Cred ca este evident din titlu ce parere am despre acest kit de răcire, pe numele sau Raijintek Scylla Elite, în varianta de 240 mm, însă va invit sa urmăriți acest material pentru ca încearcă sa va arate întregul proces de la idee, la rezultatul final și, cine știe, în viitor, vă va fi de folos dacă va veți găsi ca și pasionati sau utilizatori avanzati în aceeași situație în care m-am regasit și eu.
Pentru cei ce nu vor sa „stea” pana la finalul materialului, va pot spune ca nu am luat setul de răcire Raijintek Scylla Elite pentru a-mi raci și mai bine procesorul de pe PC-ul personal, deși reușește sa facă și acest lucru în unele cazuri, ci mai degrabă pentru a elimina zgomotul produs de către vechiul cooler un Noctua NH-D15 Black în timpul randarii diferitelor proiecte video.
Pentru cei care nu au deținut acest cooler al Noctua, va pot spune ca pe fostul meu procesor, un AMD Ryzen 9 3900X sau pe actualul Ryzen 9 5900X, zgomotul emis atât de varianta simpla cât și de cea Black este pentru mine iritant, mai ales având în vedere ca ore întregi ești nevoit sa asculți cum ventilatoarele se tureaza brusc la maxim ori de câte ori procesorul lucrează din greu, ceea ce în cazul meu se întâmpla foarte frecvent, mai ales în cazul editarii video.
În căutarea mea pentru un sistem de răcire care sa mentina temperaturile în limite acceptabile astfel încât sa beneficiez de întreaga putere a procesorului însă care sa reușească sa facă treaba asta cât mai solentios cu poutinta am trecut către sistemele de răcire pe lichid cu care sunt familiarizat de foarte multă vreme și am trecut întâi peste frecventele sisteme All în One Corsair, Arctic Cooling, NZXT si altele disponibile pe piața.
Nu am ales nici unul dintre ele pentru ca:
1. De cele mai multe ori sunt prea scumpe pentru ce ofera iar piesele continute sunt slabe calitativ deși toate defectele sunt bine ascunse în spatele unor leduri și ecranase bine plasate astfel încât sa distraga atenția..
2. De multe ori waterblock-ul este din cupru și radiatorul din aluminiu, iar asta duce la mari probleme în timp legate de coroziune chiar și cu lichidele speciale adaugate de producători.
3. Pompa este mica, amărâta, forțată să se invarta la turatii astronomice într-un mediu care nu este deloc optim deci se strica de multe ori repede fata de pompele adevărate pentru watercooling din clasa D5 care mie mi se par cele mai solide și care au dat cele mai bune rezultate pentru mine și pentru unii dintre prietenii și clientii mei.
4. Poate ca în viitor voi mai adauga un radiator sau voi schimba radiatorul kit-ului curent, poate ca îmi voi dori un combo de pompa și rezervor de înălțime mai mica, așa ca am nevoie de modularitate, de conexiuni detasabile, ceea ce nici unul dintre solutiile AIO nu ofera.
Am început să mă uit prin urmare la soluții custom cu o pompa puternica, ideal din gama D5, ideal cu un rezervor de sticla care nu se pateaza iremediabil, cu waterblock și radiator din cupru însă am ajuns repede la concluzia ca brandurile arhicunoscute sunt prea scumpe pentru bugetul meu de maxim 1500 de lei dedicat acestei operațiuni.
Mi-am adus aminte atunci de cei de la Raijintek cu ale caror kit-uri de răcire pe lichid m-am mai jucat în trecut, mi-am amintit ca sunt în general un brand care ofera un raport corect intre preț și calitate în cazul majoritatii componentelor produse de ei și am început sa îmi extind cautarile pe piața din Europa sa văd dacă mai au la vanzare vechile kit-uri sau dacă exista ceva noutăți de care să mă pot lipi pe romaneste din punct de vedere al bugetului.
Nu mica mi-a fost surpriza sa aflu ca aveau la dispoziție pe Caseking, undeva la 240 de euro un kit complet, potrivit bugetului meu, așa ca fiind singura optiune reala pe care puteam sa pun mana fără prea mare efort am dat comanda și am așteptat câteva zile.
Am primit apoi în kit-ul complet, tot ce aveam nevoie, inclusiv lichid de răcire, fitting-uri, waterblock, ba chiar și sticluta necesara umplerii rezervorului la prețul de doar 1450 – 1500 de lei, comparabil cu cel al unui AIO de top, dacă nu chiar mai ieftin în unele cazuri așa ca fără sa mai întârzii m-am și pus pe treaba.
Înainte de toate, îmi cer scuze ca nu am prins în detaliu in clipul video întregul proces ci mai degrabă doar părțile cele mai importante pentru ca ma grabeam însă este suficient de spus ca, Kit-ul de răcire al procesorului Raijintek Scylla Elite este în primul rând deosebit de ușor de montat pentru ca este vorba în primul rând despre un kit bazat pe furtun flexibil, ceea ce este denumit în general Soft Tubing așa ca pentru stabilirea lungimii traseului nu ai nevoie decât de un pic de atenție și un cutter.
Apoi, salut initiativa evidenta a celor de la Raijintek de a menține compatibilitatea kit-ului de aceasta data cu mai multe soluții deja prezente pe piața. Deși pe pachet dimensiunile oficiale ale fitting-urilor și ale furtunului flexibil din setul Raijintek Scylla Elite sunt un pic diferite, pot sa va spun clar ca sunt de fapt 16/10 mm , standard utilizat de mult timp pe piața sistemelor de răcire pe lichid așa ca veți putea găsi destul de ușor la nevoie fitting-uri suplimentare, furtun și orice alt accesoriu necesar pentru a schimba ceva sau a inlocui vreo componenta în caz de nevoie, chiar dacă nu sunt fabricate de Raijintek.
