De mult nu am mai vazut sau testat kit-uri Powerline cum le spun eu insa astazi am sa va spun cate ceva despre prima mea experienta cu TENDA PH3 AV1000, un set de astfel de dispozitive.
Dar, ce sunt pe romaneste, adaptoarele powerline?
Un astfel de kit vine in set de doua “adaptoare powerline”, de obicei identice, capabile sa faca ambele acelasi lucru, sa codeze sau sa decodeze semnalul primit de la router-ul casei si utilizand cablurile de lectricitate din locuinta sa transforme orice alta priza din casa intr-un potential punct de “iesire” pentru al doilea dispozitiv de acelasi fel, care decodeaza si transforma semnalul primit de la primul in biti sau bytes interpretabili de catre laptop, PC sau orice alt dispozitiv capabil sa se conecteze la o retea.
Daca m-am exprimat gresit sau nu ati inteles, diagrama de mai jos o sa faca totul sper mult mai simplu.
Ultimul set de astfel de dispozitive pe care l-am testat din cate imi amintesc nu depasea viteza de 100 Mbps asa ca, atunci cand mi s-a propus sa testez kit-ul TENDA PH3 AV1000 care spune pe cutie ca este capabil de viteze Gigabit prin cablurile obisnuite de curent electric m-am pus imediat pe treaba…
Eram entuziasmat si ma asteptam la ore de teste, de comparatii insa totul s-a terminat in mai putin de o ora, motiv pentru care review-ul de astazi o sa se termine repede pentru ca totul este cat se poate de simplu, simplitate caracteristica dupa cum am avut ocazia sa vedem pana acum pentru toate produsele Tenda testate pana acum.
Dragii mei, totul e simplu! Nu trebuie sa pui la punct nici un soft, nu trebuie sa faci nici o setare complicata de retea!
Tot ce trebuie sa faci este sa conectezi unul dintre cele doua aparate din kit-ul TENDA PH3 AV1000 la priza si apoi il conectezi printr-un cablu de retea la router.
Apoi, alegeti orice alta priza din locuinta ( ideal ar fi ca priza sau prelungitorul in care o montati sa fie montate in acelasi circuit cu dispozitivul primar ) si montati al doilea dispozitiv in orice slot liber al prizei/prelungitorului, apoi conectati acest al doilea adaptor powerline prin cablu de retea ( il primiti in cutie, nu va faceti griji ) la laptop, PC, consola sau orice are un conector de retea pe fir, cunoscut si ca port RJ45.
Acum, apasati butonul mic, de langa porturile de retea al fiecarui dispozitiv ( acolo unde scrie PAIR ) pentru o fractiune de secunda pana cand led-ul verde incepe sa palpaie intermitent pe ambele dispozitive simultan si in cateva secunde conexiunea este stabilita.
Ce am observat. Cu cat cele doua dispozitive sunt mai apropiate cu atat viteza conexiunii creste, cel mai bun rezultat, (cel de mai jos) fiind obtinut cu cele doua adaptoare ale kit-ului TENDA PH3 AV1000 in aceeasi camera la doar cativa metri distanta, la capatul circuitului aflandu-se un laptop ACER din gama PREDATOR. Cu cat distanta creste, cu atat viteza scade. Probabil are de-a face si cu, calitatea firelor electrice, aliajul din care sunt facute, ce alti consumatori de pe fir mai bruiaza semnalul etc… posibilitatile sunt multiple.
Langa acest rezultat, ca sa aveti cu ce face o comparatie, rezultatul obtinut de PC-ul meu personal conectat direct la router. Ce parere aveti? Eu zic ca pentru cat costa ( la data scrierii acestui material intre 180 si 230 de lei ), kit-ul TENDA PH3 AV1000 se descurca cat se poate de onorabil, nu mi se par scumpe, nu sunt deranjante deloc ca design si se pun la punct in doar cateva minute.
Daca nu vrei sa tragi fire de retea prin casa, pe hol sau pe partea cealalta a sufrageriei dar vrei o conexiune totusi pe fir ( chiar daca acesta este firul de electricitate ) atunci TENDA PH3 AV1000 este o propunere pe care personal as pune-o pe lista de posibilitati.
Ti-a fost util/ti-a placut acest review? Daca vrei sa sustii autorul acestui material o poti face folosind codul de voucher 2A53MJ7X in comenzile tale la PC Garage, eu primesc cativa lei iar tu vei primi discount 1%!
Social media