Va spuneam intr-unul dintre episoadele trecute ca parte a misiunii TechView.ro este popularizarea formatului de componente Micro ITX. V-am prezentat de la inceput si pana acum deja cateva placi de baza ce apartin acestui format care pot indeplini sarcini diverse, de la servere la configuratii office si chiar sisteme de gaming.Astazi a venit momentul sa va prezint ultima aparitie pentru formatul M-ITX si probabil placa pe care o vom vedea cel mai des in perioada urmatoare in configuratiile M-ITX de inalta performanta, adica ASUS Maximus VIII Impact.
Cu ce se deosebeste ASUS Maximus VIII Impact de restul concurentei? Pai prin simplul fapt ca, desi dispune de o suprafata de 17×17 cm, placa aceasta si in general placile M-ITX din seria IMPACT a ASUS reusesc sa inghesuie acelasi etaj de alimentare ca si cel al unei placai de baza full size din gama de top prin introducerea VRM-ului pe o placa suplimentara montata vertical pe placa principala ceea ce permite overclock-ul lejer a celor mai puternice procesoare.
De asemenea, din cate aud din partea lui Alex, overclocler-ul rezident al TechView.ro acesti design impreuna cu traseele electrice scurte carcacterisitice acestui format permit atingerea unora dntre cele mai bune frecvente pentru modulele ram, motiv pentru care cred eu ca ASUS Maximus VIII Impact se mandreste inca de la inceput cu o viteza maxima recomandata pentru RAM-ul DDR 4 compatibil de pana la 4133 Mhz cu sau fara profil XMP.
Pe partea audio, solutia implementata se numeste Supreme FX Impact III ce are mufe iluminate cu LED-uri pentru a ghida introducerea conectorilor pe intuneric plus functia Sonic SenseAMP care detecteaza automat impedanta castilor introduse atat timp cat acestea se incadreaza intre 32 si 600 ohmi.Acum, pentru ca ASUS Maximus VIII Impact este o placa de baza ce imbina apartenenta la linia de produse Republic of Gamers a ASUS cu puterea extraordinara de overclock data de etajul VRM de alimentare complet si pentru ca este varful de gama ASUS in ceea ce priveste acest format, cel mai probabil urmand sa fie folosita cu precadare in sisteme ultra high end, accesoriile nu sunt uitate, fiind prezent un pachet mai complet decat la multe alte placi de baza fie ele si full size.
Astfel avem in primul rand o placa separata alimentata printr-un conector separat Molex care dispune de 4 conectori PWM ce pot fi monitorizati si ajustati din software-ul placii de baza plus inca trei conectori pentru senzori de temperatura ce pot fi asezati oriunde in carcasa pentru a monitoriza cu mai multa fidelitate temperatura componentelor mai sensibile mai ales in cazul overclocking-ului.Impreuna cu aceasta placa suplimentara pe care o recomandam a fi utilizata in special daca aveti de alimentat pompe de racire pe apa sau ventilatoare cu amperaj mare , ASUS Maximus VIII Impact dispune la randul sau de inca doi conectori PWM pentru pompe sau ventilatoare ce pot fi montate direct pe placa de baza pentru un total de 6, suficienti as zice eu pentru orice sistem de racire al unei configuratii M-ITX si bineinteles inca trei conectori pentru senzori de temperatura.
Din pacate doar un singur senzor de temperatura este prezent in pachetul standard al placii, insa nu va faceti griji .. din proprie experienta va pot spune ca foarte probabil nu veti fi nevoiti sa ii utilizati pentru ca placa de baza are la randul sau senzori de temperatura mai mult decat suficienti pentru monitorizare si control .Un alt accesoriu important al acestei placi de baza este antena solutiei wireless on-board ce suporta standardul AC si cel mai probabil este capabila sa bata cu usurinta din punct de vedere al vitezei orice alt achipament wireless pe care il detineti in mod curent. Pachetul de accesorii este incheiat de 4 cabluri S-ata si o unealta din plastic ce permite celor mai putin experimentati sa monteze procesorul cu mai multa siguranta. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa aveti in continuare cea mai mare grija cand asezati procesorul in socket ci doar ca va va fi mai usor sa il asezati.
Ultima dar nu cea de pe urma parte a acestei placi de baza care trebuie evidentiata mai mult decat am facut-o pana acum este solutia audio ce poarta branding-ul Supreme FX Impact 3 care, pe langa faptul ca a fost scoasa in afara placii de baza special pentru a oferi o calitate audio cat mai buna, este impreuna cu functiile evidentiate mai devreme una dintre solutiile de top din aceasta generatie de placi de baza de la ASUS.
Totusi, daca aveti propria placa audio pe USB sau un DAC/AMP pe usb pe care preferati sa il utilizati, placa de sunet de poate desprinde de placa de baza prin desfacerea a doua suruburi. Recomand sa o depozitati in cutia placii pentru ca va va fi probabil necesara pe viitor insa nu inainte de a o incerca.. posibil sa sune mai bine si sa aiba mai multe functii fata de solutia deja folosita de voi. Atentie, in apropierea solutiei audio este situat si conectorul NVME pentru conectarea SSD-urilor ultrarapide de acest format. GG Asus, nu ma asteptam pe o placa atat de mica.
Bun, asta a fost prezentarea placii de baza ASUS Maximus VIII Impact ce apartine gamei Republic of Gamers. Eu ma grabesc sa o impachetez si sa o trimit lui Alex care va va da o dare de seama in detaliu despre capacitatile complete de overclock ale acestei placii de baza in doar cateva zile asa ca, nu uitati sa apasati pe butonul de subscribe si sa ne vizitati la adresa www.techview.ro pentru a sta la curent cu ultimele noutati.
nu sunt comentarii