ASUS Maximus VIII Impact – Review !

 

I . INTRODUCERE

 

La apel se prezinta astazi o placa deosebita , atat prin prisma aspectului si dimensiunilor cat si a performantelor . ASUS MAXIMUS VIII Impact se afla la a treia versiune , practic seria a inceput cu modelul Impact VI pe Z87 , urmat de Impact VII Z97 si ultima varianta Z170 Impact VIII . Ce este deosebit la aceasta familia de placi de baza ? In primul rand formatul , mITX . In al doilea rand dotarile , chiar daca spatiul disponibil este extrem de redus , ASUS Maximus Impact VIII este o placa dotata corespunzator . In al treilea rand…memoriile , mai exact rezultatele obtinute cu acestea  . Placile de baza Maximus Impact te pot indrepta catre un sistem de mici dimensiuni dar deosebit de puternic deoarece nu fac rabat la nici un ingredient necesar acestei solutii . Dar haideti sa vedem mai bine cum sta piticul prezentat astazi …

II . AMBALAJ   SI  ACCESORII 

Marimea placii dicteaza si marimea cutiei iar tematica este cum altfel decat… ROG . In ciuda dimensiunilor cutiei bundle-ul este generos si cuprinde 4 cabluri SATA ( la fel ca si numarul conectorilor prezenti pe placa ) , tablita I/O , manuale si DVD cu un bundle software generos , antena wireless , accesoriul ASUS dedicat montarii facile a procesoarelor in socket-ul 1151 precum si o placa de extensie ROG EXT FAN ce permite conectarea , monitorizarea si controlul a inca 4 ventilatoare PWM pe langa cele 2 mufe integrate pe placa in sine . Tot la capitolul bundle trebuie mentionate si prezenta licentei Kaspersky Antivirus pe o durata de 1 an de zile , Daemon Tools Pro precum si un cod de invite pentru World Of Warships valabil 15 zile .

cutie 1 cutie2

accesorii

 

 

III .   SPECIFICATII SI CARACTERISTICI

 

Chiar daca marimea ne-ar putea induce in eroare , ASUS Maximus VIII Impact este o placa bine dotata si foarte capabila . Dupa cum am amintit anterior pentru stocare avem disponibile patru porturi SATA dar si …surpriza un port NVME ce va face deliciul amatorilor de solutii foarte rapide prin aceasta interfata . Datorita formatului nu avem disponibile decat 2 sloturi pentru memoria RAM , asta insemnand maxim 32 GB precum si un singur slot PCI-EX X16 dedicat placilor video discrete . In cazul in care nu veti folosi o astfel de solutie avem la dispozitie o iesire HDMI pentru IGPU .

ASUS MAXIMUS VIII IMPACT (3) ASUS MAXIMUS VIII IMPACT (4) ASUS MAXIMUS VIII IMPACT (5)

Ca tot vorbim de specificatii  , pentru conectiva avem la dispozitie 4 porturi USB 3.0 si … surpriza 2 porturi USB 3.1 type A si type C . Partea de relelistica este asigurata de un port Gigabit LAN controlat de arhicunoscutul deja Intel I219-V si Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac si Bluetooth V4.0  pentru partea wireless .

Solutia audio onboard vine sub forma unei placute de extensie ce poate fi detasata la nevoie si care poarta numele de Supreme FX IMPACT III . Pentru audiofili trebuie specificat faptul ca aceasta se bazeaza pe ALC1150 si foloseste componente de calitate precum condensatori  Nichicon ,  DAC  ESS Premier Stereo ES9023 ,driver RC4580 2Vrms precum si un releu De-Pop .

soundcard1 soundcard2

 

Daca tot am vorbit de placuta de extensie EXT FAN  mai jos o puteti admira in toata splendoarea . Scurt si la obiect , avem 4 mufe PWM , 4 mufe pentru montarea senzorilor de temperatura precum si un cablu ce conecteaza placuta de placa de baza . De alimentarea acesteia se ocupa o mufa MOLEX iar odata pusa in functiune aceasta poate fi controla din meniul UEFI .

extcard excardconectat

Este bine de stiut ca entuziastii nu au fost uitati nici de aceasta data . Astfel prin intermediul IMPACT CONTROL III avem butoane de ON/OFF , RESET , CLEAR CMOS , USB FLASHBACK precum si display POST,alaturi de jumperi SLOW-MODE si LN2 MODE  . Tot la acest capitol putem citi voltajele prin intermediul punctelor de masura aflate fix sub placuta de sunet .Singura parte mai putin placute este ca  nu putem conecta OC PANEL fata de  precedentele variante ale gamei Impact , un lucru oarecum de inteles prin spatiul limitat si adaugarea interfetei NVME …

Vorbeam de entuziasti…vorbeam de overclocking si despre ASUS Maximus VIII Impact . Ei bine pentru aceste lucruri avem nevoie de un VRM puternic iar Asus si-a facut temele bine la acest capitol , oferind un VRM in 8 faze ce foloseste componente de calitate perfect calibrate pentru a oferi un voltaj curat si stabil .

