Cererea de servicii de mentenanță pentru sistemele de supraveghere video a crescut cu aproximativ 20%, în 2023, odată cu conștientizarea avantajelor în zona securității pe care le oferă dispozitivele de supraveghere și a interesului pentru siguranță manifestat de utilizatorii finali în ultimii ani.
Preocuparea pentru menținerea dispozitivelor de supraveghere în stare optimă de funcționare este, în prezent, la cel mai înalt nivel de până acum, potrivit unei analize a Atu Tech (a2t.ro), magazin online de produse de securitate și importator român de echipamente de securitate.
Sezonul rece aduce, însă, o incidență mai mare a defecțiunilor și, odată cu asta, necesitatea de a pregăti sistemele de supraveghere pentru a face față condițiilor meteo nefavorabile.
Temperaturile scăzute, umezeala ridicată, condensul, precipitațiile și depunerea de gheață și zăpadă pe camerele de supraveghere și pe cablurile acestora, alături de instalările necorespunzătoare sunt cele mai frecvente cauze pentru defectarea sistemelor de supraveghere video în sezonul rece, potrivit Atu Tech (a2t.ro).
Problemele cel mai des întâlnite apar la accesorii. Umezeala specifică sezonului rece poate oxida mufele de conexiune video sau de alimentare.
Folosirea surselor de alimentare necorespunzătoare și DVR-urile montate în încăperi cu temperaturi care scad sub 5 grade Celsius iarna reprezintă alte cauze care pot compromite integritatea sistemului de supraveghere video.
Pregătirea sistemelor de supraveghere pentru iarnă este esențială. În acest context, specialiștii Atu Tech (a2t.ro) au pregătit un ghid pentru întreținerea echipamentelor sistemelor de supraveghere video în sezonul rece:
-
Instalați și utilizați echipamentele exact cum specifică producătorul în manual;
-
Verificați izolația conectorilor și a cablurilor de semnal și de alimentare în doza de legături;
-
Verificați doza de legături și aveți grijă ca garnitura să nu fie slăbită și că oferă destulă protecție împotriva apei, ca în ziua în care a fost montată;
-
Verificați locul unde este montat sistemul de înregistrare (DVR sau NVR). Acesta poate fi montat doar în interior, la temperatura optima, de peste 5 grade Celsius. De asemenea, pentru ca DVR-ul nu este rezistent la apă, este necesar sa fie montat într-o încăpere unde nu este umiditate crescută.
-
Ajustați unghiurile camerei, astfel încât să puteți preveni acumularea de zăpadă pe lentile. Poziționați camerele ușor în jos pentru a nu se acumula zăpadă;
-
Utilizați surse de putere de rezervă, cum ar UPS-urile, pentru a asigura funcționarea continuă;
-
Apelați la tehnicieni profesioniști pentru operațiuni periodice de mentenanță.
Este recomandat ca înainte de sezonul rece să fie efectuată o lucrare de mentenanță care să urmărească dacă mufele sunt oxidate sau dacă conexiunile sunt în continuare funcționale, daca dozele se închid etanș si apa nu poate pătrunde înăuntru (din cauza căldurii de pe timpul verii este posibil ca plasticul să devină casant sau să apară fisuri).
Pregătirea corespunzătoare a camerelor de supraveghere pentru condițiile de iarnă aduce numeroase avantaje, precum:
-
Fiabilitate crescută (reduce riscul de defecțiuni sau deteriorări cauzate de condițiile meteorologice extreme);
-
Vizibilitate îmbunătățită (curățarea regulată asigură o vizibilitate mai clară și mai consistentă, chiar și în condiții de iarnă, unde pot exista probleme precum zăpada sau gheața depuse pe echipament);
-
Prevenirea defecțiunilor cauzate de temperaturi scăzute;
-
Eficiență energetică;
-
Securitate constantă etc.
Pentru a preveni sau a rezolva problemele care pot apărea în sezonul rece la sistemele de supraveghere video, specialiștii în sisteme de securitate Atu Tech (a2t.ro) oferă, prin telefon, consiliere și suport tehnic post-achiziție, iar atunci când e necesară prezența unei echipe în locație, pot pune la dispoziție rețeaua de instalatori parteneri care pot prelua astfel de lucrări.
Social media