Asus ROG STRIX X299-E Gaming Review !

1.Introducere

Salutare si bine v-am regasit! Platforma X299 a fost lansata in aceasta vara iar acum ceva timp pe masa mea de teste a poposit Asus X299-E Strix. Lansata ca o platforma high-end, x299 are totusi si cateva modele de procesoare cu un pret echilibrat precum 7740X sau 7640X dar si modelele cu 6 respectiv 8 core. Pentru acestea dar compatibile bineinteles si cu modelele de procesoare mai suparate exista placile de baza cu un raport pret/calitate bun precum modelul prezentat astazi, ROG Strix X299-E Gaming.

2. Ambalaj si accesorii

Cutia de dimensiuni normale contine o suita de accesorii standard specifice unei placi de baza dedicata unui socket pretentios dar care isi propune un pret accesibil. Primim standardul manual, dvd cu drivere si utilitare, stickere, 4 cabluri Sata, suport m.2 pentru montare verticala, q-connector , un bridge SLI pentru 2 placi video, 2 senzori de temperatura, un set de zip-ties precum si antena wi-fi.

 

 

 

3.   SPECIFICATII SI CARACTERISTICI

 

Avand la baza chipsetul X299, Strix X299-E Gaming ofera suport pentru toate procesoarele dedicate socketului 2066, porning de la cele 4-core 7640X si 7740X si terminand cu cel mai suparat membru al familiei, monstrul cu 18 nuclee 7980XE. Suportul DRAM si vitezele au fost imbunatatite semnificativ fata de  generatie anterioara HEDT X99, astfel ca putem instala un maxim de 128GB DDR4 folosind cele 8 sloturi de memorie in configuratie quad-channel cu viteze de pana la DDR4-4133 inclusiv. De mentionat ca in cazul in care folosim un procesor quad-core acesta va putea functiona doar in dual-channel si doar 4 din cele 8 sloturi vor fi utilizabile.

Pe partea PCI-EX avem disponibile 3 sloturi dedicate placilor video, astfel putem incropi o configuratie 3-way SLI sau 3-way CROSSFIRE-X x16/x16/x8 in cazul utilizarii unui procesor cu 44-laneruri PCI-EX. Pe langa acestea mai sunt prezente 2 sloturi PCI-EX x4 precum si un X1.

Retelistica Gigabit este asigurata de chipsetul Intel I219V, pe partea de wi-fi avem disponibil Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac precum si Bluetooth 4.2.

Partea audio are la baza chipsetul Realtek S1220A in timp ce conectica USB este reprezentata generos prin 8 porturi USB 3.1 gen1, 2 porturi USB 3.1 gen2 Asmedia (conector type A + type C) precum si 4 porturi USB 2.0.

Pentru stocare avem disponibile 8 porturi S-ATA 3 precum si 2 sloturi m.2 (mod S-ATA sau PCI-E).

Remarcam prezenta debug-code precum si butonul pentru power on/off dar si absenta dotarilor specifice placilor dedicate overclocking-ului precum puncte de masura a voltajelor, safe-mode, retry/ln2 mode.

 

Partea de alimentare a procesorului foloseste o configuratie 8+4 fiind dirijata de un controller ASP 1405I . Componentele folosite sunt de calitate,  configuratia este de tip 7+1 (Cpu+VCCSA), iar mosfetii ce deservesc procesorul sunt de cea mai buna calitate, International Rectifier IR355M.

 

4. GALERIE  UEFI

 

 

In tematica caracterisita rosu-gri avem un meniu bogat in optiuni pentru orice fel de ajustare. Putem dezactiva device-urile pe care nu le folosim, modifica frecventa si latentele memoriilor, frecventa procesorului precum si o sumedenie de voltaje. Remarc prezenta a aproximativ 90% din optiunile specifie unei placi dedicate total overclockingului, cum ar fi Rampage VI Apex. Lipsesc profilele de overclocking extrem, ln2-mode sau profilele Asus pentru optimizarea memoriei in conditii de benchmark. Cu toate acestea nu am fost dezamagit avand in vedere segmentul caruia se adreseaza acest model.

 

5. Rezultate

Am testat ROG X299-E Strix folosing doua procesoare reprezentative pentru socket-ul X299, mai exact un 10-core 7900X si un 18-core 7980XE. In principiu am urmarit 2 aspecte, capacitatea placii de baza in a maximiza frecventa procesorului respectiv memoria RAM. Ca si solutie de racire am folosit un custom-loop pe apa avand componente serioase.

In cazul modelului 7900X, acesta s-a dovedit a fi un bun clocker reusind 4900 mhz cu o tensiune de 1.27V . Memoria ram a urcat doar pana la 3800 mhz cu setul de latente 19-19-19. Vrm-ul nu a avut nici o problema din punct de vedere al stabilitatii iar limitatea a venit de la temperatura procesorului ce nu mai poate fi controlata odata depasit un anumit prag de voltaj.

 

In cazul monstrului cu 18 nuclee 7980XE lucrurile au stat un pic diferit. IMC-ul s-a dovedit mult mai bun, astfel DDR4-4000 18-18-18 a fost stabil inclusiv pentru memtest… daily-use fara nici o problema. Prosorul a dovedit de asemenea potential dar limitatarea a venit din partea sistemului de alimentare. Pur si simplu orice tensiune setata manual peste 1.2V rezulta in shut-down instant odata pornita o aplicatie de test. Rezultatul maxim a fost rularea testului de randare Cinebench R15 la o frecventa de 4500 mhz. Pe langa imposibilitatea de a seta un voltaj mai mare, limitarea este evidenta si in privinta temperaturilor, pur si simplu acest procesor este un monstru atat in privinta performantelor dar si a temperaturii si consumului. Daca vreti sa stoarceti si ultima picatura de performanta dintr-un procesor cu 16-18 nuclee cu siguranta ar fi indicata orientarea catre o placa dedicata overclockingului, gen Rampage VI Apex sau Rampage VI Extreme. Cu toate acestea X299-E strix este mai mult decat capabila sa ruleze stock sau un overclock decent pentru daily-use gen 4000-4200 mhz.

 

 

 

Sunt convins ca ati auzit de asemenea de tevatura legata de VRM-ul placilor echipate cu X299. Am vrut sa testez practic si acest aspect astfel ca am masurat temperatura radiatorului in idle cat si in load ( randare sustinuta ) folosind procesorul Core I7-7900X. Platforma a fost in regim open-stand, fara racire activa pe partea de alimentare a procesorului. La un ambient de 24 grade celsius temperatura IDLE a fost de 32.2 in timp ce in load sustinut aceasta s-a stabilizat la valoarea de 60.9 . Bineinteles temperatura efectiva a componentelor va fi cu 15-20 grade mai mult ca cea a radiatorului dar acest aspect nu ar trebui sa ne ingrijoreze avand in vedere ca mosfetii IR3555M sunt certificati sa functioneze fara probleme pana la 110 grade celsius.

 

 

 

6. CONCLUZII

Experienta cu X299-E Strix a fost cu siguranta interesanta avand in vedere ca am testat o placa de baza dedicata unui socket HEDT respectiv x299 dar care isi doreste sa ramana intr-un sector accesibil de pret . Daca aveti in plan un build X299 cu siguranta X299-E Strix poate fi o solutie in o gramada de scenarii. Acestea nu includ insa si cerinte exigente precum 4-way SLI/CROSSFIRE sau overclocking extrem in special al procesoarelor de la 12 nuclee in sus. Pentru marea majoritate a scenariilor insa,  cu Asus ROG X299-E Strix Gaming nu veti da gres.