Pe TechView.ro suntem foarte interesati de o viteza cat mai mare si o performanta cat mai buna a retelei atat in ceea ce priveste accesul la Internet cat si viteza retelei interne cu ajutorul careia ne facem treaba. In decursul timpului reteaua pe care o folosesc a trecut prin mai multe transformari iar din punct de vedere al router-ului, cred ca am schimbat cam 4 sau 5 modele in timp pana cand acum cativa ani m-am intalnit cu modelele ASUS, recomandate fiind de un bun prieten .
Ca scurta istorie a modului cum am ajuns la acest review va pot spune ca prima achizitie a fost un ASUS RT N56U, care m-a servit foarte bine inca de la aparitie si pana acum cateva luni cand, dorind sa fac un upgrade al razei de acoperire wireless am trecut pe ASUS RT-AC66U. Ambele routere au fost si inca sunt super stabile si beneficiaza de update-uri frecvente de software din partea producatorului, ba chiar si din partea comunitatii open source astfel incat optiunile in ceea ce le priveste sunt multiple iar usurinta in utilizare, una dintre cele mai bune chiar si pentru cineva care nu este un specialist.
Avand experienta celor cativa ani de utilizare a routerelor ASUS, am primit spre testare acum ceva timp din partea prietenilor nostri de la ASUS Romania modelul ASUS RT-AC87U pe care l-am atasat retelei … dupa care am uitat de el si pur si simplu nu am ajuns sa vi-l prezint niciodata desi materialul trebuia sa fie gata de cateva luni bune… My bad… In fine, ideea este alta, pana sa ma invrednicesc eu sa realizez materialul despre respectivul router, a aparut un alt model, mai puternic, pe numele sau ASUS RT-AC88U pe care de data asta, nu l-am mai uitat , l-am utilizat pentru cateva zile, l-am testat iar in ceea ce urmeaza as vrea sa va prezint cateva dintre specificatiile, experientele, functiile si testele pe care le-am realizat cu ajutorul sau.
Intai, specificatiile:
Procesorul principal al router-ului este un Broadcom dual core la 1.4 GHZ ajutat de 512 MB RAM si un spatiu de stocare pentru sistemul de operare si aplicatii de 128 MB. Pe partea de wireless avem suport pentru toate benzile de la A la AC cu un ajutorul unui cip Broadcom dedicat pe banda de 2.4 GHZ care ajunge la o viteza de pana la 600 Mb/s si, utilizand tehnologia proprietara Broadcom, denumita Nitro QAM poate atinge 1000 Mb/s.
Pe banda de 5 GHZ avem doua Broadcom BCM 4366 ce pot atinge conform producatorului viteze de 1734 Mb/s si, cu ajutorul Nitro QAM 2167 Mb/s. Surpriza cea mai mare a bestiei de astazi sunt cele 8 porturi LAN ce permite unui utilizator ca mine, sa zicem unui power user sa isi ataseze la reteaua pe fir toate dispozitivele fara a mai fi nevoit sa apeleze la serviciile unui switch.
Dar asta nu este tot, doua dintre porturile LAN, respectiv portul 1 si portul cu numarul 2 suporta Link Aggregation ceea ce inseamna pentru cei care detin deja un NAS sau Network Attached storage cu doua porturi de retea , esista practic posibilitatea de a transfera date cu viteza dubla, ajungendu-se aproximativ 200 MB/s ceea ce este de un real ajutor pentru un fotograf sau videograf ca mine care lucreaza des cu multiple fisiere de mari dimensiuni.
Au ramas porturile USB, rrespectiv un port Usb 2.0 si inc aunul 3.0 la care se pot atasa fie imprimante pentru partajarea acesteia in retea, fie un HDD extern pe USB 3.0 pentru a profita de functiile multimedia ale routerului cum ar fi Download master, Itunes, FTP, AI Disk si inca cateva altele. La final, aflam ca dimensiunile router-ului sunt 300 x 188 x 61 mm iar greutatea este de 950 de grame.
