Published on 17 aprilie 2024 by Soulwise

Cu putin timp in urma intra in studio cel mai rapid monitor de gaming pe care l-am testat pana acum cu numele de MSI MPG 271QRX QD-OLED.

Impresionanta în primul rând este specificatia de reimprospatare a imaginii de care este capabil, respectiv 360 de hertzi sau 360 de cadre per secunda la rezolutia 2K insa nu asta este dupa mine specificatia suprema in ceea ce il primeste ci mai degraba faptul ca este OLED ceea ce inseamna culori cum nu am mai vazut si un contrast la fel de uimitor, iar uimitor in acest caz nu mi se pare un cuvant prea greu sau folosit cu prea mare usurinta.

Dupa mine cele doua specificatii de baza ale acestui monitor inseamna doua lucruri:

1 – cei 360 de hetzi sau posibilitatea de a afisa 360 de cadre per secunda il face monitorul suprem pentru gaming fie el competitiv sau nu si,

2- matricea OLED inseamna culori și contraste excelente pentru gaming dar și pentru un fotograf sau un editor video cu un pic de dare de mana, toate cele trei spatii de culoare principale în acest segment fiind suportate, adică sRGB, Adobe RGB, DCI P3.

În afara ecranului, monitorul include o selecție buna de intrări video, cu un conector DisplayPort 1.4a, două porturi HDMI 2.1 și o ieșire USB-C cu capacitatea de a alimenta un laptop la un maxim de 90W.

Aceasta alimentare de 90 W este o caracteristică utilă dacă aveți un laptop pe care s-ar putea să doriți să îl conectați la acest ecran, deoarece va însemna că există șanse mari să nu fie nevoie să utilizați o un alimentator suplimentar, ceea ce înseamnă mai puține fire pe birou.

Avem, de asemenea, și un hub USB cu două porturi USB-A pentru a conecta perifericele preferate la monitor sau pentru a fi utilizate împreuna cu, functia KWM integrata.

MSI MPG 271QRX QD-OLED beneficiaza de o sursă de alimentare internă, așa că este nevoie doar de un cablu de alimentare normal pentru PC și o priza fără a fi nevoie sa ascundeti pe sub birou caramida de alimentare.

Există o mulțime de ajustări disponibile pe suportul livrat împreuna cu monitorul, care includ mișcări de înălțime, pivot, mișcări de rotație și înclinare. Alternativ, panoul poate fi montat pe un braț de monitor after market prin intermediul suportului VESA de 100 x 100 mm.

Între timp, meniurile de pe ecran sunt navigate de un mini joystick din partea centrală spate a panoului. Pe ambele părți ale acestui joystick de control sunt butoane pentru pornirea și oprirea afișajului și un buton pentru activarea aplicației Gaming Intelligence a monitorului.

Aplicația Gaming Intelligence nu este as zice un program absolut necesar pentru a utiliza acest monitor, dar utilizarea sa înseamnă că puteți schimba rapid setările afișajului de pe computer – presupunând că aveți hub-ul USB conectat la acesta.

Aplicația vă permite să schimbați toate setările interfetei de control, inclusiv pentru a pentru a activa modurile PIP/PBP, a comuta profilurile de afișare și a comuta intre conexiunile functiei KVM.

Alte caracteristici includ posibilitatea de a schimba setările tastaturii și mouse-ului și de a schimba modurile ferestrei de afișare, toate acestea fiind în esență duplicate ale setărilor disponibile în Windows.

Știu ca mulți dintre voi se gândesc pana acum deja la problemele puse de un monitor OLED așa ca și aici cred ca merita sa petrecem puțin timp.

În ceea ce privește îngrijirea panoului OLED, există setări precum Pixel Shift, Panel Protect, Static Screen Detection, Taskbar Detection și Boundary Detection. Majoritatea modurilor de detectare încearcă să stabilească când ecranul a arătat un element static, cum ar fi bara de activități, pentru mult timp și să-l estompeze pentru a reduce șansele ca ecranul OLED să dezvolte probleme în această zonă.

Între timp, Pixel Shift funcționează prin deplasarea ușoara a pixelilor individuali pe întreg ecranul pentru a încerca din nou să se asigure că niciun pixel nu strălucește prea mult pentru prea mult timp. În ceea ce privește Panel Protect, este o funcție de reîmprospătare a panoului care ajută din nou la prelungirea duratei de viață a acestuia.

