In episodul de astazi aruncam o privire spre noua placa video ASUS ROG Strix GTX 1070, cu un PCB custom si solutie de racire personalizata cu trei ventilatoare si sistem de iluminare RGB. Va reamintesc ca intr-unul din clipurile precedente am testat si varful de gama curent din seria de placi video Strix, adica GTX-ul 1080.
ASUS ROG Stric GTX 1070 incorporeaza la fel ca si predecesorul sau, GTX-ul 1080 ultima solutie de racire ASUS Direct CU III ce include trei ventilatoare de forma patentata si ,… nou pentru generatia asta, inca doi conectori de 4 pini ce permit placii video sa controleze direct ventilatoarele plasate pe carcasa in regiunea sa de influenta.
GTX-ul 1070 utilizeaza acelasi nucleu grafic ca si mai puternicul GTX 1080 insa exemplarul implementat aici este nitel castrat cum s-ar spune pentru a permite celor doua modele sa se distanteze din punct de vedere al performantelor, astfel 1070 are printre altele doar 120 de unitati de texturare fata de cele 160 ale 1080-ului si 1920 de stream processors fata de cele 2560 ale GTX-ului 1080.
O alta lipsa as spune notabila notabila este lipsa memoriei ultrarapide GDDR5X pe cre 1080-ul si mai nou noul Titan X de abea anuntat o are la dispozitie. 1070-ul are de partea sa „doar” 8 GB de memorie GDDR5 insa cu o frecventa crescuta la 2 GHZ pentru o frecventa efectiva de 8 GHZ fata de cei 10 ai 1080-ului, asta pentru variantele stock.
Modelul de astazi., nu este nici de departe o placa video ce respecta specificatiile standard ridicandu-se peste acestea in aproape toate departamentele cheie. Astfel avem:
Boost clock maxim de 2025 MHZ in testele noastre fata de maximul de 1683 mhz pentru varianta stock lansata de Nvidia
Memory Clock maxim 8014 mhz fata de 8 GHZ pentru varianta stock, aici diferenta nefiind importanta desi in opinia mea inginerii ASUS au cunostintele necesare impingerii memoriei peste aceasta limita. Probabil ca atunci cand seriile de placi video superioare din gama Poseidon si peste isi vor face aparitia vom vedea si aceasta crestere a frecventei pe partea de memorie.
Alte specificatii ce merita sa fie mentionate pentru ASUS Strix GTX 1070 OC sunt:
-Latime de banda: 256 GB cu o interfata de 256 biti
-Compatibilitate cu Direct X12, Vulcan si Open GL 4.5
-Porturi de iesire pentru monitor: 2 Display Port 1.4, 2 HDMI 2.0b si un Dual Link DVI-I
-Conexiuni de alimentare suplimentara 1 x PCI Express cu 8 pini
-Acestea fiind spuse, haideti sa vedem cum stam cu performanta acestei placi video in bateria obisnuita de teste.
Testele pot fi vizualizate AICI!
Primul lucru asupra caruia vreau sa va atrag atentia, dupa aceste teste este nivelul de zgomot emis de aceasta placa video care, asa cum am descoperit si in cazul GTX-ului 1080 Strix se afla in toate scenariile in mare parte in afara spectrului audibil chiar si in cazul celor mai grele teste de stress.
In majoritatea situatiilor de gaming sau in timpul incarcarii generate in scenariile de randare video, si GTX-ul 1070 Strix la fel ca si 1080-ul testat anterior este practic inaudibil odata ce este montat impreuna cu restul sistemului intr-o carcasa.
Performanta si eficienta GTX-ului 1070 sunt as spune impresionante, cei ce cauta sa joace cele mai noi titluri la setari inalte si foarte inalte de calitate la o rezolutie peste cea Full HD , adica 2560 x 1440 pixeli au in modelul de astazi un candidat ce nu prea poate fi refuzat. Practic, GTX-ul 1070 in general si in special varianta Strix acelor de la ASUS reuseste sa aduca o mare parte din performantele unui GTX 1080 la un punct de pret semnificativ mai scazut.
Inainte de a incheia acest episod trebuie sa spun ca toate testele au fost obtinute in modul OC al acestei placi video obtinut prin instalarea si setarea softului ce o acompaniaza denimit GPU-Tweak 2 pe care multi dintre fanii ASUS il cunosc deja. Consider ca ar fi fost pacat sa nu fi utilizat intreaga performanta a placii din moment ce chiar producatorul include aceasta posibilitate prin instalarea unui simplu program de cativa zeci de mega.
Asta este tot pentru astazi. Bineinteles si ASUS GTX 1070 Strix OC reuseste sa obtina din partea noastra premiul Platinum si recomandarea editorului atat din punct de vedere al performatei cat si al constructiei si permiteti-mi sa spun ca ma aflu printre cei ce spera intr-o disponibilitate mai buna a placilor video din seria 1000 pe piata noastra precum si in scaderea semnificativa a preturilor, cele actuale fiind din pacate mult prea ridicate in opinia mea.
Ca de obicei, nu uitati sa ne acordati un like si un share, sau sa va abonati pentru a sta la curent cu ultimele aparitii de pe canalul nostru. Pana data viitoare, eu va doresc, toate cele bune!
nu sunt comentarii