Am utilizat in trecut multe dintre interfetele a mai multor branduri de routere insa consider ca in acest moment, desi poate nu este cea mai frumoasa interfata din lume, cea oferita de ASUS este fara indoiala cea mai rapida si usor de utilizat ceea ce mi-a permis sa setez pentru prima data router-ul in putin peste un minut in timp ce unui utilizator mai neexperimentat sau care nu a mai avut de-a face cu aceasta interfata cred ca nu i-ar lua mai mult de 5 minute, presupunand desigur ca citeste cu atentie instructiunile de pe ecran.
Acestea fiind zise, dupa setare am trecut la testare, in masura posibilitatilor desigur ceea ce mi-a permis sa constat ca ASUS RT-AC88U poate suporta fara absolut nici o problema conexiune Gigabit la Internet, rezolva fara probleme transferuri gigabit in reteaua interna si are poate unul dintre cele mai puternice semnale wireless pe care le-am intalnit pana la aceasta ora inundand apartamentul in care imi desfasor activitatea si revarsand semnalul wireless chiar si in fata blocului .
Pe langa capacitatile pe care aceste teste le-au aratat si pe langa functia Link Aggregation suportata de router despre care va spuneam mai devreme, avem in ASUS RT AC88U si posibilitatea de a seta functia dual WAN care permite , daca aveti doua conexiuni sau cabluri de Internet in casa, agregarea sau insumarea acestor doua conexiuni sau activarea functiei fail over, adica in momentul in care una pica, cealalta preia automat sarcina.
Sunt suportate in cadrul acestei functii si unele modele de modemuri pe USB astfel incat, daca aveti router-ul montat intr-un mediu sau aplicatie critica sa zicem la serviciu sa va puteti conecta la interfata sa sau la internet oricand este nevoie chiar daca linia principala a picat, sa zicem.
Bun, timpul trece si eu as putea sa mai stau aici sa mai bat campii cel putin o jumatate de ora insa nu cred ca pentru voi, cei care privesc acest material va fi foarte confortabil asa ca, ma grabesc sa mentionez alte cateva functii interesante pe care cred ca ar trebui sa le cunoasteti. Astfel avem:
-Functie 4 K Streaming care asigura transmisia wireless a filmelor UHD catre dispozitivele de redare, insa aici va trebui sa aveti un receptor la fel de capabil.
-Functie Adaptive QOS – Aplicatie de prioritizare a pachetelor unor anumite aplicatii, dupa preferinte, mai putin importanta daca aveti o conexiune decenta la net dar folositoare in cazul celor mai incete
-Conectivitate extinsa atat pe fir cu 8 porturi LAN si 2 porturi USB ce pot face in functie de preferinte din AC88U si un multimedia sau fileserver precum si un print server, cat si wireless pe doua benzi si multiple standarde la viteze si cu acoperire dintre cele mai bune ceea ce poate face din ASSU RT AC88U calul de bataie atat pentru o retea de tip home cat mai ales pentru o retea extinsa dedicata unei firme.
Si, multe altele…
Acum, nu incape indoiala ca ASUS RT-AC88U este si va ramane o optiune foarte performanta si din pacate destul de scumpa pentru buzunarele majoritatii dintre noi astfel incat doar power userii, firmele sau cei cu bugete mari isi vor putea permite un astfel de router insa asta nu ma opreste in a spune ca pana la aceasta data, ASUS RT-AC88U este cel mai bun router testat de mine, atat din punct de vedere al vitezelor de transfer in general, al acoperirii wireless, a multitudinii de functii cat si al usurintei in utilizare, si a stabilitatii iar aici, ultimele doua puncte le imparte cu multe alte modele de routere ASUS. Nu este o lauda, ci doar o constatare bazata pe experienta a multi ani de utilizare si testare.
O sa ma intrebati daca recomand acest router si am sa spun ca da, power userilor si firmelor care au nevoie de functiile extinse ale acestui model si de puterea de care este capabil, dovedindu-se cred eu o platforma solida si de incredere pentru cativa ani buni de acum incolo. Utilizatorilor casnici le pot spune insa ca acest model are prea mlte functii pe care nu le vor utiliza probabil niciodata iar celor care deja au un router din gama High End a ASUS le-as spune sa mai astepte pana la urmatorul upgrade insa asta nu ma opreste sa acord premiul Platinum pentru aceasta bestie si sa spun ca nu m-ar deranja deloc sa il pun in locul router-ului meu curent.
nu sunt comentarii