MSI a simplificat foarte mult și asamblarea monitorului deoarece suportul pentru monitor poate fi atașat cu ușurință la ecran cu un mecanism simplu cu eliberare rapidă, care oferă o experiență robustă, picioarele monitorului prinzandu-se de stand cu un simplu șurub captiv.

Trecând la monitorul în sine, MSI pune toate componentele monitorului în afara de ecran într-un compartiment compact pe partea din spate a acestuia.

Acest compartiment este evident mai mic decât ecranul în sine și are grătare pentru fluxul de aer în partea de sus, de jos și pe lateral.

Pe parcursul testelor mele mele, am observat că din respectiva cutie pentru componente iese o anumita cantitate de căldura după o sesiune prelungita de Gaming insa nu este la un nivel ingrijorator și nu este mai mare decât căldura produsa de orice alt monitor pe care îl dețin ceea ce ma bucura pentru ca asta înseamnă ca, în ciuda capacitatilor uriașe de a afisa un maxim de 360 cadre per secunda la rezolutia 1440p sau 2560 x 1440 pixeli, căldura dezvoltata de componente este foarte bine ținuta sub control.

Pentru ca tot am vorbit despre teste, va pot spune ca am încercat sa joc cat mai multe dintre titlurile pe care le dețin, incluzand aici Diablo 4, Black Ops Cold War, Cyberpunk 2077 și nu în ultimul rând Tini Tina’s Wonderlands care ofera o coloristica foarte bogata, printre cele mai bogate la un shooter și care este capabil în același timp și de un FPS ridicat.

MPG 271QRX nu a dezamăgit în niciunul dintre aceste titluri și pur și simplu a mâncat pe pâine orice joc am aruncat spre el iar experiența de gaming a fost incredibilă în toate titlurile testate atât prin coloristica cat și prin contrast și rapiditate, toate titlurile oferind o experiența foarte buna.

Totuși, nu incape nici o îndoială ca FPS-urile sunt titlurile în care veți avea parte de cea mai buna experiența utilizand acest monitor, asta fără nici o discuție insa pentru asta veți avea nevoie și de o placa video cat mai puternica posibil, RTX 4070 Ti-ul meu nereusind sa duca aproape de maxim ecranul în nici unul dintre titluri, cel puțin la setari vizuale satisfacatoare.

Reușești insa sa te bucuri mult de maximul de cadre pe care placa ta video o poate arunca spre monitor la un contrast și culori pe care mulți dintre noi, inclusiv eu nu le-am văzut pana acum iar tipul asta de monitor mi se pare o investitie buna pentru viitor pentru ca va permite un upgrade foarte facil la generații viitoare de placi video ce vor putea sa îl duca la maximul de 360 de cadre per secunda de care este capabil.

În ceea ce privește editarea foto sau video, un alt domeniu în care MSI MPG 271QRX QD-OLED este extrem de capabil datorită capacitatii de a afisa fără probleme spatiile de culoare relevante, respectiv sRGB, Adobe RGB, si DCI P3 nu pot spune decât ca, daca as avea dare de mana suficienta cat sa îmi permit un astfel de monitor, l-aș cumpăra nu pentru rapiditatea sa ci pentru matricea sa OLED.

Aceasta matrice împreuna cu un calibrator de culoare sunt convins ca va face minuni în ceea ce privește acuratetea culorilor necesara unui profesionist în acest domeniu.

Doar imaginati-va trecerea de la un negru relativ sa zicem al unui panou IPS de exemplu la negrul total de care este capabil un monitor OLED, la nuantele și contrastul de care este capabil și aici cred ca am zis totul. Odată ce veți vedea un OLED de acest calibru în acțiune, cu greu va veți putea întoarce la alt tip de monitor.

Bineânțeles, îl recomand cu, căldura oricui își dorește să se rasfete nu numai cu un display ultra-rapid ci și celor care își doresc ca în activitatea lor sa aibă parte de cea mai buna reprezentare a culorilor disponibila pe piața la ora actuala, un astfel de ecran fiind vârful de lance din multe puncte de vedere a tehnologiei actuale.

 

Gasiti AICI o selectie interesanta de monitoare MSI

Categorie Tag

nu sunt comentarii

Adauga un comentariu

Email-ul nu va fi facut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.