Cu cateva luni in urma cei de la Kingston lansau seria de carduri SDHC/SDXC Canvas. S-au lansat trei modele a caror capacitate variau de la 32 la 256/512 GB per card si care au fost denumite Canvas Go, Canvas React si Canvas Select.
I-am contactat pe cei de la Kingston cu ocazia acestei lansari si dupa cateva saptamani, din aceste trei modele, am primit spre testare doua dintre aceste modele, respectiv un card Kingston Canvas Go de 32 de GB si un card Kingston Canvas React tot de 32 de GB.
Aveam sa le folosesc pentru urmatoarele luni, aproape in exclusivitate impreuna cu Panasonic G80-ul meu si cititorul de carduri Kingston Mobile Lite G4 pe care l-am achizitionat separat datorita dimensiunilor reduse, a constructiei metalice precum si a conexiunii USB 3.0 rapide pe care o asigura ajutandu-ma sa descarc materialele de pe carduri cat mai rapid.
De la primirea acestor doua carduri le-am utilizat aproape in exclusivitate la realizarea materialelor foto-video pentru acest site dar si in activitatea de zi cu zi la evenimente de gaming, precum si la capturarea altor materiale necesare in activitatea mea de zi cu zi deci prin fiecare au trecut cateva sute de GB bune pana la momentul in care scriu acest material.
Bazandu-ma pe aceasta experienta iata care este experienta mea cu aceste doua carduri Kingston si care sunt concluziile la care am ajuns.
Trebuie spus ca m-am temut initial ca unul dintre carduri nu avea sa fie compatibil cu aparatul meu foto-video, Panasonic-ul G80 despre care va spuneam mai devreme.
Acesta, in specificatii spune ca la rezolutia maxima de filmare si la numarul maxim de cadre per secunda pe care este capabil sa le captureze adica 4K si 30 FPS scrie cu o viteza maxima de 100 Megabiti per secunda iar cardul Canvas GO, cel mai slab dintre cele doua putea sa scrie cu doar 45 Megabytes per secunda.
Desi mi-e rusine sa recunosc confuzia dintre Megabiti si Megabytes cand citesti diferite specificatii de pe site-urile mai multor producatori, ma mai prinde si pe mine cateodata chiar si dupa atatia ani de activitate in domeniul hardware.
Dupa un moment de revelatie in care mi-am adus aminte de diferentele date de cele doua unitati de masura scrie prescurat Mb(Megabiti) si MB(Megabytes) scurta conversie din Megabiti in Megabytes spunea ca cei 100 Mbiti/s ai G80-ului meu (datarate-ul maxim sustinut) se traduc in 12,5 Megabytes per secunda viteza maxima de scriere iar cardul Kingston Cavas GO pe care eu il credeam initial cam slab pentru cerintele mele avea in fapt o rapiditate in scriere a datelor de doua sau trei pri mai mare decat imi era mie necesar de fapt la cel 45 Megabytes oficiali ai sai la scriere.
Asa ca, va recomand la randul meu aceeasi atentie in citirea acestor specificatii. Ratele de transfer si jocul ditnre megabiti si megabytes ne imping chiar si pe noi cei experimentati la concluzii gresite si achizitionarea unor carduri mult mai rapide prin urmare mult mai scumpe decat ne trebuiesc de fapt.
In realitate vitezele celor doua carduri de memorie SD din seria Canvas lansate de cateva luni de Kingston pe care le-am avut spre testare au fost de ~40 MB/s Scriere si ~72 MB/s Citire pentru Canvas GO ( modelul mai incet si mai ieftin ) pe cand Canvas React ( modelul mai rapid si o idee mai scump) a inregistrat nu mai putin de ~64 MB/s Scriere si ~91,5 MB/s Citire, cifre mai mult decat suficiente pentru ceea ce imi este mie necesar avand in vedere ca (din nou) viteza maxima de transfer a datelor de la senzor pe card este de maxim 12,5 MB/s.
Si uite asa ajungem la concluzia finala. Datorita confuziilor si uneori datorita lipsei de cunostinte multi dintre noi achizitionam carduri de care ating de doua sai sau patru ori vitezele care ne sunt necesare platitnd in acest proces cel putin dublu pe carduri a caror capacitate nu o putem utiliza la adevarata valoare. Recomand ca inainte de astfel de achizitii ( pentru ca astfel de medii de stocare pot fi foarte scumpe in functie de brand si capacitate, desi nu este cazul liniei de carduri SD Canvas a Kingston care ofera un foarte bun raport intre pret-performanta si calitate ) sa cititi cu atentie specificatiile, sa faceti conversiile corecte intre specificatii acolo unde este cazul si sa achizitionati cardurile cu o viteza necesara voua, poate putin mai rapida ca sa aveti la inemana o marja de eroare.
Asta, daca nu aveti in intentie sa faceti in viitor un upgrade la un aparat foto-video care va fi capabil sa scrie mai rapid pe cardul de memorie decat cel pe care il detineti in momentul de fata si sunteti ok in a cheltui mai multi bani pe carduri inainte de a avea la indemana aparatul mai puternic pe care vi-l doriti.
In tot timpul care s-a scurs de la primirea cardurilor si pana la momentul publicarii acestui material, cele doua carduri ale Kingston respectiv Canvas GO si Canvas React, ambele de 32 GB s-au comportat exemplar, nu am nimic de comentat negativ in ceea ce priveste durabilitatea, calitatea materialelor sau modul in care si-au facut treaba.
Au dovedit ca sunt bine realizate trecand cu usurinta in prima linie a cardurilor pe care ma pot baza oricand pentru inregistrarea unor materiale critice, prin urmare le recomand pe ambele atat pentru Fotografie, Recordere de sunet, si de ce nu chiar si camere video 4K , foarte putiune fiind modelele de camere video profesionale care, de fapt vor avea nevoie de carduri mai rapide.
Social media