.3
- IEEE 802.3u
- IEEE 802.3ab
- IEEE 802.3az
- USB 2.0
- USB 3.0
- Interfete
- 1 x HDMI 30-pin
- 1 x DVI 30-pin
- 1 x adaptor VGA la DVI
- 1 x Port LAN Gigabit
- 1 x port Tip B USB 3.0 port (Portul de conexiune la Laptop)
- 2 x Tip A USB 3.0
- 4 x Tip A USB 2.0
- 1 x 3.5 mm jack pentru microfon
- 1 x 3.5 mm jack pentru casti/ difuzoare
- Indicatoare LED
- Monitor
- HDMI: Max. QXGA 2048 x 1536 (suporta fara probleme full HD/1080p)
- DVI: Max. 2048 x 1152 Pixeli
- 16-bit si 32-bit true color
- Audio
- 2.0 Channel (porturi audio)
- 5.1 Channel (Prin HDMI)
- Temperatura de operare recomandata
- 0 – 40 °C (32 – 104 °F)
- Dimensiuni
- 195 x 80 x 70 mmGreutate
- 364 g
- Garantie a producatorului
- 2 ani, limitata
Accesoriile prezente in pachet sunt: Alimentator de la retea, cablu USB 3.0 pentru cunectarea la notebook, CD cu drivere si un foarte folositor adaptor de la DVI la VGA, pentru cei cu monitoare mai vechi.
- Inspectia vizuala
- Experienta in utilizare, pareri personale
Pentru mine, experienta cu Trendnet Universal USB 3.0 Docking Station TU3-DS2 a fost una placuta si lipsita de evenimente neplacute. Aparatul face pur si simplu ceea ce isi propune. Imediat ce este atasat la PC/Laptop/Ultrabook/Netbook/2 in 1, este detectat ca dispozitiv la modul general. Dupa aceea (desigur) trebuie descarcat si instalat programul de control care la data scrierii acestui material nu are mai mult de 15 MB, deci mic si realtiv rapid de instalat.
Odata descarcat, acesta se instaleaza foarte repede, in cateva secunde fara a deranja foarte mult. Imediat dupa aceea Docking station-ul nostru se trezeste la viata. In momentul acela puteti atasa la docking station monitorul suplimentar, mouse si tastatura full size, hard disk-uri externe (de preferat alimentate separat) sau stick-uri USB, casi si microfon suplimentar , retea pe fir si multe altele iar acestea vor incepe sa se comporte ca si cum sunt atasate direct la Notebook/laptop, etc, comunicarea datelor folosind portul USB 3.0 al laptopului fiind rapida si mai ales suficienta multumita latimii de banda mari a acestuia , de 5 Gbit/secunda ( sau 625 MB/sec ) pentru standardul USB 3.0.
Desigur, am vrut sa testez capacitatile docking station-ului asa ca m-am pus pe transferat de pe laptop pe un stick USB 3.0 de 32 GB atasat chiar pe unul dintre porturile frontale ale docking station-ului o arhiva de 24 de gb, timp in care descarcam pe un HDD extern atasat la unul din porturile din spate ale docking station-ului un torrent cu viteza maxima a retelei , adica aproape 11 MB/s (retea legata la PC tot orin portul USB 3.0 al docking-ului), in timp ce ma uitam la un clip la rezolutie full HD pe al doilea display legat la TU3-DS2, redat full screen la rezolutia maxima a ecranului , adica 1920 x 1200 pixeli. Rezultatul ? Trendnet Universal USB 3.0 Docking Station TU2-DS2 nici macar nu a „clipit”. Totul mergea asa cum trebuie, pe toata durata testelor. Odata convins de proprietatile aparatului am decis ca este potrivit pentru utilizare si l-am folosit pentru mai mult de trei saptamani pana cand din pacate a venit momentul sa il predau…
- Ganduri de final
Trendnet Universal USB 3.0 Docking Station TU3-DS2 este un docking station performant ce permite asa cum spuneam si mai devreme utilizarea la capacitate maxima a unui 2 in 1 ( asa cum este ASUS T200-le nostru ), a unui netbook/ laptop fara a aglomera porturile acestuia, mai ales in cazurile in care acestea sunt insuficiente pentru a atasa toate perifericele necesare.
Daca va gasiti vreodata in situatia asta, tot ce va trebuie este un port USB 3.0, un Trendnet TU3-DS2 si veti avea cu siguranta in acel moment toate porturile necesare ducerii la bun sfarsit al oricarui task. De la Ultrabook/ 2 in 1 la Workstation in cativa pasi, cu ajutorul unui dispozitiv simplu de utilizat si suficient de performant pentru orice task normal, inclusiv consumul multimedia. Din nedericire, dispozitivul nu este tocmai ieftin, depasind la unele magazine online pretul de 600 de lei in momentul inchiderii acestui material. Mi-ar fi placut sa vad inclus in el si un cititor de carduri SD dar avand in vedere performanta si multitudinea de task-uri pe care le poate duce la bun sfarsit, nu pot sa consider aceste doua puncte ca niste lipsuri in defavoarea produsului pentru ca in cele din urma ,stim cu totii ca produsele performate si de calitate au un pret mai ridicat iar Docking station-ul de fata este cu siguranta un produs de calitate pe care te poti baza.
Noi recomandam TRENDnet TU3-DS2, oricui are nevoie de un Docking station capabil fie pentru PC/Laptop sau pentru MAC (10.9).
Social media