Și, ca sa ilustrez treaba asta și pentru ca Raijintek Scylla Elite 240 mm nu are în kit în acest moment decât fitting-uri drepte, am rugat frumos un prieten sa îmi dea și mie din colectia lui doua fitting-uri pentru soft tubing de 16/10 la 90 de grade ca sa pot sa rutez mai frumos traseele de lichid pe lângă placa de baza. Așa cum va spuneam, deși sunt realizate de către alt producător fitting-urile de 16/10 mm la 90 de grade imprumutate pe termen lung de la prietenul meu s-au potrivit de minune, fără nici o problemă iar treaba s-a dus la bun sfârșit în mai puțin de o oră, ceea ce ilustreaza perfect cele spuse de mine mai devreme, hardware-ul celor de la Raijintek este acum copmpatibil și cu cel al altor producători ce opereaza pe aceste dimensiuni, ceea ce pentru noi, utilizatorii finali nu poate fi decât o veste buna.
O alta surpriza plăcută a fost combo-ul de pompa și rezervor realizat din metal și sticla, într-unul dintre cele mai bine inchegate produse de acest fel pe care le-am văzut într-un kit de răcire. Finisarea este perfectă, capacele poroturilor sunt metalice și poate cel mai important pompa este perfect controlabila prin PWM, ceea ce înseamnă ca atât ea cât și ventilatoarele kit-ului vor fi fără îndoială extrem de silentioase la temperaturi scăzute ale procesorului și satisfacator de silentioase chiar și la incarcari maxime ale procesorului, în special dacă veți aplica o curba custom pentru sistemul de răcire în softul de control al placii de baza așa cum am făcut eu, permitand pana la 70 de grade pentru procesor în schimbul unei silentiozitati maxime. Un alt punct favorabil aici este ca pompa și rezervorul vin cu tot hardware-ul necesar montarii atât pe podeaua carcasei, cât și pe tavan sau știu eu.. agatate în fata carcasei, de radiator așa ca orice pozitie de montare, chiar și cea ciudată pe care am fost nevoit sa o adopt eu din cauza ( ma scuzați de expresie ) „rahatului” de carcasa cu care m-am pricopsit, este ușor de atins.
Nu zic ca sistemul asta de răcire al lui Raijintek nu se face auzit în special la incarcari maxime ale procesorului însă cu siguranța, se aude mult mai puțin decât soluția precedenta, un cooler pe aer Noctua NH-D15 Black care, trebuia să fie deja unul dintre cele mai silentioase coolere tower de pe piața.
Bun, pentru ca ați rămas pana aici trebuie sa va spun ca, carcasa în care este montat acest kit ar trebui să fie una Full Tower cu asezare standard a componentelor însă din nefericire cu câteva zile înainte de inceperea acestui test am fost nevoit sa cedez vechea mea carcasa unui client tot pentru un sistem de răcire pe lichid.
M-am pricopsit cu acest exemplar de Cooler Master atât de lăudat în afara dar atât de nepotrivit pentru un sistem de răcire pe lichid ( motiv pentru care a și fost abandonată de fostul proprietar în brațele mele ) încât am fost nevoit să mă adaptez și sa montez pompa și rezervorul inclinate , sub placa video în așteptarea unei noi carcase, mai potrivite pentru acest sistem de răcire.
Acum, fie vorba intre noi, având în vedere componentele și spațiul destul de restrictionat de care am beneficiat mie unuia mi se pare ok cum a ieșit întregul sistem, și va invit și pe voi sa va dați cu părerea în comentarii : Ce parere aveți despre sistem? Va place? Chiar dacă da sau nu, ce ați fi făcut voi diferit? Iată și câteva cadre cu produsul final, după câteva săptămâni de funcționare.
Chiar și așa, în forma asta sa zicem inghesuita, ce nu îmi furnizeaza sunt sigur întreaga putere de răcire a sistemului Raijintek Scylla Elite 240, întregul kit funcționează perfect, asigurandu-mi liniștea necesara lucrului pe termen lung la proiectele mele video, fără întreruperi bruste provocate de ventilatoare, temperaturi și alți factori.
Am reușit în felul asta sa fac ce îmi propun, sa ating un grad mai bun de silentiozitate fără sa pun în pericol performanța sistemului și sa asigur un sistem modular de răcire pentru procesor la care pot schimba oricând fie pompa, fie furtunele fie fitting-urile sau radiatorul oricând este nevoie ori de câte ori este necesar și asta la un preț mai mult decât corect , foarte apropiat și uneori chiar mai scăzut decât al solutiilor de top All în One de pe piața, ma slabe din multe puncte de vedere de la materiale la piese.
Astfel încât, având în vedere raportul intre preț și calitate, modularitatea sistemului și ușurința punerii în funcțiune chiar și de către ( am curajul sa spun ) un incepator dar și a calitatii excelente ale componentelor nu am de ales decât sa ofer Kit-ului Raijintek Scylla Elite 240 mm recomandarea editorului și premiul Platinum al techview.ro. Momentan kit-ul poate fi achizitionat din Germania prin Caseking, link în descriere, de unde l-am achizitionat și eu dar spec ca în viitorul apropiat să fie adus și în Romania și cred ca are toate șansele să fie adus de îndată ce piața de la noi își va reveni și va începe sa ceara sper acest kit pe care îl pot califica ca fiind excelent.
Sper ca acest material mai lung decât cele cu care v-am obișnuit pana acum să va fie de folosi și sa fie pe placul vostru așa cum a fost și pentru mine. Atât pentru astăzi, pana data viitoare, toate cele bune!
nu sunt comentarii