vrm1

 

 

 

vrm2

IV .  GALERIE UEFI

Meniul UEFI este similar cu cel prezentat anterior pe Maximus VIII Gene si Extreme si include extrem de multe optiuni menite sa imbunatateasca experienta in utilizare . Putem dezactiva aproape orice integrata , controla fiecare header PWM pentru ventilatoare , salva profile pentru overclocking ,modifica voltajele si frecventa . Ca si observatie proprie meniul este un pic mai responsive comparat cu cel de pe variantele mai mari ale Impact , lucru datorat probabil  lipsei profilelor de memorie pentru 4 module folosite simultan .

V . Rezultate

 

Da , am ajuns si la acest capitol intr-un final . Trebuie specificat de la inceput ca Maximus VIII Impact este o placa speciala . Marimea ei implica si folosirea unor trasee optimizate pentru canalele de memorie de unde rezulta si rezultate excelente in overclock-ul acestora . Mai batranele surioare Impact chiar au creat un impact in lumea overclockerilor  iar varianta bazata pe Z170 nu face exceptie . Practic se pot obtine frecvente mai mari , latente secundare mai stranse , valori RTL/IO mai mici , adica tot ce implica o performanta mai buna .

Am folosit in acest sens un kit de memorie G.Skill , mai exact model F4-4000 C19D-8GBTDZ   certificat de G.Skill la frecventa de 4000 Mhz cu latentele de 19-21-21-41-2T . Nu m-a rabdat inima sa rulez la frecvente stock astfel ca primul pas a fost testarea frecventei de 4133 garantata de Asus , lucru reusit cu usurinta prin relaxarea latentelor dar pastrand in continuare acelasi voltaj de 1.35V .  Ca tot ne aflam la acest capitol , 1.350 V setati in bios inseamna 1.351 V pe multimetru , lucru de laudat comparat cu alti producatori care mai pluseaza un pic la acest capitol in speranta obtinerii unor rezultate mai bune pentru impresionarea utilizatorilor .

4133

 

Trecand peste utilizarea daily-use , am strans latentele si am crescut voltajul urmarind sa dezlantui cu adevarat memoria si placa de baza . Rezultatele obtinute sunt impresionante si vorbesc de la sine , tandemul placa de baza – memorie ram reusind o frecvente perfect stabila DDR4-4200 19-26-26-44-2T la 1.45V precum si DDR4-4133 18-25-25-44-2T la 1.5V. Astfel amatorii de tweaking si performanta maxima vor putea stoarce „untul” din memorie , placa de baza nelimitand in nici un fel obtinerea unor  rezultate spectaculoase .

4133C18

 

4200

Entuziastii vor aprecia faptul ca  am trecut peste pragul „safe” de 1.50 V si am incercat o combinatie de timinguri adecvata benchmarkurilor folosind atat kitul de memorie prezentat mai sus cat si alt kit de memorie ce foloseste IC-ul Hynix AFR . Sa o spun drept am fost mai impresionat de Maximus VIII Impact in cazul acestei combinatii intrucat am reusit sa rulez S-pi 32M la DDR4-4050 13-19-19-28-1T folosind o tensiune de alimentare de 1.94V si latente secundare foarte stranse . Rezultatul este cu atat mai valoros cu cat frecventa maxima obtinuta anterior  pe placile de baza „normale ” ale mai multor producatori a fost  de 3733 , practic Maximus VIII Impact le surclaseaza cu mai mult de 300 mhz !

4050c13afr

Am impins voltajul pana la o valoare de 2.05V in cazul kitului de memorie G.Skill Trident-Z (ceea ce nu o recomand decat pe perioade scurte de timp si doar in cazul testelor extreme ) si am obtinut astfel un alt rezultat impresionant : DDR4-4133 12-21-21-28-1T stabil pentru SuperPi 32M, Intel XTU Benchmark precum si orice alt benchmark 2D sau 3D cu exceptia evident a Memtest.

4133c12impact

 

 

4133c12impactxtu

 

VI . CONCLUZII

Am ajuns la finalul acestui review si in calitate de pasionat de benchmark-uri si cautator de nod in papura al hardware-ului ,  ma declar placut impresionat de ASUS Maximus VIII Impact . Este o placa de baza stabila , bine dotata , are in componenta piese de calitate si este un adevarat monstru in tactarea memoriei RAM . Pretul se va invarti probabil in jurul sumei de ~1100 RON , un pret corect pentru o placa de baza de top mai ales prin prisma dimensiunii .  Nu pot decat sa sper ca ASUS va continua seria Impact si pe viitor pentru pasionatii de sisteme ITX si overclockeri . Din partea mea primeste premiul ” Editor’s Choice ” pe care il merita cu varf si indesat .

 

editors-choicer-rating-techview