Silicon Power este un brand dedicat in principal productiei de solutii de stocare, de la ssd-uri la card-uri de memorie de toate formatele dar si solutii de stocare clasice (interne, sau externe) fie ultra-rapide cum ar fi Ssd-urile de toate formele si marimile fie cu o viteza sa zicem ceva mai ..normala insa cu o capacitate mai mare asa cum sunt HDD-urile portabile.
Am primit de curand o solutie de stocare ce apartine ultimei categorii enumerate adica HDD-ul Extern (ultra subtire a sputea spune) Silicon Power Diamond D30 care se distinge atat prin performanta foarte buna pentru un astfel de periferic cat si prin design as putea spune.
In primul rand m-a surprins placut faptul ca HDD-ul interior al Silicon Power Diamond D30 este cuprins intr-o carcasa de plastic dur si bine texturat ce de abea adauga cativa milimetri Hdd-ului cuprins insa reuseste sa il sigileze la interior pe trei dintre cele patru parti, ultima latura sa zicem avand un singur conector de tip USB 3.0 sau 3.1 ( mufa aceeea micro-Usb Lata cu doi conectori in unul pe care desigur ca ati mai intalnit-o si la alte HDD-uri externe de formatul asta ).
Partea foarte buna ( de fapt sunt mai multe… dar prima ) este ca, fie si acel port expus beneficiaza de un capacel care aluneca in lateral atunci cand trebuie sa conectam Hdd-ul la un PC si aluneca la loc cu un click satisfacator atunci cand acesta este deconectat.
Particularitatile astea in constructie fac ca Silicon Power Diamond D30 sa se bucure de rating-ul IPX 4, ceea ce inseama ca cel putin la nivel de teorie este protejat de picaturile de apa ocazionale care pot veni din orice directie ( atat timp cat capacelul despre care va spuneam mai sus este tras peste conectorul intern al HDD-ului presupun. Hmm, posibil.
De fapt, as spune ca din perspectiva mea, Hdd-ul asta este imun la apa atat timp cat nu este scufundat in intregime iar apa nu ajunge la conector pentru ca in nici o parte nu este vizibila vreo gaura in „armura” ca sa zic asa in afara de conector-ul de date si alimentare, deci micutul este destul de rezistent in special pentru un dispozitiv de grosimea ( 10.4 mm in cel mai gros punct ) sa atat timp cat nu il scapati de la balcon, desigur.
Alte specificatii care ar putea fi de interes:
-Capacitate: de la 500 GB la 5 TB capacitatile de la 2 la 5 TB fiind mai groase, hdd-urile fiind fizic mai mari.
-Dimensiuni: pentru varianta de 1TB de astazi – 126.0 x 81.2 x 10.4mm , pentru cele de la 2 TB in sus – 126.0 x 81.2 x 21.1mm
-Greutate: de la 136.5 la 242g
-Interfata: USB 3.1 Gen 1 compatibila desigur cu USB 3.0 si USB 2.0
-Sisteme de operare suportate: Windows 10/8.1/8/7/Vista/XP, Mac OS 10.5.x, Linux 2.6.x
-Temperaturi de functionare: 5℃-55℃
-Temperaturi de stocare: -40℃-70℃
-Garantie (a producatorului) – 3 ani
Bun, avand in vedere ca in teorie standardul USB 3.1 de prima generatie cu care Silicon Power Diamond D30 se lauda nu ar trebui sa limiteze in nici un fel viteza de transfer a datelor in si dinspre HDD, este si natural sa il suponem la un test sau doua ca sa vedem cu ce se lauda.
Sistemul de test a fost pentru acest material un suficient de puternic incat sa ma asigur ca nu vom avea nici o limitare iar vitezele maxime ale HDD-ului vor fi afisate corect iar ca sa va faceto idee, sistemul de test este dotat printre altele cu o placa de baza ROG Strix X399-E Gaming, procesor AMD Threadripper 1950X, 32 GB Ram DDR 4 la 3200 Mhz si 3 SSD-uri, toate componente mai mult decat adecvate pentru un astfel de test.
Am facut doua teste cat se poate de simple. In primul am testat HDD-ul cu clasicul HD Tune care ne-a oferit o situatie „ideala” cu o viteza medie a HDD-ului de 176,5 MB/s, un minim de 86,9 MB/s si un maxim de 179 MB/s ! Sa fie la lucru windows boost-ul, sa avem de-a face cu un mic cache montat in carcasa lui Silicon Power Diamond D30 ?
Nici eu nu am stiut ce sa raspund asa ca m-am indreptat catre singurul program care mie unuia mi se pare ca ofera cu adevarat o estimare justa a vitezelor reale de transfer, acesta fiind good old Total Commander ajuns la versiunea 9.12 in ziua testului. Aici rezultatele sunt un pic mai „normale” daca se poate spune asa.
Avem 114,258 kbytes/s la 50 % din transferul fisierului de test pe Silicon Power Diamond D30 si 123,842 kbytes/s aproape de final la 99%, asta inseamna mai exact ~ 111 MB/s viteza minima si ~ 120 MB/s viteza maxima la scrierea pe Silicon Power Diamond D30 a unui fisier cu o dimensiune de 5.04 GB, rexultat care este aliniat cu asteptarile mele si cu posibilitatile HDD-urilor de 2,5 inch actuale.
In orice caz, ca sa concluzionez, Silicon Power Diamond D30 este un HDD extern de recomandat pentru ca:
- Este subtire dar in acelasi timp cu o textura care il face usor de apucat daca doriti… este usor de pus mana pe el 🙂
- Este foarte portabil, dispare rapid intr-un buzunar al pantalonilor sau in rucsac fiind subtire si usor ( discutam aici despre varianta de 1 TB testata in acest material )
- Este certificat IPX 4, ceea ce il face rezistent as zice eu la 99% din accidentele „normale” care i se pot intampla in viata de zi cu zi, inclusiv varsarea sucului sau a cafelei ata timp cat lichidele nu sunt varsate direct pe conector
- Nu atrage atentia, nu are un design saritor in ochi ceea ce ii poate oferi unele avantaje intr-un eventual mediu plin de … subtilizatori 🙂
- Nu este extrem de scump, varianta de 1 TB cel putin fiind foarte comparabila sau uneori cu mult sub pretul concurentei din cate am vazut eu prin magazine…
Desigur, premiul pentru produsul de astazi nu poate fi decat cel maxim, adica Platinum. Felicitari Silicon Power!
Social media